Paauglių nėštumas dažnesnis, jei mokyklose dalinami prezervatyvai

Naujausias Notre Damo universiteto (University of Notre Dame), JAV, mokslininkų Kasey Buckles and Daniel M. Hungerman’o atliktas tyrimas...


Naujausias Notre Damo universiteto (University of Notre Dame), JAV, mokslininkų Kasey Buckles and Daniel M. Hungerman’o atliktas tyrimas nustatė, jog mokyklose, kur nemokamai dalinami prezervatyvai dešimtadaliu dažniau susiduriama su paauglių nėštumu, nei mokyklose, kur prezervatyvai nedalinami.

Tyrėjai palygino paauglių gimdymų statistiką mokyklose, kurios aprūpina moksleivius prezervatyvais su paauglėmis iš mokyklų, kurios neturi panašių programų. Kai kurios pirmųjų mokyklų ne tik dalina, bet ir suteikia informacijos apie  kontraceptikų naudojimo metodus, konsultuoja paauglius, kurias apsisaugojimo priemones pasirinkti. Tyrimas atskleidė, jog moksleivės iš mokyklų, kuriose dalinami prezervatyvai, gimdo 10 proc. dažniau nei kitur, ypač jei mokyloje nesuteikiama jų naudojimo informacija.

Nacionalinės susilaikymo švietimo asociacijos (Ascend) prezidentės Valerie Huber tai nestebina. Remiantis šios asociacijos drauge su nepriklausomos tyrimų įmonės Barna Group atliktu tyrimu, bent kas penkta paauglė teigia, jog į kontracepciją orientuotos lytinio švietimo pamokos paskatino į seksą žiūrėti kaip neišvengiamybę, kad toks elgesys iš jų laukiamas, pageidaujamas. Remiantis tos pačios apklausos duomenimis išsiaiškinta, jog prezervatyvų demonstracijas paaugliai vaikinai dvigubai dažniau už bendraamžes merginas priima kaip žinutę jog seksas yra laukiamas, pageidaujamas elgesys. Anot Huber, jeigu vien prezervatyvų demonstracijos daro tokią įtaką klasėse, jų dalinimas mokyklose turės mažų mažiausiai tokį patį efektą. Nestebintų, jei tai ir paskatintų lytinius santykius.

Anot šios srities žinovo, socialinių mokslų daktaro Michael J. New, Buckles ir Hungerman’o atliktas tyrimas yra „atradimas“, kadangi anksčiau prezervatyvų dalinimo mokyklose programų tyrimams nebuvo skiriama tiek dėmesio, kiek geriamųjų kontraceptikų poveikio elgesiui tyrimams.

Šis tyrimas atliktas visapusiškai, analizuojant 90-ųjų laikmečio prezervatyvų dalinimo programas kelių didelių regionų valstybinėse mokyklose tokiuose miestuose kaip Baltimorė, Los Andželas, Sietlas ir Vašingtonas. Rezultatai suteikia tvirtą įrodymą, jog prezervatyvų dalinimo programos padidina paauglių nėštumo atvejų skaičių maždaug dešimčia procentų.

Apibendrinant, šis tyrimas svariai prisideda prie panašių tyrimų suteikiamos informacijos, kuri parodo, jog bandymai per legalizaciją, kontraceptikų dalinimą ar subsidijas skatinti kontracepcijos naudojimą yra geriausiu atveju neefektyvūs, o blogiausiu — atnešantis rezultatus, priešingus pageidaujamiems.

Net ir Guttmacher institutas (Guttmacher Institute), JAV, pripažįsta, jog galimybė gauti nėštumo kontrolės piliulių 1960-aisiais lėmė padažnėjusius paauglių lytinius santykius. Be to, šio instituto atliktas tyrimas parodė, kad abortų skaičiaus augimas lygiagretus kontraceptikų vartojimo dažnumui JAV, Kuboje, Danijoje, Olandijoje, Singapūre ir Pietų Korėjoje. Guttmacher institutas yra viena iš pirmaujančių mokslinių tyrimų ir lytinio švietimo politikos programų propaguotoja, pasišventusi diegti ir įgyvendinti lytinio švietimo programas Jungtinėse Amerikos Valstijose ir visame pasaulyje (red. past.).

Paauglių „seksą normalizuojančios“ ir leidžiančios suprasti, jog „lytiniai santykiai yra normali paauglio vystymosi dalis“, programos, apjungtos su „prezervatyvų dalinimu netgi klasėje, o galbūt mokyklos med. punkte“, reiškia, jog mokyklos „taktiškai, o kartais netgi atviru tekstu sako: „Ei, kol naudosi tai, nereikės rūpintis dėl jokių pasekmių.“ — teigė Ascend prezidentė V. Huber. Pasak jos, tokiai politikai pasiekus besivystančias paauglių smegenis, kurios dar negali priimti visiškai racionalių sprendimų, galima laukti „visiškos audros.“

V. Huber teigimu, nacionalinis pokalbis dėl lytinio švietimo pasekmių veikiau apsiriboja iš konteksto ištrauktais komentarais, o ne atvirai diskutuojama remiamiantis faktais. Vis daugiau mokyklų linksta mokyti apie iš neatsakingo lytinio elgesio kylančias grėsmes, vietoje paauglių sekso normalizavimo bei supaprastintos prieigos prie kontraceptikų.



Susiję

Pažangos ideologija 1234774288843409705
item