Prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą pasirašė 76 Seimo nariai

propatria.lt nuotrauka  Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio inicijuotai peticijai ...

propatria.lt nuotrauka 
Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio inicijuotai peticijai 76 parašus iš skirtingų frakcijų narių surinko Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas ir Užsienio reikalų komiteto narys dr. Mindaugas Puidokas. Deklaraciją pasirašė 42 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, 19 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių, visi 8 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai priklausantys Seimo nariai, 6 frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai ir vienas Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narys.

76 Seimo narių pasirašytoje deklaracijoje pritariama kovai su smurtu pažymint, kad smurtas prieš moteris yra ir nusikaltimas, ir grubus žmogaus teisių pažeidimas, kuris neturėtų būti toleruojamas visuomenėje. Kartu atkreipiamas dėmesys, kad iš esmės visos konvencijos nuostatos, kurios skirtos moters apsaugai nuo smurto, jau yra tapusios Lietuvos nacionalinės teisės dalimi.

Vienintelė naujovė, kurią konvencija atneštų į nacionalinę teisę – socialinės lyties (angl. „gender“) sąvoka. Keliamos abejonės, kad šios sąvokos įteisinimas vestų prie netradicinės seksualinės orientacijos asmenų santuokų įteisinimo ir leidimo jiems įsivaikinti vaikus. Tai yra visiškai nesuderinama su LVŽS remiama tradicinės šeimos samprata, šeimos politika, vertybėmis ir rinkimų programa. Sociologinės apklausos ir susitikimuose su LVŽS politikais išreikštos nuomonės rodo, kad tam nepritaria ir dauguma Lietuvos žmonių.

Deklaracijoje taip pat pabrėžiama, kad bandymai keisti „socialinės lyties“ sąvokos vertimą į lietuvių kalbą, kurie yra stebimi atskirų ministerijų lygmeniu, nekeis šios sąvokos aiškinimo tarptautinės teisės prasme, nes oficialus Stambulo konvencijos tekstas yra anglų ir prancūzų kalbomis – tai labai aiškiai nurodo Vienos konvencijos 33 straipsnis, apibrėžiantis tarptautinių sutarčių aiškinimo taisykles.

Konvencijoje vartojama „gender“ sąvoka ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse vertinama prieštaringai. Diskusijos ypač paaštrėjo pastaruoju metu. Daugėja ir valstybių narių pareiškimų, kad, siekdamos išvengti dviprasmiškos situacijos su „gender“ sąvoka, jos neratifikuos Stambulo konvencijos. Pastaruoju metu Bulgarijos ir Slovakijos premjerai padarė pareiškimus apie atsisakymą ratifikuoti konvenciją, Kroatijoje ir Vengrijoje ratifikavimo klausimo svarstymas atidėtas, didelės diskusijos vyksta ir Latvijoje. Stambulo konvencijos dar nėra ratifikavusios 18 ją pasirašiusių Europos Tarybos narių, tarp kurių yra ir Jungtinė Karalystė, Liuksemburgas, Airija, Islandija, Graikija bei Čekija.

„Dėl to esame įsitikinę, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas nėra tikslingas ir šia deklaracija raginame Lietuvos Respublikos Vyriausybę nebetęsti konvencijos ratifikavimo procedūros, o daugiau dėmesio skirti teisės aktų tobulinimui, gerinant moterų apsaugos nuo smurto sistemą ir užtikrinant pagalbą visoms smurtą patyrusioms moterims“, – teigia Seimo narys M. Puidokas.


Susiję

Šeimos politika 3428646109183504017

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Valio, dar yra protaujančiu, ne visi susirgę liberalizmu.

Anonimiškas rašė...

joo,gerai dar,kad Karbauskis su kai kuriais valstiečiai praregėjo ,nes jų Skvernelis su Pranckiečiu (tiesa,pastarasis jau ėmė kitaip giedoti), konvencijai pritarė.

Nežiniukas rašė...

Nieko tas Karbauskis nepraregėjo. Jis tą istoriją žinojo ir tuo metu Skvernelį teisino, girdi, Skvernelis pritaria Valstiečių politikai šeimos klausimu.

Pikc rašė...

Ditto. Kiek prisimenu, vienas iš bandymų pateisinti buvo "gal ne taip suprato". Tada logiška klausti, o kokio velnio tokius nesigaudančius išvis valdžion leisti? Vis dėlto, panašu, kad tas "nesigaudantis" - tik Pranckietis (ir tai dar klausimas), o Šakalienė su Skverneliu dar ir kaip "gaudosi". :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū mūsų Seimo išmintingąjai daliai...džiaugiuosi, kad išsirinkome valstiečius...

Pikc rašė...

Na, teisybės dėlei reiktų pripažinti, kad jie toli gražu ne visais atvejais tą išmintį demonstruoja. ;)

item