JAV kūdikiams vis dažniau suteikiami lytiškai neutralūs vardai

New York Times straipsnis praneša, kad garsenybės savo naujagimiams vis dažniau parenka lytiškai neutralius arba priešingos lyties vardu...


New York Times straipsnis praneša, kad garsenybės savo naujagimiams vis dažniau parenka lytiškai neutralius arba priešingos lyties vardus. Pavyzdžiui, aktorė Megan Fox ir jos vyras savo sūnui davė vardą Journey (liet. Kelionė), o aktorė Kristen Bell jaunausiai savo dukrą pavadino lytiškai neutraliu vardu Delta. Tokio tipo vardus savo vaikams davė ir Heidi Klum, pavadinusi dukrą Lou, Jessica Simpson, dukrai davusi vardą Maxwell, bei Drew Barrymore, dukrą pavadinusi Frankie.

Populiari vaikų vardų internetinė svetainė Nameberry, per mėnesį sulaukianti daugiau nei 5 milijonų lankytojų, lytiškai neutralius vardus paskelbė 2016 metų karščiausia mada. Nameberry tyrėjai išanalizavo šalies kūdikių vardų registrą ir užfiksavo, jog lytiškai neutralių vardų per paskutinį dešimtmetį padaugėjo 60%. Per paskutinius tris dešimtmečius tokių vardų skaičius išaugo dar daugiau - net 88%.

„Mūsų dienų tėvai peržengė berniukų ir mergaičių dichotomiją“, - pareiškė Linda Murray, portalo BabyCenter vyriausioji redaktorė. 2015-uosius portalas paskelbė „lytiškai neutralių kūdikių metais“ ir patalpino 120 vardų, tinkančių tiek berniukams, tiek mergaitėms.

„Tėvai nori, kad jų vaikai užaugę būtų savimi, laisvi nuo stereotipų. Berniukai gali lakuotis nagus, o mergaitės važinėti riedlentėmis. Visa tai yra gerai“, - pridėjo L. Murray.

Vis dėlto lytiškai neutralūs vardai, pasak Nameberry tyrimo, vis dar sudaro vos 1,7% visų JAV kūdikiams duodamų vardų. 

Parengta pagal Nytimes.com informaciją

Susiję

Pažangos ideologija 2335914612559331877

Rašyti komentarą

item