Algimantas Ramonas. Šeimos politikos aktualijos: juokas pro ašaras

Rengdamas praėjusių metų šeimos politikos apžvalgą susimąsčiau: kas yra ši politika? Tokios šeimos politikos, kaip aš ją suprantu, pernai n...

Rengdamas praėjusių metų šeimos politikos apžvalgą susimąsčiau: kas yra ši politika? Tokios šeimos politikos, kaip aš ją suprantu, pernai neaptikau. Politikai kažką „dūzgė“ šeimos tema, o valstybės tarnautojai „kepė“ vieną po kito šeimas daugiausia žeidžiančius pasiūlymus. Tad lyg ir nebūtų apie ką rašyti... Tačiau norisi pasidalyti subtiliais dalykėliais, kurie patraukė šeimų dėmesį (nekartojant gausybėje „Artumos“ straipsnių per metus išsakytų minčių).

Visų pirma, matėme profesionalius vilkinimo įgūdžius. Konstitucijos 38 straipsnio, kuriame suformuluota aiški šeimos samprata, pakeitimai, įstatymų pakeitimai, užtikrinantys vaiko teisę į tėvą ir motiną, teisę būti sveikam nuo pradėjimo momento, klaidžiojo po neįveikiamus labirintus. Pasirodo, vienas komitetas laukė, kol apsvarstys kitas, o tas – kol apsvarstys viena komisija, kuri irgi kažko nesulaukia. Seimūnai net susivėlė ginčuose, tad nutarė... panaikinti kelių tarpinių komitetų pareigą svarstyti, kad kiti galėtų jau nebelaukti. Juokas pro ašaras. Bet ar tikrai juokas?..

O štai kai kurie politikai kaip tik buvo itin uolūs. Rudenį sulaukdavome nuolatinių antradieninių Marijos Aušrinės Pavilionienės tarsi vilko avies kailyje  siūlymų prastumti Švietimo įstatymo pataisą, įteisinančią lytinį švietimą mokyklose. Tam vis sužlungant, ji kvietė „neremti partijų, ignoruojančių jaunimo interesus“.

Seimo darbotvarkėn niekaip neįtilpo faktiškai bet kuris vertybinis klausimas. Suprantama, kad prioritetas skiriamas biudžetui, Sodrai, krašto gynybai... Tačiau toks be galo valstybei svarbus dalykas kaip gyvūnų kastracija vienos seimūnės siūlymu greitai užėmė garbingą vietą neatidėliotinų klausimų gretoje.

Galų gale, prasidėjus tikrai kovai dėl palankių sąlygų mažosioms bendrijoms (šeimoms ir jaunimui palankių verslo formų) išsaugojimo, Seimo narė Giedrė Purvaneckienė pareiškė, kad „šeimos verslas yra laikomas XIX a. atgyvena“ ir „yra kitų šeimos narių, išskyrus savininką, išnaudojimas“. Negana to, supykusi dėl lygių galimybių kontrolieriaus kandidatūrų atmetimo, ši politikė bemat surado kaltininkus – viešai į vieną gretą sustatė Petrą Gražulį ir Rimantą Joną Dagį bei paburnojo dėl Bažnyčios įtakos politikams.

Prisiminkime, kad daug pažadų šeimoms buvo prieš Europarlamento rinkimus. Netgi pasirašyta deklaracija. Ar dėl to dabar jaučiate kokius nors postūmius Europos ir Lietuvos politikoje? Kaip jau įprasta, vyko daug konferencijų vaikų ir šeimų tema, kurias organizavo valdantieji politikai, jų opozicija arba nevyriausybininkai. Norisi tikėti, kad tai neliko vien tik pasikalbėjimai.

Yra ir kuo pasidžiaugti. Permainingos diskusijos vyko dėl nacionalinės nevyriausybinių organizacijų tarybos. Nuo seno susibūrusios skėtinės NVO rengėsi atstovauti visoms šalies NVO, tačiau jos neapėmė kai kurių svarbių visuomenei sričių. Tai pamačiusios kitos organizacijos susitelkė ir sudarė alternatyvią koaliciją. Po kelių diskusijų raundų sudarytas skėtinės NVO tarybos sudarymo kriterijų ir sričių sąrašas, pagal kurį ir šeimoms atstovaujanti organizacija pateks į šią tarybą.

Rezultatyvi buvo nuosekli nevyriausybinių organizacijų atstovų veikla stebint teisės aktus ir darbo grupių veiklą, reaguojant bei kviečiant prisijungti prie veiklų, pateikiant argumentus politikams ir visuomenei.

Lietuvos krikščioniškos bažnyčios 2014-uosius metus buvo paskelbusios Šeimos metais. Galbūt ir sušlubavo mano atmintis, bet ar politikai tai deramai pastebėjo?

Nemažas netikėtumas man buvo tai, kad prezidentė prieš rinkimus atsiuntė sveikinimą ekumeninės Šeimų šventės Kaune dalyviams. Bent jau aš pirmą kartą išgirdau pozityvų prezidentės kreipimąsi į šeimas.

Gal ir smagu rašyti tokį šmaikštų straipsnį apie kuriozišką šeimos politiką praėjusiais metais. Keistų įvykių ir situacijų sąrašą dar būtų galima gerokai pratęsti. Tačiau nesmagu, kad esminių šeimų gyvenimo kokybę užtikrinančių sprendimų taip ir nebuvo.

Šaltinis: new.artuma.lt

Susiję

Skaitiniai 1602628764047496167
item