Linas Zasimavičius. Je suis „Ten Walls“

Neseniai Prancūziją ir visą pasaulį sudrebinęs teroro aktas, nukreiptas prieš karikatūristų redakciją „Charlie Hedbo“, paskatino absoli...

Neseniai Prancūziją ir visą pasaulį sudrebinęs teroro aktas, nukreiptas prieš karikatūristų redakciją „Charlie Hedbo“, paskatino absoliučios žodžio, saviraiškos laisvės rėmėjų palaikymo akciją. Šiai akcijai buvo būdinga išreikšti susitapatinamą su įvairių karikatūrų kūrėju: „Je suis Charlie“.

„Charlie Hedbo“ karikatūrinio žurnalo kūrėjai ne kartą buvo sulaukę kritikos iš įvairių religinių bendruomenių atstovų dėl kartais pernelyg aštraus, religinius tikinčiųjų jausmus užgaunančių pašaipų, kurios atsispindėdavo leidžiamo žurnalo karikatūrose. Po įvykdytos teroristinio akto, įvairių Europos valstybių vadovai dalyvavo Paryžiaus eisenoje išreikšdami solidarumą žuvusiems žodžio laisvės nešėjams.

Pastarosiomis dienomis elektroninės muzikos žvaigždės lietuvio M. Basanovo vienu virtualiu kritišku apie homoseksualius asmenis pareiškimu socialiniame tinkle sukelta tarptautinė psichozė, įrodo, kad Vakarų, „absoliučios žodžio ir saviraiškos laisvės pasaulyje“ vieni yra lygesni už kitus. „Charlie Hedbo“ tragedija ir „Ten Walls“ vieno pareiškimo sukelta reakcija puikiai atskleidžia fundamentalius vakarų Europos kultūrinius disonansus. 

Kuomet juodaodžiai musulmonai teroristai išžudė beveik visą karikatūrinio leidinio redakciją Paryžiuje – visa Europos, LGBT ir kitos organizacijos išreiškė paramą „Charlie Hedbo“, kaip atstovaujantiems neva patį žodžio laisvės principą. M. Basanovo paviešinta asmeninė (ne koks straipsnis masiniu tiražu) nuomonė apie homoseksualus, deja, sulaukė ne pritarimo/paramos, kad kiekvienas galime turėti ir kitokį požiūrį į (ne)moralius dalykus (kaip kad „Charlie Hedbo“ atveju), tačiau visuotino pasmerkimo ir netgi ženklų apie šio perspektyvaus ir visuotinai pripažinto atlikėjo karjeros pabaigą: per kelias dienas įvairių didžiųjų festivalių organizatoriai atšaukė būsimus „Ten Walls“ pasirodymus dėl atlikėjo pademonstruoto neva „homofobiško požiūrio“.

Ar toks susidorojimas su atlikėju nesikerta su žodžio laisvės ir saviraiškos gynėjų principais, kad negalima bausti žmogaus už jo nuomonę, kad ir kokia ji bebūtų? Kur tos tūkstantinės minios, kurios reikalautų didžiųjų europinių festivalių organizatorių liautis diskriminuoti kitokių pažiūrų muzikos atlikėjus? Tampa akivaizdu, kad Europoje galima, ir netgi, skatintina viešai tyčiotis iš Jėzaus Kristaus, Mahometo, tačiau tampa tabu kalbėti apie homoseksualus, tarytum apie kokią privilegijuotą asmenų kastą – šventesnius nei dievus.

Visas šis disonansas neišvengiamai nukelia į sovietinius laikus, kuomet buvo kalbama apie vienybę, lygybę, tačiau komunistų partija ir jai priklausantys komjaunuoliai, ateistai, visuomet buvo lygesni už praktikuojančius katalikus ar kitus, komunistinę tvarką kritikuojančius asmenis. Kaip ir dabar, M. Basanovo atveju, taip ir tuomet: jeigu protingas, gabus žmogus nepripažino vyraujančios ideologijos, tuomet jam visi mokslo, karjeros vartai buvo uždaromi. 

Tampa akivaizdu, kad šių dienų Vakarų pasaulyje vis įsigalintis kultūrinis marksizmas savo turiniu labai primena buvusius totalitarinius režimus. Kalbama daug apie žodžio laisvę, tačiau reali cenzūra tampa beveik tokia pat griežta, kokia buvo valdant Hitleriui ar Stalinui. Reikia nenustoti kalbėti, drąsiai reikšti savo nuomonę įvairiais klausimais. Priešingu atveju, jeigu karaliui pirmą kart pasirodžiusiam nuogam neišdrįsime jam pasakyti, kad jis nuogas, kitą dieną, tai padaryti bus dar sunkiau


Susiję

Politika 5673519241503094979

Rašyti komentarą

18 komentarų

Anonimiškas rašė...

