2015 metais Vilniuje bus atidaryti 4 vaikų darželiai, vėliau - dar trys

Naujas vaikų darželis Santariškėse Vilniaus miesto savivaldybė 2015-aisiais per artimiausius keletą mėnesių atidarys 4 naujus vaikų da...

Naujas vaikų darželis Santariškėse

Vilniaus miesto savivaldybė 2015-aisiais per artimiausius keletą mėnesių atidarys 4 naujus vaikų darželius: Viršuliškėse, Žirmūnuose, Antakalnyje ir Justiniškėse (šalia Šeškinės). Šiuo metu rengiami dokumentai ir investiciniai planai dar trims vaikų darželiams – Visoriuose, Pilaitėje ir Balsiuose.

„Nuo 2009 metų Vilniaus mieste labai išaugo vaikų gimstamumas, todėl Savivaldybei tenka dėti didžiules pastangas, kad kuo daugiau tėvų turėtų kur darbo metu nuvesti savo vaikus. Per paskutinius keletą metų sukūrėme 3400 naujų vietų vaikų darželiuose, tačiau jų vis dar trūksta“, - sako Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis.

Pasak jo, vietų poreikis darželiuose staigiai išaugo po 2011 m. liepos mėnesio, kai įsigaliojo Seimo priimtas įstatymas, sutrumpinęs nėštumo ir gimdymo atostogų laiką ir sumažinęs motinystės išmokų dydžius – daugelis mamų nusprendė po metų grįžti į darbus, o vaikus leisti į lopšelius. Todėl ypač padidėjo vaikų lopšelių-darželių paklausa.

„Vaikų darželių ir švietimo sistema Vilniuje apima šimtus institucijų, todėl prisitaikyti prie poreikių reikia laiko. Pavyzdžiui, po kelių mėnesių vaikų darželiu vėl taps Viršuliškėse veikusi Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija, nes ji netrukus išsikels į Žvėryną.  Tačiau prireikė beveik dvejų metų, kol galėjome suremontuoti patalpas ir gimnaziją perkelti į Žvėryną“, – pasakoja G. Petronis.

Kaip dar vieną pavyzdį Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius nurodo prieš dvi savaites Santariškėse atidarytą naują vaikų lopšelį-darželį. Tai – pirmasis darželis Vilniuje, suplanuotas ir pastatytas jau nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu, ir svarbi dalis – Vilniaus miesto savivaldybės programoje, kuri numato užtikrinti visiems vaikams galimybę lankyti darželį. Tačiau jam pastatyti ir įrengti  prireikė ne vienų metų planavimo. Prie darželio atidarymo daug prisidėjo aktyviai iniciatyvą rodžiusi Santariškių bendruomenė – bendromis pastangomis buvo suplanuotas ir pastatytas vaikų darželis šiame sostinės rajone.

Matydama padidėjusį vaikų darželių poreikį, Vilniaus miesto savivaldybė skatina kurti privačius vaikų darželius. Šiuo tikslu buvo kreiptasi į Seimą ir Vyriausybę su pasiūlymu keisti teisės aktus, reglamentuojančius lopšelių-darželių finansavimą, ir supaprastinti higienos normas. Jeigu Seimas pritars siūlymams, kiekvienas privatų darželį lankantis vaikas iš Savivaldybės bus papildomai finansuojamas iki 220 litų per mėnesį  iš ikimokyklinio ugdymo krepšelio lėšų. Atkreiptinas dėmesys,  kad ikimokyklinio ugdymo krepšelis yra vienodas tiek valstybiniams, tiek privatiems vaikų darželiams.

Savivaldybė siekdama, kad privačių vaikų darželių veikla būtų stabili, nesivaiko trumpalaikių sprendimų,  numatančių laikiną finansinę paramą. Savivaldybė padeda pusvelčiui įsigyti patalpas, taip skatindama privačių vaikų darželių steigimą – 6 privatiems daželiams suteikė patalpas pagal lengvatinės ilgalaikės nuomos sutartį, dar 6 privatiems darželiams suteikė patalpas pagal panaudos sutartį, dar vienam – perduota pastato dalis. 

Vilniaus mieste yra 119 lopšelių–darželių, 7 darželiai, 15 darželių-mokyklų, 2 vaikų ugdymo centrai, kuriuos lanko apie 28 tūkst. vaikų. Vien per 2014 metus Vilniaus savivaldybė ikimokyklinio ugdymo įstaigose įkūrė apie 1000 naujų papildomų vietų.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Ugdymo politika 2895212626699081787
item