NSGK siūlo gynybai iki 2020 m. skirti bent 2,5 proc. nuo BVP

Propatria.lt nuotrauka Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) partijoms siūlo atnaujinti susitarimą dėl šalies saugum...

Propatria.lt nuotrauka
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) partijoms siūlo atnaujinti susitarimą dėl šalies saugumo, numatant krašto apsaugai iki 2020 metų skirti bent 2,5 procento nuo Lietuvos bendrojo vidaus produkto.

Anot NSGK pirmininko Vytauto Bako, toks sprendimas antradienį komitete buvo priimtas vienbalsiai, nes NATO standartas - 2 proc. nuo BVP - šiuo metu nėra suma, atspindinti Lietuvos saugumo iššūkius.

"Komitetas nutarė kreiptis į partijų pirmininkus ir siūlyti atnaujinti nacionalinį susitarimą ir, be kitų dalykų, jame numatyti ne mažesnį kaip 2,5 proc. (nuo BVP. - ELTA) finansavimą iki 2020 m.", - Eltai sakė V. Bakas.

Seimo nario teigimu, didinant gynybos išlaidas reikės atsižvelgti ne tik į partijų, bet ir Vyriausybės, Prezidentūros, Valstybės gynimo tarybos, taip pat - visuomenės pozicijas.

"Tai leistų mums išsiųsti gerą, stiprią žinutę mūsų sąjungininkams, naujai (išrinkto JAV prezidento. - ELTA) Donaldo Trampo (Donald Trump) administracijai ir būti lygiaverčiais derybų partneriais, nes reikia pripažinti - mes patys nevykdėme NATO reikalavimo dėl 2 proc.", - kalbėjo V. Bakas.

Politinės partijos dar 2014 m. sutarė iki 2020 m. gynybai skirti bent 2 proc. nuo BVP, kaip to reikalauja NATO praktika, tačiau naujai išrinktas Seimas pernai lapkritį įsipareigojo 2 proc. ribą pasiekti 2018 m. Šiemet Lietuva krašto apsaugos sistemai skiria apie 1,8 proc. BVP - iš viso per 720 mln. eurų.


Susiję

Politika 2167458467138250403

Rašyti komentarą

item