Vytautas Radžvilas. Misionierių ansamblio likimas – tikrasis „pilietinės galios“ rodiklis

propatria.lt nuotrauka  Lauktu teismo sprendimu „Misionierių sodų“ projektas turbūt bus įgyvendintas. Turtingo užsieniečio investuotoj...

propatria.lt nuotrauka 
Lauktu teismo sprendimu „Misionierių sodų“ projektas turbūt bus įgyvendintas. Turtingo užsieniečio investuotojo piniginė pasipildys Lietuvos sąskaita: šalis negrįžtamai neteks neįkainojamos vertės architektūrinio ansamblio. Neverta vėl kaltinti statybos leidimus dosniai dalijančios valdžios ir investuotojams visada palankių teismų.

Verčiau „padėkokime“ ansamblį „gynusiems“ šauniesiems pilietininkams. Dar kartą žvilgtelėkime į jų didvyriškas kovas turinčias paliudyti nuotraukas. Mažytės grupelės žmonių su spalvingais plakatėliais rankosi būriuojasi prie teismo pastato reikalaudami nesutrempti viešojo intereso. Nereikia būti aiškiaregiu, kad, žvelgdamas į juos, nesuprastum, jog tai graudžiai donkichotiškos pastangos sustabdyti negailestingą ir visas kliūtis savo kelyje pasiruošusią nušluoti galingą pinigų darymo mašiną.

Daugybę metų tenka sakyti nepailstantiems vadinamosios „pilietinės visuomenės“ kūrėjams ir veikėjams, kad pats tokios visuomenės organizacijos principas yra neveiksmingas ir netinka tokio pobūdžio kovoms. Veltui kartota, kad pilietinė visuomenė įsitvirtino, ar veikiau buvo išpopuliarinta, neoliberalizmo ekspansijos ir įsigalėjimo laikais – maždaug nuo 1980 m. –  kaip ypatinga visuomenės kontrolės forma. Jos paskirtis – atomizuoti ir skaidyti visuomenę suskaldant ją į palyginti nedideles interesų grupes. Demokratiškesnėse Vakarų šalyse su pilietiniais sambūriais skaitomasi labiau ir jie iš tiesų šį tą gali nuveikti gero. Tik ne Lietuvoje, kur viską lemia neformali oligachinių grupuočių pinigų ir ryšių su valdžia galia.

Jau pabodo kartoti, kad tokiai galiai įmanoma priešintis tik organizuojantis politinės tautos principu. Kolektyvinė politinė tautos valia kartą jau buvo atsiradusi ir pasirodė esanti gana veiksminga. Sąjūdis buvo ne pilietinis, o visuomeninis-politinis judėjimas. Ne mažų pilietininkų būrelių „santalka“, o visos Tautos valios išraiška. Būdamas toks jis gebėjo sukviesti ne mažytes grupeles, o sutelkti tūkstančius žmonių, kėlusius rimtą grėsmę ir baimę parsidavėlių valdžiai. Todėl šį tą nuveikė. Pilietiniam veikimui tokia vienijanti galia ne tik svetima. Iš tikrųjų jis pakerta galimybę atsirasti kolektyvinei tautos valiai.

Ir vis dėlto jau tris dešimtmečius, užuot mėginus dar kartą sutelkti tą valią, atkakliai kuriama „pilietinė visuomenė“ ir matuojami paslaptingi ir neva augantys visuomenės „pilietinės galios“ indeksai. „Misionierių sodų“ byla negailestingai atskleidė, ko tie indeksai iš tiesų verti: tai tik muilo burbulas ir akių dūmimas.

O kolektyvinė tautos valia vis neatsiranda dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Daugeliui profesionalių „pilietinės viusomenės“ statytojų pats žodis „tauta“ yra ideologinis keiksmažodis – alergiją kelianti smerktina „atavistinio nacionalizmo“ liekana. Kitiems tiesiog naudinga ir patinka žaisti parodomojo ir teatrališko „pilietiškumo“ žaidimus. Nors jie neveiksmingi, bet jie teikia vilčių  šiaip taip sukrapštyti naivių ir patiklių rinkėjus balsus,  leidžiančius prasmukti prie valdžios lovio. 

Už tokius žaidimus tenka brangiai mokėti. Šį kartą – Misionierių ansambliu. Aiški ir galutinė šitokių beviltiškų žaidimų kaina – dėl masinės emigracijos akyse išsivaikštanti ir – jei net ir po tokios karčios pamokos nebus susimąstyta ir atsikvošėta – neabejotinai išnyksianti Lietuva.



Susiję

Vytautas Radžvilas 7674321405927459081

Rašyti komentarą

20 komentarų

Anonimiškas rašė...

Radžvilas visiškai nusipaistė. Tokių niekų dar nebuvo rašęs.

Anonimiškas rašė...

Albertas Hiršmanas išleido knygą Exit, Voice and Loyalty, kurioje jis labai paprastai aptaria, kad kiekviena organizacija, valstybė ar įmonė, norinti išlaikyti lojalius narius, piliečius ar klientus, turi įsiklausyti į balsą keliančiuosius. Jeigu į jų balsą niekas nereaguoja, jie palieka organizaciją, valstybę ar įmonę ir ieško pakaitalo.
Tarybų Lietuvoje buvo neįmanoma pabėgti, tačiau ir balsas buvo užgniaužtas. Šiandien žmonės reiškia savo balsą laisvai, tačiau jis ignoruojamas, todėl dauguma renkasi išėjimą.

