Kun. Robertas Urbonavičius. Išgiję, bet nepasveikę

Jei vis nedorybes minėsi, Viešpatie,  kas galės išsiteisint?  Betgi tu atleisi kaltybes, ir vėl tau tarnausim. (introitas) Tarp...

Jei vis nedorybes minėsi, Viešpatie, 
kas galės išsiteisint? 
Betgi tu atleisi kaltybes, ir vėl tau tarnausim.
(introitas)

Tarp daugelio šio sekmadienio Dievo Žodžio temų nuskamba dėkingumo svarba. Viešpats Jėzus pasigaili dešimties raupsuotų vyrų ir juos išgydo. Šie apimti džiaugsmo skuba namo – į savo gyvenimus. Tik vienas iš jų sugrįžta, kad padėkotų. Viešpats pastebi: „Argi ne dešimtis pasveiko? Kur dar devyni? Niekas nepanorėjo sugrįžti ir atiduoti Dievui garbę, kaip tik šitas svetimtautis!“ O sugrįžusiajam jis taria: „Tavo tikėjimas išgydė tave“. Bet ar jis jau nebuvo pagydytas, paklausite? Taip, tada buvo išgydytas kūnas, dabar išgijo siela. Ji buvo išgydyta iš egoizmo, tik savęs matymo. Tie vyrai, kurie negrįžo padėkoti todėl, kad nemanė, jog tai būtina, – jie pasveiko, nes jie to prašė, išgijimas įvyko dėl maldos, svarbumo. Taip, jie išgijo iš fizinių raupsų, tačiau jų sielos toliau tebesirgo. Sugrįžusysis mąstė kitaip: kokia didelė Dievo malonė suteikta man per šį Mokytoją. Jis pasigailėjo manęs, nes yra geras ir maloningas.

Ar ne panašiai būna ir su mumis? Dažnai prašome Viešpaties įvairiausių dalykų (sveikatos, darbo, išlaikyti egzaminą, susitaikyti su žmona ir t.t.) ir, kuomet esame išklausomi, nusiraminame – taip, aš karštai meldžiausi, buvau geras ir Dievas mane išklausė. Puiku, kad karštai meldeisi, nuostabu, kad buvai geras – tačiau taip mąstydamas sukiesi vien apie save. Dievas tau davė dėl to, kad tu esi toks ir toks... Tačiau tiesa ta, kad Viešpats tavęs išklausė dėl to, kad JIS yra geras, JIS yra gailestingas ir kad JIS jau numatė suteikti tai, ko tu prašei, ir net tau įkvėpė mintį to prašyti. Dėkokime Viešpačiui už visa tai, ką Jis mums duoda kiekvieną dieną – nes viskas yra Jo dovana, viskas, išskyrus mūsų nuodėmes. Kuomet įprasime dėkoti Visagaliui už viską bei pradėsime dėkoti kitiems – tuomet mūsų siela išgis iš dvasinių ligų, kurios yra daug baisesnės ir pavojingesnės už fizines.

Už viską dėkokite, nes to Dievas nori iš jūsų Kristuje Jėzuje.
(Evangelijos antifona)



Susiję

Robertas Urbonavičius 8022342998146040479

Rašyti komentarą

item