Danai referendumu vėl atmetė gilesnę integraciją į ES

Danai ketvirtadienį referendumu atmetė siūlymus priimti bendras Europos Sąjungos taisykles dėl tarptautinio policijos bendradarbiavimo. D...

Danai ketvirtadienį referendumu atmetė siūlymus priimti bendras Europos Sąjungos taisykles dėl tarptautinio policijos bendradarbiavimo. Danijos vyriausybė palaikė referendumo siūlymą priimti dalį ES nuostatų, kurioms Danija buvo išsiderėjusi išimtis, tačiau 53 procentai piliečių balsavo prieš. 

„Tai aiškus atsakymas „ne“ ir mes jį gerbsime“ - pareiškė Danijos Ministras Pirmininkas Larsas Lokke Rasmussenas. Vyriausybė kartu su opozicijos partijomis agitavo piliečius palaikyti referendumo siūlymus, teigdama, kad jų priėmimas padės užtikrinti vidaus saugumą, ypač po Paryžiaus teroro atakų ir ypatingosios padėties kituose Europos miestuose. Balsuoti „prieš“ agitavo antiimigracinė Danijos Liaudies partija, raginanti išvengti bet kokio suverenumo dalies atidavimo Briuseliui. 

Balsuodami „prieš“ danai nuosekliai laikosi savo dar 1993 metais pasirinktos linijos saugoti suverenumą vidaus saugumo politikos srityje. Danija yra išsiderėjusi reikšmingų išimčių iš bendros ES politikos baudžiamojo teisingumo ir vidaus reikalų politikos. Nors pritarimas referendumo siūlymui nebūtų reiškęs Danijos savarankiškos imigracijos politikos atsisakymo, nerimauta, jog tai gali netiesiogiai sukurti prielaidas ES institucijoms diktuoti Danijai migracijos politiką.

Po balsavimo pasigirdo nemažai piliečių nusiskundimų, jog referendumui pateikta formuluotė buvo „painiausia ES istorijoje“, technokratinė, o politikų paaiškinimai nebuvo naudingi.  

Pastarasis balsavimas gali sutrukdyti Danijai naudotis jai dažnai reikalingomis Europolo (Europos Sąjungos kriminalinės žvalgybos agentūros) paslaugomis. Danijos vyriausybės dabar laukia derybos su ES viršnacionalinėmis institucijomis dėl sprendimo įgyvendinimo, suderinant tai su interesais bendradarbiauti persekiojant kriminalinius nusikaltėlius ES teritorijoje. Kad išliktų Europolo nare, Danija turės pasiekti atskirą susitarimą su ES. „Padarysime viską, kad Danija gautų geriausią galimą susitarimą“ - teigė valdančiosios Danijos Liberalų partijos atstovas Sorenas Gade. 

Versta iš bbc.co.uk


Susiję

Pasaulis 9012225180822182262

Rašyti komentarą

item