Bloomberg: Net Brexit nesulaiko šios ES sparčiausiai nykstančios tautos masinio išsivaikščiojimo

Skelbiame išverstą portalo Bloomberg.com publikaciją apie Lietuvą kaip sparčiausiai išsivaikščiojančią Europos šalį. Nors publikacijoje ...

Skelbiame išverstą portalo Bloomberg.com publikaciją apie Lietuvą kaip sparčiausiai išsivaikščiojančią Europos šalį. Nors publikacijoje pateikiamos emigracijos priežastys gali atrodyti neįtikinančios, šis straipsnis parodo, kad itin spartų Lietuvos nykimą pastebi net užsienio žurnalistai, tačiau vis dar dažnai neigia ir kraupią statistiką įvardijančius asmenis kaltina „dramatizavimu“ mūsų žurnalistai ir vadinamieji viešieji ekspertai.

***

Jeigu Brexit lietuviams sumažino Jungtinės Karalystės - populiariausios šalies šios baltų tautos migrantams - patrauklumą, tuomet jie gerai tai slepia.

Šį mėnesį pasirodžiusi statistika rodo, kad lietuvių darbininkų srautas į Britaniją 2016 metais tik paspartėjo, net po tų metų vasarą priimto sprendimo palikti Europos Sąjungą ir šio sprendimo mesto šešėlio dėl migrantų teisių ateityje. Lietuva, kurios populiacija nuo įstojimo į ES 2004 metais sumažėjo 16 proc. iki 2,85 milijono, išlieka sparčiausiai nykstančia ES valstybe.

Lietuviai masiškai vyksta į Vakarus ieškodami geriau apmokamų darbų nuo gilios recesijos 2009 metais ir kaip jos pasekmės įvestos taupymo politikos. Tačiau pastaruoju metu jų šaliai sekasi geriau: ekonomika auga 28 ketvirčius iš eilės, nedarbas per pastaruosius šešerius metus sumažėjo dvigubai, o pagal atlyginimų augimą paskutiniais metais ji šalis buvo trečia Europos Sąjungoje.

Nesiliaujančio traukimosi iš šalies priežastimi gali būti tai, kad metų metus emigracija kūrė užjūrio bendruomenes, kurios palengvino vėlesniems migrantams emigracijos procesą. Britanijoje yra daugiau nei 170 tūkstančių lietuvių - daugiau nei keturis kartus daugiau nei Vokietijoje, kuri yra antra pagal populiarumą vieta emigracijai.


Susiję

Ekonomika 5288234479259386666

Rašyti komentarą

item