Juozas Dapšauskas. Farmacininkai siekia, kad jau 10 metų mergaitės galėtų lytiškai santykiauti

Farmacijos sėkmingas darbas: milijonai skiepams, kad jau 10 metų mergaitės galėtų lytiškai santykiauti Šią savaitę surengtoje spaud...



Farmacijos sėkmingas darbas: milijonai skiepams, kad jau 10 metų mergaitės galėtų lytiškai santykiauti

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė prie kitų prieštaringų pareiškimų ir veiksmų pridėjo dar vieną: nuo 2016 metų pradėti nemokamą vaikų – 9 – 14 metų mergaičių skiepijimą nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), kuris yra vienas iš gimdos kaklelio vėžio sukėlėjų. Dar galima patikslinti: skiepyti vaikus nuo ŽPV, kad jie jau galėtų pradėti lytinius santykius kuo ankstyvesniame amžiuje.

Farmacijos atstovas prieš 4 metus pakalbintas lobistinėje konferencijoje Seime „Lietuva be gimdos kaklelio vėžio“ aiškiai pasakė, kad norint įvesti į vartojimą produktą reikia rimtai padirbėti 5 metus. Galiu pasakyti, tikslus skaičiavimas. Štai lygiai po 5 metų yra ir rezultatas: valstybė suranda milijonus šiam abejotino reikalingumo skiepui. Tai išsamiai aprašiau prieš keturis metus straipsnyje „Aplaidumas, palaidumas, išlaidumas – ir tai vadinama seksualiniu švietimu“.

Iki šiol skiepytis nepilnametėms, kad jos jau galėtų pradėti lytinius santykius, buvo galima ir pasinaudojant bankų lizingo paslaugomis. Tikriausiai daug tėvelių, susirūpinę savo vaikų seksualiniu malonumų būtinumu, pasinaudojo šia galimybe? Kad skiepas veiktų skiepijama 3 kartus. Vieno skiepo kainą buvo – 500 litų. Norint turėti „garantuotą“ apsaugą reikėdavo pakloti 1500 litų. Dabar valstybė tapo turtinga eurais ir šią sumą nuo 2016 metų padengs iš visų mokesčių mokėtojų kišenės. Tai sudarys milijonus eurų. Suprantama, farmacininkams yra idealiausias kelias, kai nebereikia skirti vaistų reklamai pinigų, o jų produktą dotuoja valstybė. Norint to pasiekti, kaip minėjau, reikia padirbėti penkmetį lobizmo, konferencijų, viešųjų ryšių srityse ir rezultatas yra – valstybė kompensuoja, savo ruožtu užsiima reklama, reikia tik pateikti patį produktą.

Skiepų iniciatoriai teigia, kad šis skiepas tikrai neapsaugo visiškai nuo gimdos kaklelio vėžio. Tik dalinai – tik nuo 2 ŽPV tipų, o tų tipų yra 120! Beje, ŽPV sukelia tik apie 90 procentų gimdos kaklelio vėžio atvejų. Daugybė nepriklausomų mokslininkų ir medikų abejoja šio brangaus skiepo nauda, labiau siūlo propaguoti vėlyvesnius lytinius santykius ir partnerių pastovumą, paprastai sakant, dorą, sveiką gyvenimą. Vėžiui susiformuoti nepakanka vien ŽPV, didelę įtaką daro ir kiti gyvenimo būdo ypatumai, rūkymas, alkoholis, mityba, stresas, kitos persirgtos lytiniu keliu plintančios ligos. Norint, kad skiepas daugiau apsaugotų, jis turi būti padarytas prieš pirmus lytinius santykius. Tada logiška, kad nuo 9-10 metų jau galima pradėti „nerizikingus“ lytinius santykius, nes jau veikia apsaugantis nuo ŽPV skiepas, bet nuo lytiškai plintančių ligų, nepageidaujamo nėštumo tai tikrai neapsaugo.

Specialistai paskaičiavo, kad tikimybė susirgti gimdos kaklelio vėžiu sąlyginai yra didesnė toms moterims, kurios per gyvenimą turėjo daugiau nei 5 partnerius. O bendrai pasakius, gyvenant dorą gyvenimą šeimoje ši problema kaip ir visai nekyla. Apie tai kalba ir Monrealio studija: pavyzdžiui tarp vienuolių gimdos kaklelio vėžio susirgimų atvejų buvo lygus nuliui. Gyvenant su vienu partneriu, taip pat tikimybė užsikrėsti lygi nuliui.

Jau dešimtmetį vykdant patikros programą siekiant apsaugoti nuo liūdnų gimdos kaklelio vėžio pasekmių pasiekti tikrai gražūs rezultatai: mirčių nuo gimdos kaklelio vėžio ženkliai sumažėjo. Tačiau sergamumas nemažėja, nes apie pagrindines priežastis net visai neužsimenama. Skiepijant būtent duodamas ženklas, kad „eksperimentuokit“ į valias, šios pasekmės bus apmokėtos iš visų mokesčių mokėtojų pinigų, ir tų, kurie stengiasi gyventi atsakingą, dorą, sveiką gyvenimo būdą.

Mokslininkų apibendrintais duomenimis, ŽPV dažniausiai aptinkamas tarp pradėjusių neatsakingą seksualinį gyvenimą, kaitaliojančių lytinius partnerius jaunų moterų ir pastebima nauja banga 40-ečių tarpe, nes užauginus vaikus, taip pat padidėja skyrybų skaičius, naujų partnerių paieška, keitimo galimybė ir panašiai.

Ministrė R. Šalaševičiūtė vaikų teisiu specialistė – vaikų teisių į seksualinį gyvenimą? Apie tai „pažangesnėse“ šalyse labai plačiai kalbama ir dirbama. Tęsiama ta pati „sveikatos sistemos“ tradicija – pinigų švaistymas pasekmėms, o ne pačių priežasčių sprendimui, nesiimama pirminės prevencijos. Apie esmines priežastis skiepų iniciatoriai net nekalba. Užkrečiamų ligų ir AIDS centro direktoriaus Sauliaus Čaplinsko paklausus, kodėl nedirbama prie problemos pačios esmės, išvadino tik naivuoliu, nežinančiu, kad lytinius santykius šiandieniniai žmonės pradeda dar būdami vaikais ir čia viskas normalu, svarbiausia reikia švelninti pasekmes, šviesti. O ką reiškia pagal S. Čiaplinską šviesti? Kalbėti apie skiepų nuo ŽPV naudą.

Kuo anksčiau paauglės pradės lytinius santykius, tuo daugiau teks kontraceptinių piliulių išgerti, tuo daugiau abortų daryti, tuo daugiau nevaisingų moterų po abortų, tuo daugiau dirbtinių apvaisinimų už mokesčių mokėtojų pinigus reikės finansuoti. O patyrus visus vartotojiškus malonumus bus galima ir eutanaziją užsisakyti (nuo kalbų apie tai ministrė ir pradėjo savo ministrės karjerą). Tokia dabartinės „sveikatos“ ministrės R. Šalaševūčiūtės darbotvarkė?


Susiję

Šeimos politika 1708447654654268586
item