Mokslininkai protestuoja dėl aukštojo mokslo reformos

propatria.lt nuotrauka  Birželio 15 d. Vilniuje Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) Seimo ir Vyriausybė...

propatria.lt nuotrauka 
Birželio 15 d. Vilniuje Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) Seimo ir Vyriausybės pastatų Vilniuje surengė mitingą – eitynes. Universitetų atstovai mitinge reikalavo, kad Lietuvos valdžia skaitytųsi su akademinės bendruomenės atstovų nuomone pertvarkant aukštąjį mokslą. Mitinge buvo pasisakyta prieš Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės inicijuojamą aukštojo mokslo reformą – Vyriausybės parengtą universitetų jungimo ir naikinimo planą.

Protesto akcijoje dalyvavo šimtai įvairių šalies universitetų dėstytojų. Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerija prie Vyriausybės rūmų suorganizavo savo „antimitingą“, kurio

dalyviai parėmė ministerijos poziciją. Pastarajame dalyvavo apie 40 kelių aukštųjų mokyklų studentų su valdžios poziciją palaikančiais plakatais.

Aukštųjų mokyklų dėstytojai protestavo prieš vykdomą aukštojo mokslo skurdinimą, neoliberalią socialinę politiką, antidemokratišką aukštojo mokslo reformą. Mitingo dalyviai reikalavo neskurdinti mokslo sistemos, didinti mokslo finansavimą ir užtikrinti ketinamų atleisti darbuotojų užimtumą.

Pasak aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų atstovų, vyriausybė nebendradarbiauja įgyvendinant aukštojo mokslo reformą. Mitingo rengėjai teigė, kad aukštojo moksl reforma rengiama vienašališkai, neįtraukiant akademinės bendruomenės narių ir universitetuose dirbančiųjų teises ginančių organizacijų. Neįvardijama, kokie bus vykdomos reformos padariniai, pavyzdžiui, kiek žmonių bus atleista ir kur jie eis, kaip bus įvertinta kokybė, kurios siekiama.

„Mes už pertvarką, tačiau pertvarka turi būti demokratiška ir atsakinga“, – mitinge sakė Lietuvos LAMPSS pirmininkė Asta Lapinskienė.

Protestuotojai nešė plakatus: „Šalin mokslo griovėjus!!! J. Petrauskienę, G. Viliūną, A. Žalį, E. Butkų, G. Steponavičių!“, „Naująja švietimo ir mokslo ministre nepasitikime!“, „Protinio darbo kumečiais nebūsime!“, „XXI a. baudžiavai – ne!“, „Universitetas – ne kumetynas, mokslininkai – ne baudžiaunininkai!“, „Reikalavimai, kaip Kembridže – atlygis minimalus, kaip Kambodžoje!“, „Regionai be universitetų – regionai be ateities!“, „Mokslas ir verslas – tai ne tas pats!“, „Mokslas be finansavimo – utopija!“, „Reformatorius“ – atgal į mokyklos suolą!“, „Rinkimų programa apie ratus, darbai – apie batus!“, „Universitetų nekilnojamojo turto holdingas? Kas laimės? Lietuva ar neoliberalai?“, „Gerb. Ministre, ar atsakote už reformos pasekmes?“, „Nereikalingi žmonės. Ar tu tarp jų?“, „Gerbiamas Seime, perstatyk aukštojo mokslo reformą nuo galvos ant kojų“, „Reforma turi keisti, o ne naikinti!“ ir kitus.

Su protestuotojais atėjęs sutikti Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žadėjo, kad akademinės bendruomenės bus išklausyta. Anot jo, dviejų valdančiųjų frakcijų atstovai kitą savaitę susitiks su visų universitetų atstovais.

Su mitinguotojais suitiko  Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis dievagojosi, kad mokslininkai bus išklausyti ir žadėjo, kad valdančiųjų frakcijų atstovai jau kitą savaitę susitiks su visų universitetų atstovais.

Pagal Vyriausybės pateiktą reformų planą Vilniuje turėjo likti tik Vilniaus universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, jungiantis šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas, o taip pat Kaune turėjo likti Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Tačiau šiuo metu Seime pateikta daug kitokių siūlymų.

Protestas prasidėjo prie Seimo, kur buvo išklausyta Seimo pirmininko V. Pranckiečio ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos pozicija. Po to Gedimino prospektu protestuotojai pasiekė Vyriausybės rūmus, kur jų jau laukė Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva suburta aukštojo mokslo reformai pritariančių maždaug 40 studentų grupelė, raginusi nesustoti pusiaukelėje ir „konsoliduoti“ aukštąsias mokyklas. Studentai laikė atitinkamus plakatus ir Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų atstovybės vėliavą. Grupelėje buvo ir Gedimino technikos universiteto bei Vilniaus kolegijos studentų. Paklausti kaip vertina neseniai paaiškėjusį faktą, kad KT rektorius Petras Baršauskas savo pavardę kaip autorius prisirašė prie jo vadovauto doktoranto paskelbtos disertacijos, dėl ko grupė mokslininkų kreipėsi į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą dėl įžūlaus plagiato ir akademinės etikos pažeidimo, ŠMM poziciją palaikantys studentai pradėjo nervingai šaukti, kad jokio plagiato čia nebuvę nė trupučio.

Prieš aukštųjų mokyklų dėstytojų poziciją pasisakančius studentus suorganizavo pati Švietimo ir mokslo ministerija. Renginio išvakarėse ŠMM komunikacijos skyriaus išplatintame laiške buvo kviečiami atvykti ministrės J. Petrauskienės reformų šalininkai (universitetų senatų atstovai ir studentai): „Jei manote, kad aukštojo mokslo reformos įgyvendinimas yra būtinas žingsnis ir mitingo organizatoriai neteisingai interpretuoja pagrindinius reformos iššūkius ir tikslus, kviečiame susiburti ir išreikšti palaikymą planuojamiems pokyčiams aukštajame moksle. Protesto akcijos metu kviečiame universitetų senatų atstovus ir studentus rinktis prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir išreikšti palaikymą: plakatais, pasisakymais, taip pat komentarais spaudoje“.

Seime šiuo metu svarstomas universitetų tinklo pertvarkos planas.

Susiję

Ugdymo politika 5796462436344103808

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

GĖDA, KAD MINISTRĖ PATI ORGANIZUOJA IR KVIEČIA PRIEŠININKUS, KAD PALAIKYTŲ JOS POZICIJĄ. VISAI, KAIP TARYBINIAIS LAIKAIS. MINISTRĖ PAŽEIDŽIA DEMOKRATIJOS PRINCIPUS, KAD VISI STUDENTAI IR MOKSLININKAI TURI TEISĘ IŠSAKYTI SAVO POZICIJĄ, TUO LABIAU, KAD JIE GAVO LEIDIMĄ. O 40 ATVARYTŲ AR TURĖJO LEIDIMĄ? PRIBRENDO MINISTRĖS ATSTATYDINIMO KLAUSIMAS.

item