Ben Judah. Per referendumą dėl išstojimo iš ES Britanija spręs, ar ji sutinka tapti imigrantų tauta

Tai Britanijos imigracijos referendumas. Jeigu kalbama apie balsadėžes, sprendimą „Išeiti“ ar „Pasilikti“ lems ne perdėtas Briuselio reg...


Tai Britanijos imigracijos referendumas. Jeigu kalbama apie balsadėžes, sprendimą „Išeiti“ ar „Pasilikti“ lems ne perdėtas Briuselio reguliavimas, „šveicariškasis modelis“ arba Britų teismų suverenitetas. Tai bus didysis neminimasis: ar jums priimtina imigracija ir etninis pokytis?

Žvilgterkime į euroskeptikų Britanijos žemėlapį. Šioje naujoje YouGov 80 000 rinkėjų apklausoje modelis yra stebėtinai aiškus. Ten, kur imigracija patiriama susidūrus su pigiomis Ispanijos auklėmis ir geranoriškais lenkų statybininkais Londone arba su patyrusiais Austrijos biochemikais ir prancūzų duomenų architektais Oksforde ir Jorke, atrodo, laimi „Pasilikti“ kampanija. Ten, kur imigracija patiriama kaip laukai išnaudojamų lietuvių vaisių rinkėjų ir rumunų darbdavių Linkolnšire arba kaip įtempta baltųjų ir Kašmyrų segregacija Bradforde, pasisekimą turi „Išeiti“ kampanija.

Atsiliepdamas į britų politikos reikmes, šiemet išmaišiau šalį pakartotinai ir buvau liudininkas atotrūkio tarp euroskeptikų aktyvistų ir euroskeptikų balsuotojų. Aktyvistai, kaip visada, yra apsėsti idėjų, pasirengę ilgiausiai kalbėti apie šveicariško tipo prekybos sutartis arba apie mūsų prarastus ryšius su tuo, kas kadaise buvo vadinama „baltųjų bendrija“. Aistringai kritikuodamas Briuselio apgavystes, atradau „suokalbį prieš Britaniją“.

Euroskeptikai balsuotojai negali labiau skirtis. Šimtuose mano gatvės interviu, opozicija ES beveik visada skambėjo maždaug kaip „Mes perpildyti“.

Šalyje, taip greitai tampančioje imigrantų tauta, tokia pat įvairia kaip Jungtinės Valstijos, tai neturėtų stebinti. Imigracija, kaip industrializacija, nėra savaime gera ar bloga. Tai paprasčiausiai kažkas, kas gali būti gerai arba blogai sutvarkyta. Britanija keičiasi.

Dar keli dešimtmečiai ir didžioji dauguma mūsų miestų paseks Londonu arba Lesteriu ir taps vietomis, kur „baltieji britai“ sudaro mažumas. Oksfordo universiteto studijos skaičiavimais, apie 2050-uosius maždaug 30 procentų gyventojų bus ne balti.

Kai rinkėjai sako, kad juos jaudina imigracija, jų nedomina, 80 000 ar 250 000 atvyko šiais metais. Šie skaičiai yra visiškai abstraktūs, bereikšmiai jų gyvenamai tikrovei. Ne, jie kalba apie kai ką esmingesnio: apie etninį pokytį. Jie turi omeny besikeičiančius gatvės ženklus („Polski sklep“) ir kintantį jėgų balansą tarp kultūrų jų miete („Jie nori įvesti šariato teisę“). Kasdienėje anglų kalboje „imigrantai“ reiškia „etninės bendruomenės“, o ne „neseniai atvykę“.

Faktiškai „Pasilikti“ kampanija aiškiai suvokia, kad tai tapo imigracijos referendumu ir būtent todėl pasirinko minėti tai kiek galima mažiau. Daugelis kampanijos dalyvių bijo, kad ji taps referendumu, kovojamu už liberalias vertybes.

Aš stipriai pasisakau už integraciją, bet ne tiek dogmiškai, kad manyčiau euroskeptikų balsuotojus esant neteisius, kai jie tiki, jog balsavimas pasilikti atitolins Britanijos etninę transformaciją. Ir pasilikus ES, ir pasirinkus savarankiškos ekonomikos kelią (ką daugiausiai siūlo daryti tie, kurie pritaria išstojimui) reiškia didelę imigraciją iš Rytų Europos – galbūt koks 1,5 milijono žmonių kiekvieną dešimtmetį, tampančių nuolatiniu Britanijos gyvenimo bruožu.

Taigi, ar Jums patinka, kad Britanija tampa imigrantų tauta? Pasakykite „taip“ arba „ne“, ir aš galėsiu pasakyti, ar jūs esate UŽ ar PRIEŠ išstojimą.

Independent.co.uk išvertė Artūras Judžentis

Susiję

Pasaulis 8125503514564403894

Rašyti komentarą

7 komentarai

Anonimiškas rašė...

atsiprašau už žodį,bet jau DAĖDĖ amžini parypavimai apie tai ,kad Europai imigrantai yra NEIŠVENGIAMYBĖ.Gyveno Europa be imigrantų ir KLESTĖJO.VISKĄ, ką turi Europos valstybės, sukūrė JŲ PAČIŲ PILIEČIAI, ne jokie imigrantai(aš nekalbu apie vieną kitą mokslininką, rašytoją ar architektą pakviestą iš kitų šalių).Taip, kad laikas nustoti užsiiminėti saviplaka ir pradėti DIDŽIUOTIS savo ir savo protėvių pasiekimais-mokslo,teisingumo, kultūros, švietimo srityse. Pagalvoti o kokie yra Afrikos ar Azijos pasiekimai ir ar Europa nori , kad afrikiečių ir arabų "pasiekimai" pasiektų JĄ EUROPĄ.O tada, jau priklausomai nuo atsakymo TAIP arba NE-priiminėti SPRENDIMUS.

