Povilas Žumbakis. 90 proc. Amerikos žiniasklaidos – už B.Obamą

„Laisvosios bangos” eteryje 24 savaites skambėjo Povilo Žumbakio, Čikagos advokato ir spaudos apžvalgininko, komentarai tarptautinių santy...


„Laisvosios bangos” eteryje 24 savaites skambėjo Povilo Žumbakio, Čikagos advokato ir spaudos apžvalgininko, komentarai tarptautinių santykių temomis, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai lietė ir Lietuvą. Šįsyk – pokalbis apie apžvalgininko „studiją Čikagoje”.

– Kokiais šaltiniais grindžiate savo komentarus ir vertinimus?

– Dažniausia – iš bendro apsiskaitymo. Laikraščius rimtai sekti pradėjau nuo 12 metų, kai juos išnešiodavau. Reikėjo išlaikyti prenumeratą. O kad tai padarytum, turėjai susipažinti su produktu. Tad būdami 12-mečiai vaikai, pradėjome rimtai skaityti laikraščius. Čikagoje buvo keturi dienraščiai. Ir mes visus juos sekdavome. Nuo to laiko tai tapo, angliškai tariant, „printers sink“. Tas rašalas įsigeria į kraują. Ir lieka visam gyvenimui.

Po to studijavau teisę. Per teisės mokslus susipažinau su Amerikos teisine sankloda, taip pat – jos istorija, politine praktika. Tai platūs mokslai. Profesinėje veikloje teko susidurti su tam tikromis tarptautinėmis bylomis. Teko dalyvauti teisiniuose procesuose ne tik Amerikoje, bet ir Australijoje, Kanadoje, Lenkijoje ir panašiai. Tuomet į pasaulį pradedi žiūrėti šiek tiek iš kitokios perspektyvos.

– Vadinasi, tai ne vien Jūsų pomėgis, bet ir susiję su advokato praktika?..

– Tai gyvenimo skaitybos ir profesijos pomėgiai. Tai – domėjimasis. Ypač, kiek tai susiję su Lietuva. Mums rūpėjo Lietuva ir visa, kas vyko aplink Lietuvos laisvės bylą. Bandėme amerikiečiams pasakoti apie Lietuvą. Čia niekas mūsų nesuprato. Bet mes bandėme – rašėme į laikraščius, rašėme laiškus, ėjome su peticijomis, demonstravome. Tas pasaulis sumažėjo, kai žiūrėjome į mažą kraštą iš labai didelio ir galingo. Susidaro kitokia pažiūra ir vaizdas.

– Amerikoje žiniasklaida turtinga nuomonių įvairove, gerai argumentuotomis pozicijomis. Tuos pačius įvykius vienaip paaiškins CNN, kitaip – Fox News. Kuriems šaltiniams Jūs teikiate pirmenybę? Kodėl?

– Didžioji Amerikos žiniasklaida yra vienos pažiūros. Rašo kiek įvairiau, bet praktiškai yra vienos ideologijos. Per 90 proc. Amerikos žurnalistų balsavo už prezidentą Baracką Obamą. Arti 90 proc. aukojo pinigų jo išrinkimui. Amerikos žurnalistų objektyvumas šiuo požiūriu, palyginti, silpnas. Didžioji dauguma Amerikos žiniasklaidos palaiko vieną partiją – demokratų. Ir puola – respublikonus. Gal tik kokie 5 ar 10 proc. žiniasklaidos palaiko konservatorius. Fox News dabar yra galingiausias Amerikoje žiniasklaidos centras ir televizijos kanalas. Jie laikosi daugiau vidurio dešinės krypties. Visa kita žiniasklaida – CNN, Washington Post, New York Times, etc. – yra kairiosios pozicijos – demokratų – žiniasklaida. Pristato įvykius įdomiai, galima rasti daug vertų dėmesio detalių, bet pasaulėžiūra – kairiųjų filosofija.

– Kuri Amerikos ar kita angliakalbė žiniasklaida, Jūsų nuomone, labiausiai patikima, mažiausiai priklausoma nuo partinės ar politinės įtakos?

– Įdomus klausimas. Kasdien seku Wall Street Journal. Jis susideda iš keturių dalių, trijų skirtingų filosofijų. Ten galima rasti objektyvios medžiagos. Seku ir kitą žiniasklaidą, įskaitant New York Times, Washington Post. Washington Times yra mažas konservatorių laikraštis, jį irgi paskaitinėju. Per kabelinę televiziją gauname tarptautinių žinių iš BBC, iš Japonijos, Vokietijos, Australijos agentūrų. Kad galėtum suprasti kas dedasi pasaulyje, reikia pasverti ką apie tą patį rašo ir kairės, ir dešinės žiniasklaida. Aš kartais seku keturis ar penkis dienraščius. Taip įpratau nuo mažens.

– Esate minėjęs, kad trumpam 5-6 min. trukmės interviu reikia didesnio pasirengimo nei pusvalandiniam pasikalbėjimui.

– Taip yra todėl, kad medžiaga, kuria grindžiu savo pasisakymus, yra iš įvairių kraštų šaltinių. Ją bandau išsaugoti savo archyve, kad iškilus klausimui galėčiau nurodyti šaltinį. Gerbiu “Laisvosios bangos” auditoriją, tad panaudotą medžiagą padedu į savo archyvus.

– Kaip suderinate savo intensyvią teisinę praktiką su žurnalistine veikla?

– Šiuo metu susiduriu su tam tikrais sunkumais. Nors teisinę praktiką mažinu ir pamažu baiginėju, priešais mane – didelis archyvas, kurį turiu sutvarkyti. Tam skiriu daug laiko. Ir jo nebeužtenka. Tad net ir 5 min. komentarus parengti darosi sudėtinga.

– Kokios galimybės Jus girdėti “Laisvosios bangos” eteryje? Tegu ir nereguliariai?

– Tai priklausys nuo „Laisvosios bangos“ naujienų pristatymo ir pasirinkto būdo. Manau, kad ryšių nenutraukiame. Tik atidedame. Tam tikroms temoms.




Susiję

Šiaurės Amerika 8538056031013812150

Rašyti komentarą

item