Vytautas Kažukauskas rašė...

Gerbiamas Radžvilas parašė taip kaip yra. O ne taip, kaip norėtųsi naujiesiems ''intelektualams'' ar kitiems ''žinomiems'' 160 ir daugiau pasirašiusiems.....

Pikc rašė...

Belenkaip rimtas ir pagrįstas pareiškimas, tiesiog visiškai net iš tolo nedvokiantis liberastiniu infantilizmu.
P.S. Kadangi neabejotinai reiks paaiškinimo, tai čia sarkazmas buvo. ;)

Anonimiškas rašė...

Prof. V.Radžvilas parašė teisingai. Negalima sutikti su tokiu teismo nuospendžiu. Atiduota (arba parduota) tai, ką, vieną kartą praradus, jau neįmanoma nei atgauti, nei įsigyti.

Anonimiškas rašė...

Matot gerbiamasis "Radzvilas visiskai ..." tas jusu kategoriskumas isduoda visiska neismanyma vykstanciu ivykiu tiek Lietuvoje tiek visoje Europoje.Ir tai liudina ir net baugina.
Bet gali buti ir dar blogesnis atvejis - jus tiesiog trolis. Jusu paprase , gal net uzmokejo ... ir pakomentuota! Kokia cia problema. Pinigai gi - nekvepia.
Labai noretusi kad as klysciau.



Anonimiškas rašė...

joo,bet kaip žmonėms išaiškinti,kad pilietiškumas ir patriotizmas-ne tas pats.Juk dabar visos medios okupuotos ir triūbija tik apie pilietiškumą.Tarp kitko,manau,kad be politinio užnugario, tokie statybų leidimai neišdavinėjami.Bet,kaip sakau,aršiausi jau nudrenuoti į užsienius,čia likę prisitaikėliai,kuriems visa šita politika tinka,pensininkai,kuriems viskas jau vis vien,na ir dar vienas kitas,kuris vis bando į Lietuvą kabintis ir dar sugeba matyti ir mąstyti,bet tokių vis mažėja ir mažėja.

Anonimiškas rašė...

http://peticijos.lt/visos/74581

Peticija

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kokio velnio čia dėti nuorodą į peticiją, kuri VISIŠKAI ne į temą?

Anonimiškas rašė...

:DDDDDD

Valentinas rašė...

Bravo Vytautai. Tiesiai į dešimtuką, bet ne visiems įkandama. Oi ne visiems, tame ir blogumas. Dauguma raštingi, bet nemoka skaityti ir suvokti ką skaito. Tą rodo ir čia esantys kai kurie komentarai.

Joana Noreikaitė rašė...

Tai kurkite, ponas Radžvilai, tą politinę tautą, ko delsiate.

Anonimiškas rašė...

taaaip,nustekentoje ,vietinio elito galutinai apgailėtina ES provincija paverstoje Lietuvoje ,apie demokratiją svajot jau yra utopija(demokratija sėkminga tik pažangiose,pakankamai pasiturinčiose ir kultūringose visuomenėse) Juk akivaizdu,kad 90 taisiais situacija buvo kur kas paprastesnė - šalis buvo turtinga, su išvystyta pramone ,moderniu ,pramoniniais pagrindais organizuotu žemės ūkiu.Ir svarbiausia - visai kito pragyvenimo lygio ,pasiturinčia ,kultūringa visuomene.Kuriai tikrai būtų nesuprantamas dabartinių piliečių abuojumas praktiškai visose srityse.Išeitis iš susidariusios situacijos dabar labai ir labai sudėtinga būtinas tikras lyderis.

Pikc rašė...

Koke geneli yžvalga! Ryškei iš liberalū entelekto aukštumū. :D

Ainis rašė...

Ponas Radžvilas skaito paskaitas, daro pareiškimus, aktyviai dalyvauja Vilniaus forumo veikloje, yra aktyviai veikiama ta kryptimi.
O Joanos Noreikaitės komentaras man asocijuojasi su pavasarine akcija "Darom". Kada visas daugiabutis su šluotom, grėbliais renkasi kieme ir pradeda tvarkytis, o kažkas sėdi ant suoliuko, spjaudo semečkių lukštus ir komentuoja - na darykite, darykite ...

Anonimiškas rašė...

Radžvilai, skaldydamas tautą jos nesuvienysi.

Pikc rašė...

Jau ko ko, bet TAUTOS jis neskaldo. ;)

Pikc rašė...

LABAI taiklus palyginimas. ;)

Anonimiškas rašė...

na, žinoma žinoma, tauta - tai tu. Ir tie, kuriuos tu nutari prie jos priskirti. Nesuskaldoma. Kaip tavo akmeninė makaulė. Tik vadinasi ji ne lietuvių, o pikciuvių tauta.

Pikc rašė...

Hmm... O juk "Anonimiškas 2018-01-05 10:30" komentaras - greičiausiai ne tiesiog nebrandumo ir kvailumo (nors, be abejo, pastarasis dėmuo niekur nedingo), bet rimtesnės patologijos išraiška.

item