George Weigel. Ukraina: dezinformacija ir painiava

Iš dviejų neseniai laikraštyje  National Catholic Register pasirodžiusių interviu galima spręsti, kad aiškinant apie tai, kas yra kas Uk...

Iš dviejų neseniai laikraštyje National Catholic Register pasirodžiusių interviu galima spręsti, kad aiškinant apie tai, kas yra kas Ukrainos konflikte, vis dar išgyvenama gana didelė painiava. Ši painiava parodo Rusijos dezinformacijos kampanijos, vykdomos paskutinius penkioliką mėnesių, sėkmę. Tai taip pat liečia ir Rusijos bandymus „papirkti“ kai kurių Vakarų gyventojų širdis tariama Putino „šeimos gynimo“ politika.

Visa ši painiava yra kliūtis katalikiškiems bandymams skleisti laisvę ir teisingumą šalyje, kurios ne vienai kartai teko patirti siaubingas kančias ir kuri dabar kovoja už savo išlikimą. Todėl svarbu aptarti, kaip viskas ten yra iš tikrųjų. Leiskite man pacituoti keletą šios painiavos ištraukų ir į jas atsakyti.

Monsinjoras Duarte da Cunha, Europos vyskupų konferencijų tarybos generalinis sekretorius, išsakė tokius klausimus: „Trūksta patikimų duomenų, todėl tikroji situacija negali būti iki galo žinoma. Kodėl vyksta konfliktas, jei niekas nenori konflikto? Kas stovi už norinčių Ukrainos teritorijos atsiskyrimo?“

Tačiau situacija yra visiškai aiški, ji buvo daugybę kartų užfiksuota tarptautinių stebėtojų ir bebaimių žurnalistų, tad dėl konflikto priežasčių neturėtų kilti jokių abejonių: Rusija užpuolė Ukrainą ir remia „separatistus“, kurie yra Vladimiro Putino imperijos atstatymo projekto agentai. Putinas pamynė tarptautinę teisę aneksuodamas Krymą. Jo specialiosios pajėgos ir vietiniai banditai, kuriuos jie remia, visiškai tą patį dalyką daro Pietų ir Rytų Ukrainoje. Rusija „stovi“ už „separatistų“ ir tai mato visi, kurie nėra akli.

„<...> Bažnyčia yra labai atsargi. Mes suprantame Rusijos svarbą Europai. Neturėtų vykti kova tarp Rusijos ir Europos...“ , dar pridėjo monsinjoras.

Rusijos svarbos Europai pirminis šaltinis yra rusiška nafta ir dujos - resursai, kuriuos Putino režimas naudoja kaip ginklus sutvirtinti savo agresiją. Iki pat sielos gelmių KGB vyras, Putinas valdo mafijos valstybę ant braškančios pilietinės visuomenės - oligarchai, kuriuos jis padarė turtingais, stengiasi nupirkti Europos politikus ir nevyriausybines organizacijas, taip pat ir kai kurias organizacijas, kovojančias už šeimą, ir visa tai daroma kaip režimo dezinformacijos kampanijos dalis. Šios Maskvos dezinformacijos kampanijos dalyvė, deja, yra ir Rusijos Stačiatikių bažnyčia. Tokie šiuo metu yra faktai apie Rusijos ir Europos bei Rusijos ir Bažnyčios bendradarbiavimą. Atsargumas yra svarbi dorybė, tačiau atsargumo pakeitimas patiklumu ir bejėgiškumu nėra dorybingas veiksmas.

„Nors aišku, kad Ukraina viena iš situacijos nėra pajėgi išsikapstyti, tačiau joks sprendimas negali ateiti iš išorės: nei iš Rusijos, nei iš JAV ar Europos Sąjungos. Surasti šį sprendimą turi jie patys“, toliau tęsė mons. Duarte da Cunha.

Įsivaizduokite ką nors taip sakant apie 1941-ųjų metų Prancūziją, Olandiją, Belgiją, Lenkiją ar Čekoslovakiją. Kaip tos šalys tada, taip Ukraina dabar patiria agresoriaus įsiveržimą - šis agresorius žudo ukrainiečius ir jie mūsų prašo pagalbos. „Sprendimas“ reikalauja solidarumo su užpulta valstybe (tai taip pat apima ir Ukrainos aprūpinimą gynybinėmis priemonėmis) ir efektyvaus agresoriaus spaudimo. Ši parama ir spaudimas gali atkeliauti tik iš JAV ir ES, jie neatkeliaus iš kosmoso ateivių.

Robertas Moynihanas, žurnalo Inside the Vatican redaktorius, teigė: „Žinau, kad kai kurie katalikai mano, jog stačiatikių tikėjimas yra nacionalistiškas, paprasčiausia nacionalinio identiteto dalis. Bet ši pozicija praleidžia krikščioniško šventumo tokioje daugybėje Rusijos šeimų ir asmenų faktą“.

Nesąmonė. Visiškai įmanoma tuo pačiu metu gerbti kilnias ir gyvas Rusijos stačiatikių dvasingumo tradicijas bei pripažinti, kad Rusijos Stačiatikių bažnyčios vadovai dabar veikia kaip Kremliaus veiksmų teisintojai visuose dalykuose, liečiančiuose Ukrainą. Jie netgi meluoja apie Ukrainos graikų apeigų Katalikų bažnyčios rolę šioje krizėje ir taip išduoda visas ekumenines pastangas.

Tad manymas, kad Putino Rusija gali būti tinkamas partneris tarptautinėje kovoje už gyvybę ir šeimą, tėra spąstai ir iliuzija, žinant žudikišką Putino režimo tipą. Negali būti jokio rimto ekumeninio dialogo su Rusijos valstybės klerikaliniais agentais.

Viskas.

Taškas.

Versta iš FirstThings.com



Susiję

Religija 2026534770755524360
item