Klaipėdos forumas surengė diskusiją ,,Kokio Klaipėdai (ne) reikia universiteto?”

Klaipėdos forumo iniciatyvinė grupė ketvirtadienį I.  Simonaitytės viešoje bibliotekoje pakvietė Klaipėdos miesto ir Klaipėdos universite...

Klaipėdos forumo iniciatyvinė grupė ketvirtadienį I.  Simonaitytės viešoje bibliotekoje pakvietė Klaipėdos miesto ir Klaipėdos universiteto bendruomenes diskusijai ,,Kokio Klaipėdai (ne) reikia universiteto?”.

Renginio vedėjas prof. Arūnas Acus priminė universiteto įsteigimo istoriją cituodamas tuometinio Lietuvos Aukščiausios tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio kalbą, kuri buvo pasakyta Vilniuje 1990 spalio 5 d. pasirašius nutarimą "Dėl Klaipėdos universiteto įsteigimo”. 

„Mes įsteigėme ne tik dar vieną aukštąją mokyklą – dar vieną universitetą, mes įsteigėme ypatingos svarbos universitetą, ypatingos svarbos vietoje, kurioje Lietuvos Respublika tęsia nepriklausomos Lietuvos, 1923 metais atgavusios Klaipėdą amžinam suverenumui, darbą. Turime tęsti to krašto išvystymą, integraciją, vienybę su visa Lietuva“. Ar turime ambicijų tęsti šią misiją?

Diskusijoje savo įžvalgas pristatė dr. V. Jakubauskas, atskleisdamas buvusios ir dabartinės švietimo reformos įtakos trukdžius universitetų tolygiam vystymuisi, biurokratinį požiūrį į universitetą, kaip paslaugų teikimo instituciją, kas deformuoja dėstytojų ir studentų santykius ir keičia vertybines studijų nuostatas.

Dr. L. Kraniauskas pristatė kelis Klaipėdos universiteto ateities scenarijus. Pasitelkdamas groteskinį žanrą, jis pavaizdavo susirinkusiems spiralinį universiteto virsmą: kareivinės – universitetas - kareivinės. Dr. T. Kiauka, įvertindamas miesto vadovybės ir universiteto santykius, pateikė savo refleksijas apie Klaipėdos universiteto šiandieninę situaciją ir perspektyvas.

Pasisakymuose buvo išsakytos įvairios kritinės įžvalgos ir vertinimai. Ypač aktyvūs buvo studentai, kurie nori kokybiškų studijų, pozityvių santykių tarp dėstytojų ir studentų. Apibendrinant galima teigti, kad miestui reikia universiteto, o universitetui miesto, tačiau ši diskusija - tik pradžia ilgos kelionės, kurioje reikia daug ir nuosekliai komunikuoti, išmokti klausyti ir girdėti, vertinti ir nuspręsti.

Susiję

Ugdymo politika 7768333944786845117

Rašyti komentarą

item