Vokietijos užsienio reikalų ministras: Holokaustas buvo įvykdytas mūsų ir niekieno kito

Vokietijos užsienio reikalų ministras vasario 3 dieną pareiškė, kad Holokaustas buvo įvykdytas „mūsų ir niekieno kito“. Jis tai pasakė re...

Vokietijos užsienio reikalų ministras vasario 3 dieną pareiškė, kad Holokaustas buvo įvykdytas „mūsų ir niekieno kito“. Jis tai pasakė reaguodamas į kilusias tarptautines diskusijas dėl Lenkijoje priimamų istorinės atminties įstatymo pataisų.  Jis patikino, kad tik Vokietija yra atsakinga už Holokausto nusikaltimus ir pasmerks bet kokius mėginimus iškraipyti istoriją, pavyzdžiui, aiškinant apie „lenkiškas koncentracijos stovyklas“ nacių okupuotoje Lenkijoje. 

Lenkijos Senato priimtas įstatymas, kurį žada pasirašyti prezidentas A. Duda, kriminalizuotų viešus lenkų tautos kaltinimus nacių įgyvendintais II pasaulinio karo metų nusikaltimais. JAV ir Izraelis kritikuoja tokio projekto poveikį žodžio laisvei šalyje. 

„Organizuotos masinės žudynės buvo įgyvendintos mūsų šalies ir niekieno kito. Atskirų individų kolaboravimas šiuo klausimu nieko nekeičia. Esame tikri, kad tik atsargus savo istorijos suvokimas gali atvesti prie susitaikymo. Tai apima ir nuo Holokausto nepakeliamas kančias patyrusių žmonių teisę laisvai kalbėti apie savo išgyvenimus“, - teigė S. Gabrielis. 

Lenkijos premjeras Ma teuszas Morawieckas tą pačią dieną pripažino, kad iniciatyva galėjo būti geriau pristatytas ir jai parengtas geresnis laikas, tačiau laikėsi pozicijos, kad jos priėmimas būtinas, siekiant apsaugoti tiesą apie Lenkijos karo meto istoriją. 

Daugiausiai diskusijų sukėlęs pataisų straipsnis teigia: „Kas viešai ir priešingai faktams teigs, kad lenkų tauta arba Lenkijos Respublika yra atsakinga ar iš dalies atsakinga už Trečiojo Reicho įvykdytus nacių nusikaltimus [...] arba už kitus karo nusikaltimus arba nusikaltimus taikai ir žmogiškumui, ar kitaip menkins tikrųjų nusikaltimų vykdytojų atsakomybę bus baudžiamas bauda arba iki 3 metų įkalinimo“. 

parengta pagal timesofisrael.com



Susiję

Pasaulis 675977836094949434
item