Norvegijos „Barnevernet“ piktinasi ir švedai

Norvegijos socialinė tarnyba „Barnevernet“ susilaukė stiprios tarptautinės kritikos dėl vaikų atėmimo iš šeimų be teisinio proceso ir d...

Norvegijos socialinė tarnyba „Barnevernet“ susilaukė stiprios tarptautinės kritikos dėl vaikų atėmimo iš šeimų be teisinio proceso ir dėl savo atsisakymo bendradarbiauti su kitų šalių vaikų apsaugos agentūromis.

Lenkijos, Rusijos, Lietuvos, Indijos, Brazilijos ir kitų šalių piliečiai kaltina Norvegiją esą ji peržengia ribas ir griauna šeimas.

Dabar ir Švedijos nacionalinė sveikatos ir gerovės taryba pripažino, jog ji negali nieko padaryti, kad padėtų švedų tėvams, iš kurių buvo atimti vaikai, nes Norvegija nėra Europos Sąjungos narė ir nėra pasirašiusi Hagos konvencijos.

Iš švedės Alexandros Hasselstrom Norvegijoje 2011 m. buvo atimti trys vaikai. Nuo tada ji kovoja, kad galėtų juos susigrąžinti į Švediją.

Šių metų vasarį Čekijos prezidentas Milošas Zemanas „Barnevernet“ palygino su nacių vykdytomis programomis, kai Norvegija atsisakė grąžinti du čekus berniukus jų motinai ir net neleido jai su savo vaikais kalbėti čekiškai jų retų susitikimų metu.

Norvegė teisininkė Dag Sverre Aamodt, kuriai teko atstovauti tėvus maždaug penkiasdešimtyje bylų prieš „Barnevernet“, teigia, jog ši socialinė tarnyba dažnai neturi teisinių priežasčių paimti vaiką.

„Barnevernet“ dažnai kritikuoja visiškai normalius dalykus, pavyzdžiui, motiną dėl to, kad ji šeštadienio rytą lovoje kutena savo dviejų metų mergaitę, ar tėvą, kuris sekmadienio popietę išgeria alaus. Visi, kurie yra pažeidžiamoje situacijoje, bijo „Barnevernet“, - teigė teisininkė.

Parengta pagal Thelocal.no


Susiję

Užsienio politika 1320983128604490057
item