Jei tokius nusišnekėjimus perkėlinėsite tai netruksite nusiristi iki Delfi "kokybės".

Pikc rašė...

"Nusišnekėjimais" galima nebent tolerastinių iškrypėlių siautėjimą pavadinti - ir tai jeigu LABAI "sušvelnintą" terminiją vartojant. Beje, atkreiptinas dėmesys, jog iškrypėliai suisterikavo dėl to, kad tas veikėjas iš esmės nepagarbiai apie pedofiliją pasisakė: "ką tu darytum, jei sužinotum, kad tavo sūnui 16 metų gimtadienio proga jo vaikinas jam rudę (anusą) drasko". Verčia susimąstyti, kas per fauna tie "tolerantiškieji", ne? ;)

Anonimiškas rašė...

Lino Zasimavičiaus straipsnis taiklus ir aktualus. Pritariu autoriui.
Komentatoriui 2015m.birželio9d 15:29 - Gal galite pagrįsti savo teiginį "nusišnekėjimai"? nes tas jūsų teiginys atrodo kaip homolobistiškas trolingas.

Anonimiškas rašė...

Tolerastai veikia beatodairiškai, nesiskaitydami su oponentų argumamtais, arba pakreipdami juos absurdišku rakursu, ką tik ir tegali čia pat "sukritikuoti", kaip tvirtinimą, neva, prasilenkiantį su sveiku protu. Tokio metodo arkliukas yra tai, kad taip jiems pavyksta/pavykdavo užimti visus kova su jų nuolatos mėtomais absurdais. Eina tegu jie sau š... Nereikia kreipti į tuos elgetas jokio dėmesio. Ateis toks laikas, kai teks tručinti kaip žiurkes juos. Kitos išeities nebuvo, nėra ir nebus. Veikia viešai tolerastai, bet jie nėra savarankiški. Juos samdo, įtikinėja, šantažu priverčia... taip išsidirbinėti šėšėlyje tūnantys sukčiai, kuriems svarbu sumaištį visuomenėje kelti, sukiršinti ir taip "demokratiškai" manipuliuoti masėmis.

Anonimiškas rašė...

Nesidomėjau plačiau, bet pvz. BBC buvo įkelta kukli žinutė. Manau įvykio svarbą išpūtė nebrandūs lietuvos piliečiai daugiausia temokantys kažkuo piktintis. Gi kuomet buvo būtina nepaisyti LBGT eitynių Gedimino prospektu šių kvailių banda sugužėjo pavėpsoti padarydami jiems puikiausią reklamą ir įkvėpdami į tą renginį gyvasties.

Pikc, jums derėtų pasidomėti kas yra pedofilija, nes panašu, kad kaip ir Adomaitis jos neskiriate ir dar kartą perskaityti Adomaičio žinutę, nes akivaizdžiai nesupratote jos esmės.

Komentatoriui 2015 m. birželio 9 d. 18:55 - Negrįsiu, nes manau jus esant homofobišką.

Anonimiškas rašė...

http://www.lrytas.lt/pramogos/muzika/r-sciogolevaite-gina-m-adomaiti-gejus-tai-jau-sventas.htm#.VXgVBfmqpBd

vardas rašė...

Vargšelis. Kas toliau? Nebebus galima negrų negrais vadint? Bobai į snukį duot? Kur ritasi pasaulis. Mes gi esam senovės romos palikuonys, sarmatų kultūros nešėjai, krikščioniškos vertibės.

Anonimiškas rašė...

Vertibe tu, vertibe

Pikc rašė...

Da da, tavarišč homsomolec, kaniešna. :) Žiū, čia ir daugiau nuokrypėlių prirėpliojo (pvz. "vardas - auksinis anusas" ir pan.). Būčiau psichopatologas - tikrai užsiimčiau atitinkamais tyrimais - pvz. "Rektalinės priešinės liaukos stimuliacijos įtaka psichikos sutrikimų vystymuisi" - juoba, kad medžiagos tyrimui gausėja, ir jos net ieškoti nereikia - pati į šviesą lenda. :)

Anonimiškas rašė...

Pikc,

ne pirmą kartą tau atsakau. Šį kartą rimtai pasidomėk - 16 metų asmens tvirkinimas ir t.t. skiriasi nuo pedofilijos. Neprisimenu, bet tai turi net atskirą terminą.

