Lietuvą pasiuntęs britų chamas nesulaukė jokios politikų reakcijos

„Dulkinau tave, Lietuva.“ Tokiomis šlykščiomis frazėmis socialinio tinklo paskyroje žarstėsi ne koks nors psichiškai neįgalus žmogus, ch...


„Dulkinau tave, Lietuva.“ Tokiomis šlykščiomis frazėmis socialinio tinklo paskyroje žarstėsi ne koks nors psichiškai neįgalus žmogus, chuliganas ar asocialus asmuo, o sostinės tarybos narys Markas Adamas Haroldas, britas, kuriam jo apdergta Lietuva ne tik suteikė galimybę gyventi mūsų šalyje, bet ir būti renkamam į savivaldą. Politikas į tarybą išrinktas kaip Liberalų sąjūdžio kandidatas. Tačiau iš šios partijos vadovybės sankcijų jis nesulaukė, lyg tyčiotis iš Lietuvos yra norma.

„Dulkinau tave, Lietuva. Įteisinkite homoseksualistų santuokas ir priimkite 1000 pabėgėlių dabar. DABAR. Kodėl? Nes net jei jums nepatinka idėja, tai yra teisinga. Ir tai - labai gera reklama. Norite geresnės reklamos? Jums ji neįkandama“, - socialinėje paskyroje purvais drabstėsi Vilniuje gyvenantis britas, tapęs mūsų sostinės politiku.

Kadangi Liberalų sąjūdžio vadovybė į tokį išpuolį nereagavo, nors žiniasklaida jį plačiai nušvietė, liberalui, Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui akis bandė atverti žurnalistas, žinomas televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas, į merą viešai kreipęsis vienas pirmųjų.

Jokios reakcijos

„Šiaip į R.Šimašių viešai kreipiausi du kartus. Pirmą kartą - maždaug prieš mėnesį ar pusantro, kai tas pats M.A.Haroldas koleges viešai išvadino „k...vomis“, kalėmis. Aš R.Šimašiaus paklausiau, ar bus kokia nors reakcija. Jis atrašė, kad bus. Reakcijos jokios nebuvo, nebent jie ten viduje pasišnekėjo. Po pastarojo išpuolio aš antrą kartą paklausiau, ar bus reakcija. Reakcija buvo pagrūmojimas pirštu. Sunku pasakyti, kodėl tik tokia reakcija, ar toleruojamas toks elgesys. Čia jau paties Remigijaus reikėtų paklausti. Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio viešas pasisakymas dėl M.A.Haroldo elgesio buvo kur kas panašesnis į griežtesnį. Tačiau kadangi britas nėra partijos narys, partijos galimybės jį sutramdyti yra kiek ribotos, o R.Šimašius yra jo patronas. Juk jis ir atsivedė jį į tarybą“, - „Vakaro žinioms“ dėstė A.Tapinas.

Partijos prisidirbusiems atlaidžios

Žurnalistas priminė, ką viešai po to, kai kilo visuomenės pasipiktinimas, sakė E.Masiulis: britas nebus išmestas iš frakcijos taryboje, o tik įspėtas, nes ir futbole esą už pirmą rimtesnę pražangą teparodoma geltona kortelė.

„Tačiau tai jau ne pirmas toks atvejis su britu. Ir ne antras. Ir ne trečias. Manau, kad dėl to, jog įžeidinėja valstybę, kurioje gyvena ir dirba, jis net nemano atsiprašyti. Matysime, kaip bus toliau, ką darys liberalai. Tačiau manau, kad raudonos kortelės jie nerodys, nes partijose apskritai raudonos kortelės saviškiams nerodomos. Prisiminkime kad ir to paties buvusio Alytaus miesto mero socialdemokrato Jurgio Krasnicko, pasiuntusio Lietuvą kuo toliau, atvejį. Arba Gintauto Mikolaičio, kuris girtas šlaistėsi Seime, atvejį. Aš labai sunkiai atsiminčiau bent vieną raudoną kortelę“, - kalbėjo A.Tapinas.

TV laidų vedėjas nenustebo, kad pasipiktinimo brito chamišku elgesiu nerodė ir kitų partijų atstovai.

„Matote, labai sunku surasti partiją, kuri galėtų užsidėti aureolę ir sakyti, kad pas juos tokių politikų nėra. Kitos partijos pačios ne šventos, todėl supranta, kad kitą kartą jos pačios gali atsidurti Liberalų sąjūdžio vietoje“, - sakė A.Tapinas.

Trūksta savigarbos

Tačiau jis įsitikinęs: jei britas būtų sakęs ne „dulkinau Lietuvą“, o „dulkinau žydus“ ar „dulkinau JAV“, reakcija būtų visiškai kitokia.

