Ką reikia žinoti apie Facebook vadovo M. Zuckerbergo apklausą Senate

Y-news.lt Kas atsitiko? Antradienį Facebook įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas liudijo (nors ir nedavęs oficialios priesaik...


Kas atsitiko?

Antradienį Facebook įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas liudijo (nors ir nedavęs oficialios priesaikos) jungtiniame Senato teisės ir Senato prekybos, mokslo ir transporto komitetų posėdyje. Trečiadienį Zuckerbergas liudijo antrame posėdyje, kuriame dalyvavo Senato energetikos ir prekybos komitetas. Kongresas jo paprašė aptarti tokius klausimus kaip asmeninių duomenų saugumas ir Rusijos naudojimasis jo socialiniu tinklu kišantis į 2016-ųjų rinkimus.

Kodėl taip kruopščiai tikrinama Facebook kompanija ir Zuckerbergas?

Facebook atsidūrė neseniai kilusių asmeninių duomenų skandalų centre. Senato žmones ypač domino Facebook ir Cambridge Analytica santykiai.

Praėjusį mėnesį New York Times pranešė, kad Didžiosios Britanijos duomenų analizės firma Cambridge Analytica „pasinaudojo daugiau nei 50 milijonų Facebook vartotojų asmenine informacija negavusi jų leidimo.“ 

Teisės profesorius Andrew Keaneʼas Woodsas aiškina: „Atrodo, kad Cambridge Analytica įgyti duomenys kompaniją pasiekė per Aleksandrą Koganą, Kembridžo universiteto mokslininką, kuris įtikino šimtus tūkstančių Facebook vartotojų atlikti tinkle paskelbtą asmenybės testą; pasinaudojęs Facebook platforma Koganas rado visų vartotojų duomenų lobį. Ir paskui Koganas pasidalijo šia informacija su Cambridge Analytica…“

Koganas galėjo pasisavinti tuos duomenis, nes Facebook siūlo vieną populiarią galimybę – Facebook Login, leidžiančią žmonėms prisijungti prie kokio nors tinklo ar programėlės naudojantis Facebook paskyra, užuot susikūrus naujas prieigas. 2015-aisiais specialistams, kūrusiems programėles, pasiekiamas per Facebook Login, buvo duotas Facebook leidimas surinkti šiek tiek informacijos apie vartotojų draugų tinklą. Kaip teigia Times, Koganas galėjo pasinaudoti iš draugų profilių surinktais duomenimis, priderinti juos prie kitų vartotojų įrašų ir sudaryti psichografinius profilius.

Sakoma, kad Facebook rinko ir skambučių įrašus, ir tekstinių žinučių duomenis iš Android įrenginių. Kompanija neigia rinkusi duomenis be leidimo, sako, jog vartotojai galėjo rinktis, pateikti tuos duomenis ar ne, jog ji tik „padeda rasti brangius žmones ir su jais susisiekti, leidžia geriau išnaudoti Facebook.“ Vis dėlto Federalinė prekybos komisija nenurimo ir pradėjo neviešą Facebook privatumo problemos tyrimą.

Kaip Facebook, anot Zuckerbergo, ruošiasi spręsti Cambridge Analytica problemą?

 Zuckerbergas nurodė tris žingsnius, kuriuos rengiasi žengti jo kompanija:

1) tiksliai išsiaiškins, ką padarė Cambridge Analytica, ir praneš kiekvienam, kas nuo to nukentėjo.

2) Užtikrins, kad joks kitas programėlių kūrėjas nenaudotų duomenų netinkamai, ištirs kiekvieną programėlę, kurią įdiegus buvo galima gauti daug informacijos. Jeigu paaiškės, kad programėlių kūrėjai nederamai naudoja duomenis, Facebook uždraus jiems naudotis platforma ir apie viską informuos kiekvieną susijusį asmenį.

3) Kad duomenys daugiau nenutekėtų, Facebook užtikrins, kad programėlių kūrėjams tiek informacijos nebūtų pasiekiama.

Zuckerbergas sako, jog, kaip paaiškinta pirmojoje Facebook paslaugų teikimo taisyklių eilutėje, platformoje skelbiama informacija ir visas turinys priklauso vartotojams, jie patys jį ir tvarko.

Kaip Facebook tikrins turinį?