P.S. Kai reikia " antiklerikalinio skandalo", žurnalistai 16-17-mečių atvejus vadina pedofilija. Šiuo atveju pasipiktinta analogine veikla, kai seksas su 16m. asmeniu vadinamas pedofilija.

Anonimiškas rašė...

Pikc, na va ir tamsta atsiskleidėt besąs paprasčiausias bukas homofobas. Kkaip sakoma toje patarlėje duodu jums kelią.

Pikc rašė...

Pirma, ne "tau", o "Jums". Antra, kiek teko girdėti, būtent pederastai ir prijaučiantys dėl "pedofilijos" piktinosi - tai jie, o ne tas veikėjas (Adomaitis, ar kaip jį ten) šį terminą pavartojo. Trečia - o koks skirtumas? homo, pedo, zoo, nekro, kopro - apskritai perverto - gi čia godotinos ir gintinos lytinės mažumos! Jei manote kitaip - esate, atitinkamai, homo-, pedo-, zoo-, nekro-, kopro- ir pervertofobas! Daugiau tolerancijos, tavarišč! :)

Pikc rašė...

Aš galvoju - kas čia per ypatybė, kad psichiniai ligoniai ir lytiniai iškrypėliai, propaguojantys XX a pradžios Rusijos bolševikų ideologiją, įsivaizduoja esantys KAŽKAS TOKIO? Čia tikrai "aukso kasykla" psichopatologams. Arba asenizatoriams. ;)

Anonimiškas rašė...

SVETIMKŪNIAI NETAMPA KŪNU

Atėjo eilė ir Vakarams: pjauna tai, ką sėjo - (neo)marksizmą, marksistinio užkrato naujų štamų sukeltas ligas.
Vis dėlto marksizmas (kaip ir jo tariamas antipodas libertarizmas), nors ir užgimęs Vakaruose, bet yra ne iš Vakarų dvasios, todėl nukreiptas prieš Vakarų dvasią, prieš klasikinę Europą - krikščionybės lopšį.
Pvz., krikščionybė išaukštino šeimą, vyro ir moters santuoką, iki sakramentinio lygmens, o kairuoliškas neomarksistinis (kartu ir libertariškas) LGBT su demonišku įniršiu siekia ją sunaikinti.
Štai gera proga Europos tautoms ir Vakarams susivienyti prieš bendrą priešą, kuris jau nesislapstydamas kėsinasi į unikalųjį mūsų paveldą.
Europa ir Vakarų civilizacija yra tautų gėris, todėl, kaip ir kiekvienas tikras gėris, aršiai puolamas ir todėl privalo būti kiekvienos tautos pasiaukojamai ginamas. Tėvynės nemylintis ir jos neginantis nevertas žmogaus vardo.
Šv. Rašte aiškiai pasakyta, kad bus teisiamos ir tautos! Jeigu lietuvių tauta Dievo Teisme būtų atmesta, tai mums būtų didžiausia tragedija. Lietuviai privalo būti priskirti prie garbingiausių tautų!
Lietuvą, kaip jokią kitą šalį, anot stigmatizuoto šventojo Tėvo Pijaus, gina gausybė už jos laisvę pralieto kankinių kraujo (Nijolės Sadūnaitės liudijimas). Kapituliuoti neturime teisės.
Šis komentaras perkeltas iš Tiesos.lt:
http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/linas-zasimavicius.-je-suis-ten-walls

Anonimiškas rašė...

Pikc, aš labai abejoju ar jūs sugebate galvoti. Beje, neretai pasitaiko, kad karingiausi homofobai patys turi polinkį į homoseksualumą. Taipogi nenustebčiau sužinojęs, kad esate turėjęs trauminių patirčių.

Pikc rašė...

Ha, psichologinės projekcijos prasidėjo! :) Beje, normaliems žmonėms, susidūrus su jau visiškai nuvalkiota iškrypėlių demagogija "jei esi prieš pederastiją - reiškia, esi užsislaptinęs pederastas", užtenka tų atmatėlių paklausti, pvz. "o kaip tu žiūri į pedofiliją?" - ir tada tegul renkasi, ar pasisako "už", ar pats yra pedofilas. :)

Anonimiškas rašė...

Pikc, netapatinkite savęs su kitais, nes jūs nesate normalus žmogus. Šia gaida ir baigiu su jumis :)

Pikc rašė...

Tas juokingas momentas, kai iškrypėliai bando kalbėti apie normalumą... :)

item