Unknown rašė...

matote, net ir verčiant 'ethnic minorities' tampa 'etninės bendruomenės', o ne 'etninės mažumos'...

Pikc rašė...

Leisiu sau pakartoti savo komentarą po originalu:
Reiktų sutvarkyti vertimą:
“Romanian gangmasters” NEREIŠKIA “rumunų darbdavių”, o “willing Polish builders” - “geranoriškų lenkų statybininkų”, “I am strongly for In” netikslu versti kaip “Aš stipriai pasisakau už integraciją”, “voting to stay will further the ethnic transformation of Britain” NEREIŠKIA “balsavimas pasilikti atitolins Britanijos etninę transformaciją”, o “Remaining in the EU or the Single Market” NEREIŠKIA “Ir pasilikus ES, ir pasirinkus savarankiškos ekonomikos kelią”.
Summa summarum: sutvarkius, labai įdomus straipsnis būtų, bet toks, kaip dabar, jis klaidinantis - todėl bevertis.
Žodžiu, skaitydami atsižvelkite. ;)
P.S. O komentaras virš manojo - labai geras.

Pikc rašė...

Atsiprašau - nepažiūrėjau, kad čia sutrumpinta versija, tad dalis pastabų neaktualios. Vis dėlto, paskutinės pastraipos (apie etninę transformaciją) vertimas yra klaidinantis - ten turėtų būti kažkas panašaus į "balsavimas pasilikti skatins Britanijos etninę transformaciją".

Anonimiškas rašė...

kažkokia nesąmonė parašyta. Lyg tai ES ir Briuselis atnešė į Britaniją imigrantus. Imigrantai į Britaniją važiavo nuo pokario, ir masiškai. Pirmiausia iš Indijos ir Pakistano, vėliau - iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos, o dar vėliau - iš naujųjų ES narių, tarp jų - iš Lietuvos. Taigi, tie lietuviški kvailiai, kurie britų išstojimo procese mato jų protestą prieš kitos rasės imigrantus, turi suvokti - tai protestas prieš jus, durni litofcai. Baltaodžius mėlynakius blondinus. Tingius, neišsilavinusius, geriančius pigų alkoholį, smurtaujančius, vagiančius ant kiekvieno kampo ir reikalaujančius pašalpų. Britanijai išstojus iš ES, imigrantai iš tolimųjų šalių kaip važiavo, taip važiuos. Nes tie patys vietiniai mėlynakiai britai blondinai (na, gal labiau rudžiai ar raudonplaukiai) nebenori dirbti paprastų darbų, o tik eiti penktadienį gerti iki pirmadienio. O dirbti galvoja prisikviesti azijiečių ir afrikiečių. Tai - ne rasistinis atsiskyrimas. Tai gynyba nuo lietuvių, lenkų, rumunų, bulgarų etc., įsivaizduojančių save tokiais pat kaip britai ir aukštesnės rasės už "babajus", antplūdžio. Dėl savo kvailumo nesuprantančiais, kaip labai jais pačiais šlykštimasi dėl tokių jų pažiūrų.

Anonimiškas rašė...

na aš aišku ir nedrįsčiau visų lietuvių angelais pavadinti, bet jei britai "dirbti galvoja prisikviesti azijiečių ir afrikiečių",tai jie skaudžiai nusivils,nes skirtingai nuo, kaip jūs sakote-"neišsilavinusių,geriančių" etc. lietuvių ar lenkų,azijatai ir afrikiečiai TIKRAI NE DIRBTI į Europą važiuoja(kelių kebabinių ar šilkinių skarelių parduotuvių nelaikyčiau DIDELIU DARBU ir DIDELIU INDĖLIU į Britanijos ekonomikos suklestėjimą)Beje manau, kad anglai tai jau suprato, nes pavargo nuo NO-GO zonų, nuo begalybės mečečių, nuo mulų klykavimo iš minaretų ir nuo visos armijos musulmoniškų bedarbių su savo gausiomis šeimomis, kur arabai, nors ir neoficialiai, bet turi po kelias žmonas, kurios žinoma, gauna pašalpas.Yra susibūrusi organizacija-britainfirst.org ir ji susibūrė deja ar beje, bet tikrai ne dėl BALTAODŽIŲ MĖLYNAKIŲ BLONDINŲ.Ir dar sykį primygtinai rekomenduoju neužsiiminėti SAVIPLAKA ir savo tautos niekinimu.

Pikc rašė...

Bijau, kad tamstos argumentų "progresyvus homjaunuolis" neišgirs, nes paprasčiausiai ta fauna NE argumentais operuoja (ką dar kartą patvirtina ir šitie jo itin "giliamintiški" pezalai). Beje, tai, kad tas ypata net nepasivargino straipsnio perskaityti prieš čia "išsliedamas" - irgi daug ką sako. ;)
P.S. Originalas: http://www.independent.co.uk/voices/as-a-new-map-of-england-shows-the-brexit-vote-is-about-the-ethnic-make-up-of-the-uk-a6929156.html

item