Populiarėja lyties atkeitimo operacijos

Lyties keitimo operacijos pastaruoju metu yra auganti tendencija – atsiranda vis daugiau reikalaujančių šias operacijos leisti atlikti ne...

Lyties keitimo operacijos pastaruoju metu yra auganti tendencija – atsiranda vis daugiau reikalaujančių šias operacijos leisti atlikti ne tik suaugusiems, bet ir paaugliams ar vaikams.

Nepaisant tokių vartojamų pavadinimų kaip lyties rekonstravimo operacija (angl. gender reconstruction surgery) ar lyties keitimo operacija (angl. sex change operation), ši procedūra iš tikrųjų nepakeičia lyties. Kad ir kiek kartų žmogus gultųsi po skalpeliu, jis netaps priešingos lyties, kadangi ją lemia genetika.

Nors šios procedūros populiarėja, chirurgai praneša apie nerimą keliantį padaugėjimą pacientų, norinčių operacijos, kuri atitaisytų lyties keitimo operacijos padarinius.

Pranešama, kad prof. Miroslavas Djordjevicius, vienas populiariausių lytinių organų rekonstrukcijos specialistų pasaulyje, pastebėjo ženkliai padaugėjus pacientų, kurie kreipiasi į jį apsimesdami esantys priešingos lyties, tačiau iš tikrųjų siekiančių anuliuoti anksčiau atliktą operaciją. M. Djordjeviciaus teigimu, tai vyksta dėl dviejų priežasčių.

Iki šiol nėra pakankamai tyrimų apie tai, kaip dažnai gailimasi tokio pobūdžio operacijų. Galima numanyti, kad tai yra tiesa: visai neseniai vienas Jungtinės Karalystės universitetas atmetė psichologo J. Caspiano pasiūlymą tirti, kodėl translyčiai gailisi atlikę operaciją, kadangi nuogastavo, jog toks tyrimas bus politiškai nekorektiškas.

Be to, per daug medikų leidžia atlikti lytinių organų rekonstrukcijos operaciją be jokio arba su labai menku psichologiniu paciento įvertinimu. „Kol M. Djordjevicius reikalauja, kad jo pacientai praeitų metų trukmės psichiatrinį įvertinimą, taip pat – hormonų įvertinimą ir terapiją, kai kurie į jį dėl lyties atstatymo kreipęsi pacientai pasakojo, kad keitimo operacijas atlikę medikai tik pasiteiravo, ar pacientas turės, kaip sumokėti už procedūrą.“

Djordjeviciaus teigimu, pastaruoju metu pastebimas ir pacientų amžiaus pokytis. Kai jis pradėjo savo praktiką prieš dvidešimt metų, vidutinis jo pacientų amžius buvo 45 metai. Dabar jis kritęs iki 20 metų, kadangi vis dažniau kreipiamasi dėl operacijų nepilnamečiams. Tam jis griežtai prieštarauja. „Nerimauju, kas su tokiais žmonėmis nutiks sekančių 5-10 metų laikotarpiu“, – sako M. Djordjevicius. Turint omenyje tai, ką jis mato savo praktikoje, toks nerimas nestebina.

Leidimas jauniems žmonėms tikėti, kad operacija iš tikrųjų pakeis jų lytį atrodo žiaurus. „Teigti, kad žmonės gali pasikeisti lytį vos ne taip pat lengvai kaip persirengti drabužius ar nusidažyti plaukus yra pavojinga. Žmonių nepasitenkinimas biologine lytimi negali būti išspręstas hormonų terapija ar kūno žalojimu“, – teigia Liberty Counsel įkūrėjas Matas Staveris.



Susiję

Pažangos ideologija 3187227574926046978
item