Zuckerbergas buvo susidūręs ir su ypatingais ar kontroversiškais atvejais – tam tikras platformos turinys buvo pašalintas ar cenzūruotas. Tačiau jis sako, kad iki 2018-ųjų pabaigos Facebook komandoje dirbs daugiau nei 20 000 žmonių, kurie rūpinsis saugumu ir turinio peržiūra; jeigu turinys bus pažymėtas kaip netinkamas, bus galima nustatyti, ar jis pažeidžia kompanijos politiką ir būtina jį šalinti.

Ilgalaikis tikslas, sakė Zuckerbergas, siekti, kad turinį tikrintų dirbtinis protas. Jis pabrėžė, jog „99 procentus iš Facebooko pašalinamo ISIS ir Al Qaida Facebooke turinio“ pastebi dirbtinio intelekto sistemos, ir tik paskui tą turinį išvysta žmogaus akis. Tačiau tikrinti tekstus ieškant „neapykantą kurstančių žodžių“ labai sunku, sako jis, „nes neapykantą kurstančią kalbą sunku apibrėžti dėl įvairių lingvistinių subtilybių.“ Jo manymu, prireiks nuo penkerių iki dešimties metų, kol bus sukurtas dirbtinis protas, galintis „atskirti kai kuriuos neapykantą kurstančios kalbos niuansus“.

Ką daro Facebook, kad atitinkami veikėjai iš užsienio nesikištų į JAV rinkimus?

Zuckerbergas sakė, kad jie naikina fiktyvias Facebook paskyras ir diegia naują išmanią įrangą, kad „būtų geriau identifikuojamos netikros paskyros, kurias pasitelkus gali būti mėginama kištis į rinkimus ar skleisti melagingą informaciją.“

Ar Zuckerbergas prieštinasi papildomam valdžios įsikišimui sprendžiant duomenų privatumo klausimus?

Tiesą sakant, ne. Paklaustas jis atsakė: „Manau, jog yra kelios įstatymų kategorijos, kurias… kurias verta svarstyti. Kalbant konkrečiai apie privatumą, yra keli principai, kuriuos, manyčiau, vertėtų aptarti ir gal net paversti įstatymais.“ Jis pateikė tris pavyzdžius – paaiškink, ką su gautais duomenimis darai, leisk žmonėms patiems juos valdyti ir atverk kelią naujovėms.

Paklaustas, ar Facebook kompanija „pritartų konkrečioms taisyklėms“, Zuckerbergas atsakė: „Manyčiau, taip, jeigu tos taisyklės būtų teisingos.“

Ar Facebook susijęs su specialiojo prokuroro Muellerio tiriamu Rusijos kišimusi į rinkimus?

Taip, Zuckerbergas patvirtino, kad Facebook kompanija buvo apklausta ir „dirba su“ specialiojo prokuroro biuru.

Kokius dar esminius klausimus atskleidė Zuckerbergas posėdžio metu?

Dar keli faktai iš posėdžio:

1) Zuckerbergas teigia, jog Facebook „atsako už platformos turinį“.

2) Jis taip pat sako, jog „labai stengiasi užtikrinti, kad Facebook būtų platforma visoms idėjoms skleisti“, tačiau paklaustas, kokį turinį kompanija uždraustų kaip „neapykantą kurstančias kalbas“, atsakyti negalėjo.

Paklaustas, ar jo kompanija yra monopolija, jis atsakė: „Man tikrai taip neatrodo.“

Ko posėdžio metu nesužinojome?

Yra dar koks tuzinas klausimų, į kuriuos Zuckerbergas senatoriams pažadėjo atsakyti kai ką patikrinęs pasitelkęs komandą. Senato nariai gali ir toliau teikti klausimus raštu, ir tie klausimai bus įtraukti į protokolą.

Pavyzdžiui, senatorius Kamala Harris pasakė Zuckerbergui, jog „yra keletas esminių klausimų, į kuriuos atsakymų neišgirdo“, o paskui pridūrė: „Tarp tų klausimų yra ir tokių – ar Facebook gali sekti, kur atitinkamas vartotojas naršo internete, jeigu tas vartotojas tuo metu jau nėra prisijungęs prie Facebook? Ar Facebook gali sekti savo vartotoją naršantį kituose įrenginiuose, jeigu jis nėra prisijungęs prie Facebook? Kas yra didžiausias Facebook varžovas? Ar Facebook gali saugoti kone 96  kategorijų vartotojų informaciją? Ar jums buvo žinomos [Cambridge Analytica mokslininko Aleksandro] Kogano paslaugų teikimo sąlygos, ar žinojote, kad Koganas gali parduoti ar kam kitam perduoti duomenis?“


Susiję

Šiaurės Amerika 6748404916030165291
item