„Man šitoje istorijoje keisčiausia, kad atsirado labai daug M.A.Haroldo teisintojų, esą nieko blogo neatsitiko. Tiems patiems teisintojams sakau: jei būtų įžeidinėjama kita valstybė ar socialinė grupė, turinti aktyvių gynėjų, iš tokio politiko nė skutelio neliktų. Tegu Stokholmo politikas taip pasisako apie Švediją, jau net nekalbu apie tai, jei kas nors Vašingtone taip pasakytų. Kiltų milžiniškas skandalas. O pas mus tai jau kone laikoma norma. Beje, jau yra apie tuzinas keistų atsitikimų, susijusių su liberalais: nuo keistų narių priėmimo iki susijungimo Kaune su marginalais ir pasisakymo už lengvų narkotikų legalizavimą. Viskas rinkėjų galvose kaupiasi. Sako, kad liberalų elektoratas yra jauni išsilavinę žmonės. O jauni išsilavinę žmonės yra tokie, kuriems sunku ilgai „kabinti makaronus“ ant ausų“, - įspėjo A.Tapinas.

Frakcijoje vis dėlto nebepageidautinas

E.Masiulis „Vakaro žinias“ tikino, kad reakcija bus. Jis tvirtino nesikišęs į sąrašų formavimus, todėl nežino, kodėl į juos įtrauktas šis veikėjas. Esą tai galėtų žinoti R.Šimašius, kuris, deja, vakar buvo nepasiekiamas.

„R.Šimašiaus ir frakcijos, kuriai jis priklauso, paprašiau, kad būtų atliktas principingas įvertinimas šito ciniško, chamiško išsišokimo. Aš frakcijai negaliu nurodinėti, tačiau jei aš būčiau frakcijos narys, balsuočiau, kad su tokiu veikėju būtų atsisveikinta. Mandato atsisakyti jo negali priversti, frakcijos sprendimas politikui padėti mandatą jam galėtų nieko nereikšti, tačiau iš frakcijos pašalinti galima“, - sakė E.Masiulis.

Algis KRUPAVIČIUS, politologas, Kauno technologijos universiteto profesorius:

Bet kurioje šalyje toks pareiškimas sukeltų didžiulį skandalą, o Lietuvoje sureaguota labai ramiai. Kita vertus, Lietuvoje yra labai daug saviniekos, jaučiamas didžiulis orumo, savigarbos trūkumas. Visoje visuomenėje, ne tik Liberalų sąjūdyje. Politikai nekreipia dėmesio į tokius pareiškimus, visuomenė ne itin kritiškai vertina.

Politikų tokie pasisakymai su keiksmažodžiais neturėtų būti toleruojami. Juk galų gale yra Politikų elgesio kodeksas, reikalaujantis aukštos reputacijos, tinkamo elgesio. Aišku, politikų yra visokių. Apskritai Lietuvos viešojoje erdvėje yra suklestėjusi chamų kultūra. Visuomenė šiuo požiūriu serga ir reikėtų ieškoti vaistų. Moralinių autoritetų, kurie galėtų pasakyti, kad yra ribos, yra etikos taisyklės, viešojoje erdvėje gerokai trūksta arba net nesimato. Paveikslas yra labai liūdnas.

Sunku pasakyti, kodėl Liberalų sąjūdis į savo sąrašą priėmė M.A.Haroldą, nors jis jau ir anksčiau skandalingai pasižymėjo (profesorius turėjo mintyje nuotrauką, kurioje politikas įsiamžino moteriškais drabužiais ir rodo nepadorų gestą, - red. past.). Tikriausiai manė, kad jis padės pritraukti daugiau balsų. Lietuvoje vengiama apie kitą lytinę orientaciją kalbėti, o balsavimas per rinkimus yra slaptas, todėl turbūt tikėjosi, kad už šį politiką balsuos mažumos.

Tačiau tokie chamiški pasisakymai partijai yra minusas ir pakenks. Juk yra ribos, yra normos, visuomenės taisyklės. Pati partija turi netoleruoti tokių dalykų. Nieko nedarymas rodo, kad toks elgesys, toks Lietuvos įžeidinėjimas jai yra priimtinas ir vos ne socialinė norma.


Susiję

Politika 8426674261734304447

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ši vyriška mergaitė atstovauja "demokratiškas" vertybes. Tai yra liberalų atspindys, požiūris į Lietuvą, jos žmones.

Ieva rašė...

Šiaip tai jį išmetė iš liberalų frakcijos (kalbu apie britą). Propatria galėtų nustot skleisti erezijas. Gal tada bent kiek rimčiau atrodytų.

Anonimiškas rašė...

Šiaip tai ši publikacija paskelbta gerokai prieš liberalų frakcijai priimant sprendimą išmesti tą chamą, taip kad galėtumėte nustoti kabinėtis ten, kur nėra prie ko prikibti - rimčiau atrodytumėte ;)

Anonimiškas rašė...

Tikriausiai yra pakankamas teisinis pagrindas bet kuriam Lietuvos piliečiui šitą įžūlų vargšą paduoti į teismą už orumo įžeidimą.

item