ES tarnybų duomenys: keturi iš penkių migrantų yra ne iš Sirijos

Tik vienas iš penkių, prašančių suteikti prieglobstį Europoje, yra iš Sirijos. Pagal ES tarnybų turimus duomenis, balandį, gegužę ir...


Tik vienas iš penkių, prašančių suteikti prieglobstį Europoje, yra iš Sirijos.

Pagal ES tarnybų turimus duomenis, balandį, gegužę ir birželį į ES atvyko 213 000 prieglobsčio prašytojų, tačiau tik 44 000 iš jų bėgo nuo pilietinio karo Sirijoje.

Visuomenės aktyvistai ir kairieji Britanijos parlamento nariai teigia, kad didžioji dauguma migrantų yra iš šios karo draskomos valstybės, ir kaltina Vyriausybę dėl pernelyg menkos pagalbos.

„Šie duomenys demaskuoja kai kurių jėgų peršamą melą, jog didžiuliai skaičiai asmenų, atvykstančių į Europą, yra iš Sirijos, – teigia Davidas Daviesas, Parlamento narys konservatorius, atstovaujantis Monmoutho apygardai. – Dauguma žmonių, kurie bėga nuo karo, patenka į pabėgėlių stovyklas Libane ar Jordanijoje. Dauguma tų, kurie renkasi rizikuoti gyvybėmis, kad atvyktų į Europą, daro tai dėl ekonominių priežasčių.“

Seras Billas Cashas, taip pat konservatorius, tvirtina: „Šie skaičiai kelia nerimą. Iki šiol buvo pateikiamas argumentas, jog dabartinis į Europą atvykstančių asmenų srautas yra tikri bėgliai iš Sirijos, o šie skaičiai rodo, kad tarp jų yra didelis skaičius ekonominių migrantų, siekiančių geresnio gyvenimo.“

Eurostato, oficialios Europos Sąjungos statistikos agentūros, surinkti duomenys rodo, kad balandžio–birželio mėnesiais į Europą atvyko dvigubai daugiau migrantų negu tuo pat laikotarpiu 2014 metais.

Afganistaniečių, prašančių prieglobsčio, padaugėjo keturis kartus – nuo 6 300 iki 27 000. 17 700 prieglobsčio prašymų pateikė albanai, nors jų šalyje yra taika.

13 900 prieglobsčio prašymų pateikė irakiečiai, kurių šalį, kaip ir Siriją, niokoja Islamo valstybės teroristinė organizacija.

Šiais metais į Europą jau atvyko pusė milijono migrantų – vien rugpjūtį jų atvyko 156 000. Užuot prašę prieglobsčio pirmoje ES valstybėje, kurią jie pasiekia, dauguma migrantų keliauja toliau, į turtingas šiaurines Europos šalis. Migrantų krizės žmogiškoji kaina buvo apie 3 000 migrantų, nuskendusių, kai patikėjo savo gyvenimą kontrabandininkams, padedantiems perplaukti Viduržemio jūrą.

Rizika, kurią patiria daug šeimų, tapo plačiai žinoma, kai žuvo trejų metukų Ailanas Kurdi ir jo penkiametis brolis Galipas – jų kūnus bangos išmetė Bodrumo turistų pamėgtame paplūdimyje Turkijoje šio mėnesio pradžioje.

Daugiau negu 250 000 migrantų pasiekė Graikiją ir Italiją, kur tarnybos nebesusidoroja su tokiu antplūdžiu.

Chaosą padidino Vokietijos kanclerė Angela Merkel, praėjusį mėnesį pareiškusi, kad visi sirai, pasiekę Vokietiją, gaus prieglobstį.

Kai į Vokietiją atvykstančių migrantų skaičius tapo nebekontroliuojamas, Berlynas uždarė šalies sienas, ir sukėlė chaosą Austrijoje, Vengrijoje ir kitose ES šalyse.

[...]

Britanija, kurioje balandį–birželį buvo gauti 7 470 prieglobsčio prašymai, yra kritikuojama dėl to, kad neprisijungė prie ES plano paskirstyti 160 000 migrantų 28-iose šalyse narėse.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas paskelbė, kad Jungtinė Karalystė priglaus 20 000 pažeidžiamų sirų iš pabėgėlių stovyklų Libane ir Jordanijoje. Bet jis atmetė siūlymus priimti migrantus, kurie jau yra Europoje, sakydamas, kad tai paskatintų dar daugiau migrantų leistis į pavojingą kelionę.

[...]

Vokietija gali išleisti iki 25 milijardų eurų ką tik priimtiems imigrantams

Vokietijos sprendimas priimti šimtus tūkstančių imigrantų iš Artimųjų Rytų gali, pagal išankstinius privačių institucijų vertinimus, šios šalies iždui kainuoti dešimtis milijardų dolerių.

Japonijos investicijų bankas Mizuho buvo vienas pirmųjų, kuris apskaičiavo tikėtiną sumą. Anot šio banko ekspertų, sprendimas priimti iki vieno milijono migrantų gali Berlynui kainuoti iki 25 milijardų eurų per ateinančius dvejus metus.

Skaičius buvo gautas manant, kad vienam migrantui bus išleista 12 500 per metus, sako Peteris Chatwellas, Mizuho banko vyresnysis strategas. Dalį nenumatytų išlaidų gali tekti dengti papildomai skolinantis.

Pustuzinis bankų, kuriuos apklausė naujienų agentūra Reuters, iš esmės sutiko su Mizuho banko ekspertų apskaičiavimais.

Versta iš Dailymail.co.uk

Susiję

Pasaulis 427078015810055313
item