Seimas po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisoms dėl tiesioginių seniūnų rinkimų įteisinimo

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Jurgio Razmos pristatytas Konstitucijos pataisas (projektas Nr. XIIP-2305 ), kuriomis siūloma įteis...


Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Jurgio Razmos pristatytas Konstitucijos pataisas (projektas Nr. XIIP-2305), kuriomis siūloma įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus, nustatyti seniūnijų teisę turėti savo biudžetą.

Pasak projekto iniciatorių, Lietuva pasirašė Europos vietos savivaldos chartiją, kuri pabrėžia tiesioginę piliečių teisę dalyvauti tvarkant viešuosius reikalus ir nurodo, kad ši teisė tiesiogiai gali būti įgyvendinama per demokratišku būdu sudarytas vietos valdžios institucijas. „Tačiau Lietuvoje ligi šiol egzistuojantis savivaldos modelis yra nepakankamai decentralizuotas bei paremtas piliečių valia ir dėl to tampa kliūtimi siekiant paminėtų tikslų“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Teikiamu projektu siekiama padidinti seniūnų veiklos efektyvumą, „perkeliant jų atsakomybės bei atskaitomybės svorio centrą iš savivaldybės administracijos į vietos bendruomenę (gyventojai patys turėtų spręsti, kas labiausiai vertas būti seniūnu)“. Aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad tai įmanoma įgyvendinti tobulinant ir decentralizuojant savivaldybių institucijų formavimą, perduodant įgaliojimus ir funkcijas tokiems vietos savivaldos lygmens subjektams, kaip seniūnijos ir seniūnai, visuomeninės bendruomenių tarybos, taip priartinant viešųjų ir administracinių paslaugų teikimą prie gyventojų bei garantuojant veiklos ūkinį ir finansinį savarankiškumą. „Tiesioginiai seniūnų rinkimai ne tik sudarytų galimybę užimti šias pareigas to labiausiai vertiems asmenims, bet ir įpareigotų juos ginti viešąjį interesą ir savo veikloje vadovautis bendruomenės interesais“, – pabrėžiama dokumente.

Kaip tvirtina naujų nuostatų iniciatoriai, tai padidintų ir pačių savivaldybių institucijų veiklos viešumą ir efektyvumą, išplėstų bendruomenės dalyvavimą tvarkant vietos reikalus, užtikrintų skaidrų lėšų panaudojimą ir mažintų korupciją.

Po pristatymo už Konstitucijos pataisas balsavo 50 Seimo narių, prieš – 5, susilaikė 35 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 30 d.

Susiję

Politika 971317685497688103

Rašyti komentarą

item