Algimantas Jankauskas: „Vyksta politinis susidorojimas su profesoriumi Radžvilu“

propatria.lt nuotrauka  Kalba, sakyta 2018 m. balandžio 25 d. prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų in...

propatria.lt nuotrauka 
Kalba, sakyta 2018 m. balandžio 25 d. prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vykusioje protesto akcijoje „VU TSPMI – ne vienos „partinės“ tiesos institutas!“. 

Gerbiami Sąjūdžio žmonės, gerbiami kolegos,

paprašiau žodžio dėl dviejų priežasčių. Pirma, esu šio instituto senbuvis, dirbantis čia nuo 1993 metų ir gerai žinantis jo pakilimus ir nuopuolius. Antra, radžviliadą mačiau iš arti. Iki 2018 metų sausio 1 d. buvau TSPMI Akademinės etikos komisijos pirmininkas. 

Šiandien, manau, yra verta pasakyti, kad 1992 metais Institutas buvo įkurtas Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto – VLIK‘o – iniciatyva, kuris institutui pavedė įgyvendinti misiją – būti nepriklausomos Lietuvos intelektualiniu skydu. Deja, šiandien TSPMI veidas kitoks. Per pastarąjį dešimtmetį įvykus daug pokyčių nutolta nuo steigėjų formuluotos misijos. Šiandien VU TSPMI misija – ugdyti Lietuvai ir pasauliui lyderius – daugiau primena globalios Lietuvos, o ne jos steigėjų misiją. 

Šiandien institute mes jaučiame neoliberalios aukštojo mokslo reformos vaisius. Sužlugo natūralūs studentų ir dėstytojų santykiai. Įsitvirtino ir pasėta tarpusavio konkurencija, įsigali patyčių ir skundimo praktika. Kaip iš arti matęs radžviliados reikalą, noriu atsakingai pareikšti, kad atsakomybė už šitą tebesitęsiantį konfliktą priklauso TSPMI vadovybei, kuri nesiėmė priemonių švelninti konfliktą, bet jį eskalavo. 

Ir, antra, atsakomybę turi prisiimti Vilniaus universiteto rektorius, neseniai konkurse nepaskelbęs profesoriaus vietos profesoriui Radžvilui. Pareiškiu, kad tai yra politinis susidorojimas ir kad tokia praktika neleistina trisdešimtus metus skaičiuojančioje laisvoje Lietuvoje. Taip, šiandien universiteto TSPMI bendruomenė yra suskilusi, matote mitingą kitoje pusėje. Bet didžiąja dalimi tai yra vadovybės atsakomybės reikalas. Vadovybė nesiėmė priemonių, kad ta bendruomenė išliktų vieninga. Ir mes čia šiandien susirinkę turime – ir tai yra mūsų pareiga – pareikalauti, kad būtų sustabdytas politinis susidorojimas su profesoriumi Radžvilu ir kad nuo rugsėjo pirmosios jis vėl ateitų į TSPMI auditorijas.

Susiję

Ugdymo politika 3007187362806514316
item