T. May pasirašė istorinį prašymą dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May antradienio vakarą pasirašė laišką Europos Sąjungai, kuriuo jos vyriausybė informuo...

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May antradienio vakarą pasirašė laišką Europos Sąjungai, kuriuo jos vyriausybė informuos Bendriją apie šalies išstojimą iš ES. Laiškas trečiadienį 14.30 val. Lietuvos laiku Briuselyje bus perduotas Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui. Tai reikš, kad oficialiai aktyvuojamas 50-asis ES sutarties straipsnis.

T. May istorinį dokumentą pasirašė Dauning Stryte. Jį D. Tuskui įteiks Jungtinės Karalystės ambasadorius ES Timas Barrow.

Didžioji Britanija yra pirmoji šalis narė, paliksianti ES. Šalies gyventojai praėjusį birželį vykusiame referendume nedidele persvara pritarė išstojimui iš Bendrijos.

Dauning Stryto duomenimis, T. May antradienio vakarą telefonu kalbėjosi su D. Tusku ir Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claude-Junckeriu, taip pat Vokietijos kanclere Angela Merkel. Per pokalbius vyravo vieninga nuomonė, kad „dėl visų intereso“ Jungtinės Karalystė turi likti artima ES sąjungininkė.

Po oficialaus Londono pareiškimo dėl išstojimo ES tikisi konkrečios informacijos apie šalies tikslus sudėtingose derybose. Iki šiol premjerė kalbėjo gana miglotai. Renginyje Birmingeme T. May antradienį pabrėžė sieksianti „naujos gilios ir ypatingos partnerystės“ su ES.

Vis dėl to aišku, kad T. May nori vadinamojo kieto „Brexit“: Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos vidaus rinkos ir Muitų sąjungos. Britai daugiau nenori paklusti ir Europos Teisingumo Teismo jurisdikcijai.

Tarp svarbiausių derybų temų yra maždaug 3 mln. ES užsieniečių teisės Didžiojoje Britanijoje. Apie milijonas britų gyvena kitose ES šalyse.

Svarbi tema bus ir nauja ES išorės siena tarp Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos.

Oficialiai „Brexit" deryboms numatytas 24 mėnesių terminas.


Susiję

Pasaulis 3837251314085832252

Rašyti komentarą

item