Per Sąjūdžio trisdešimtmetį V. Radžvilui nebelieka vietos

propatria.lt nuotrauka  www.lrt.lt „Kelerius metus trunkanti mano politinio persekiojimo Vilniaus universiteto Tarptautinių santyki...

propatria.lt nuotrauka 

„Kelerius metus trunkanti mano politinio persekiojimo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) epopėja artėja prie atomazgos“, – sako profesorius Vytautas Radžvilas, kurį, jo žodžiais, bando išstumti iš instituto dėl pažiūrų.

Taip jis praėjusią savaitę sureagavo į tai, jog VU rektorius nepaskelbė konkurso į politinės filosofijos profesoriaus pareigas institute – taip esą naikinama jo darbo vieta. Tuo metu TSPMI direktorius Ramūnas Vilpišauskas, kalbėdamas LRT.lt, tikino, kad kalbos apie bandymą susidoroti tėra vieno žmogaus interpretacija, o nepaskelbus tokio konkurso, politinės filosofijos dėstymo lygis institute nenukentės.

Kovo 27 dieną VU rektorius TSPMI tarybos teikimu paskelbė konkursus į dviejų profesorių pareigas institute: Europos integracijos studijų bei politinės sociologijos. Kovo 22 d. tarybos posėdžio protokole matyti, jog siūloma skelbti konkursą ir į trečią – politinės filosofijos – dėstytojo vietą, tačiau vėliau jos atsisakyta.

Pasak V. Radžvilo, ši situacija patvirtina, kad Lietuvos aukštosiose mokyklose įsivyravo praktika, kai „įsitvirtinusios grupės draugų faktiškai ima diktuoti mokslinių tyrinėjimų bei studijų politiką“ – esą įdarbinami žmonės, neturintys kvalifikacijos ir kompetencijų tam tikrose srityse, o studijų ir tyrimų programos pritaikomos prie jų asmeninių poreikių ir interesų. Taip LRT.lt tvirtino ir instituto absolventas, buvęs TSPMI studijų programų komitetų narys Vytautas Sinica.

„Tuo metu, kai į TSPMI atėjo dėstyti Natalija Arlauskaitė, pirmus kelerius metus ji neturėjo nieko bendro su sociologija ir ją dėstė. Nepaisant nuolatinio studentų pasipiktinimo ir prašymų, niekas nebuvo keičiama. Kelerius metus dešimtys studentų rašė skundus, niekas nebuvo keičiama. Dabar dėl V. Radžvilo 9 studentai parašė – ir iš karto įvykdė. Tada mums sakė: „Jūs čia dėl jos pažiūrų su ja dorojatės.“ Dabar, kai studentai prašyme parašo, kad V. Radžvilui euroskeptiškos pažiūros trukdo perteikti Europos Sąjungos situaciją, tai nėra [susidorojimas] dėl pažiūrų“, – ironizavo V. Sinica.

LRT.lt primena, kad praėjusių metų gegužę grupė TSPMI magistro studentų kreipėsi į instituto direktorių R. Vilpišauską, kad V. Radžvilo dėstomas kursas „Europos idėja: tapatumai ir reprezentacijos“ būtų pakeistas iš privalomojo į pasirenkamąjį. Tarp priežasčių studentai nurodė, jog „dėstytojo euroskeptiškos pažiūros iškreipia supratimą apie Europos Sąjungą“. Instituto administracija studentų prašymą patenkino.

Kaip pasakoja V. Sinica, 22 minėtą kursą lankę instituto alumnai kreipėsi į TSPMI su priešingu prašymu grąžinti kursui privalomą statusą, tačiau šis prašymas atmestas, pašnekovo teigimu, apie svarstymą neinformavus nei alumnų, nei V. Radžvilo. 

Pasak V. Sinicos, kovą paskelbti profesorių konkursai atitiko konkrečius dėstytojus, dabar einančius šias pareigas: Europos integracijos profesoriaus vieta – Gediminą Vitkų, politinės sociologijos – Ainę Ramonaitę. Vietoje dviejų politinės filosofijos dėstytojų konkursų iš pradžių planuotą skelbti konkursą į vieną vietą, dėl kurios turėtų rungtis V. Radžvilas ir Alvydas Jokubaitis, tačiau, kaip teigia V. Sinica, paaiškėjus, jog A. Jokubaičiui konkurso nereikia (jis jau yra laimėjęs du tokius konkursus), nuspręsta konkurso išvis nebeskelbti.

R. Vilpišauskas: tai yra vieno asmens interpretacija

Komentuodamas naujausius įvykius, R. Vilpišauskas LRT.lt teigė, kad kaltinimai bandymu susidoroti tėra tik profesoriaus interpretacija, o politinės filosofijos dalykų, pasak jo, institute pakanka, dėmesys jiems nemažės.

„Politinės filosofijos katedrai vadovaujantis A. Jokubaitis šiemet eina atestaciją ir būtent jis yra tas profesorius, kuris užsiima lyderyste šitoje srityje. Kadangi mes jame ir matome lyderį, kuris, pertvarkant instituto katedrų veiklą, toliau stiprins instituto mokslinius tyrimus šitoje srityje, tai nėra poreikio skelbti dar vieno konkurso dar vienai profesoriaus vietai“, – aiškino R. Vilpišauskas.

Jis su profesoriumi A. Jokubaičiu teigė jau aptaręs tolesnį politinės filosofijos katedros darbą po instituto organizacinės struktūros pertvarkos.

„Tikimės, kad politinės filosofijos katedra, kaip ir kitos, kurios bus suformuotos, stiprins savo veiklą ir taps koordinuojančiu centru, kuris telks ne tik instituto politinės filosofijos tyrėjus užsiimti moksliniais tyrimais, bet ir filosofijos fakultete dirbančius mokslininkus. Manau, tai irgi rodo, kad dėmesys šiai sričiai nemažėja“, – tikino TSPMI direktorius.

Tiesa, kaip matyti TSPMI tarybos posėdžio protokole, pats A. Jokubaitis siūlė skelbti net ne tris, bet keturis konkursus į profesoriaus pareigas – greta kitų steigti ir klasikinės politinės teorijos profesoriaus pareigybę. Šiuo metu klasikinių politinių teorijų dalyką institute pirmo kurso bakalauro studentams dėsto būtent V. Radžvilas.

Koks tolesnis profesoriaus likimas TSPMI, R. Vilpišauskas spėlioti nesiima. Pasak jo, instituto direktorius negali to nuspręsti – tai priklauso nuo universiteto paskelbto konkurso rezultatų. „Šiemet baigiasi jo konkursinis įdarbinimas ir jis gali dalyvauti naujuose konkursuose – tai yra jo apsisprendimas. Tada jau komisija vertins gautas paraiškas – žiūrės, kiek yra publikacijų, kaip galimi kandidatai atitinka kitus kriterijus,  ir pagal aiškiai apibrėžtus kriterijus turėtų priimti sprendimus“, – LRT.lt sakė instituto direktorius.

Parengė Liudmila Timofejeva


Susiję

Vytautas Radžvilas 5641957451708813988
item