Pedagogų profsąjungos reikalauja europietiškų atlyginimų

Per keturis šimtus įvairių sričių profsąjungų atstovų trečiadienį susirinko į mitingą Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje. Oranžine atributik...


Per keturis šimtus įvairių sričių profsąjungų atstovų trečiadienį susirinko į mitingą Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje. Oranžine atributika pasidabinę mitinguotojai reikalavo atsižvelgti į švietimo darbuotojų reikalavimus bei gerinti viešojo sektoriaus darbuotojų sąlygas. Mitingą organizavo Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas" bei Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Akcijoje reikalauta didinti darbo užmokestį mažiausiai uždirbantiems biudžetinio sektoriaus - švietimo, socialinių paslaugų, medicinos įstaigų, bibliotekos darbuotojams, darbo užmokestį susieti su bendrais įmonės veiklos rezultatais, didinti minimalų mėnesinį darbo užmokestį - jis turi sudaryti 60 proc. vidutinio šalies užmokesčio, mažinti darbo jėgos apmokestinimą, didinti papildomą neapmokestinamų pajamų dydį dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams, grąžinti vaiko pinigus nepasiturinčioms šeimoms, iki vaikui sukaks 18 m. ir kt. 

"Lietuvos darbuotojams - europiniai atlyginimai", "Tarne, grąžink, ką esi skolingas", "Ministre, grąžink mokiniui skolą", "Netikėkim pažadais. Jau net juokiasi vaikai", "Kada lipsime iš skurdo duobės", "Užtenka tylėti", "Premjere, neskriausk našlaičių", "Laikas vykdyti rinkiminius pažadus", "Grąžinkite vaiko pinigus" - tokius ir panašius plakatus laikė mitingo dalyviai.

"Mūsų oranžinė spalva simbolizuoja, kad esame labiau prie darbo jėgos. Nesame tie, kuriems Konstitucinis Teismas savo nutarimu grąžino atlyginimus. Mums savo atlyginimus reikia iškovoti. (...) Šiandien, norint uždirbti minimalų ar šiek tiek didesnį atlyginimą, reikia dirbti 200 valandų. Netiesa, kad nenorime dirbti. Mes dirbame labai daug. Jau niekas Lietuvoje nedirba 8 valandų, nes darbo normos padarytos tokios didelės, kad žmogus neuždirba minimalaus atlyginimo", - mitinge kalbėjo Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojo Vytauto Silvanavičiaus, mitingas surengtas dar kartą pabrėžti, kad esamos švietimo sąlygos ir finansavimas netenkina mokytojų.

"Norime dar kartą įspėti Vyriausybę ir paraginti realiai spręsti susikaupusias švietimo problemas. Pasirodo, kad ir daugiau sričių yra, kuriose yra susikaupusios problemos - tiek socialinėje, tiek medicinos, vakar (antradienį, - ELTA) protestavo neįgalieji. Mūsų šalis kažkur ritasi. Giriamės, kad esame Baltijos tigrai ekonomikoje, bet socialinėje srityje, medicinoje, švietime lenkiame Rumuniją, dar galbūt Bulgariją, esame antri, treti nuo galo. Netrukus, jeigu požiūris nesikeis, būsime paskutiniai", - Eltai sakė V. Silvanavičius.

Anot jo, švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio teiginiai, kad nebus vykdomas nė vienas profsąjungos iškeltas reikalavimas, įrodo, kad socialinis dialogas iš tiesų nevyksta.

"Jeigu būtų dialogas, būtų ne darbo grupė, o derybinė grupė. Gal ne visi 6 reikalavimai būtų išpildyti, bet bent vienas. Gal to vieno bent viena ketvirtoji dalis. Tokia ir derybų atmosfera dabar - nieko nebus, nėra lėšų", - kalbėjo V. Silvanavičius.

Jungtinė Lietuvos švietimo profesinių sąjungų atstovybė Švietimo ir mokslo ministerijai pateikė 6 reikalavimus, kuriuos reikalauta įvykdyti dar šiemet: atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį nuo 3348 iki 3774 litų, taip pat atkurti buvusį bazinės mėnesinės algos (BMA) dydį nuo 122 iki 128 litų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogams algas reikalaujama prilyginti mokytojų atlyginimams, sudaryti kolektyvinę darbo sutartį ir iki 2015 m. rugsėjo 1 d. sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų. Taip pat prašoma sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Mitinguojančius palaikė ir Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka. Pasak jo, mokytojai yra šviesuomenė, todėl jie nusipelnė didesnio finansavimo.

"Mes palaikome švietimo profsąjungas. Taip, kaip dabar elgiasi ministras (švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis, - ELTA), tikrai yra baisu, mokytojai, kuriems yra negrąžintas atlyginimas į prieškrizinį lygmenį, tai tikrai yra absurdas. Mokytojai - tai šviesuomenė, tai dar paskutinė mūsų viltis, ypač kaimo vietovėse, kartu ir mieste tai yra kultūros nešėjas, mūsų visuomenės ateities formuotojas. Kai jis uždirba panašiai kaip paprastas nekvalifikuotas darbininkas - tai yra gėda mūsų valstybei ir visuomenei", - tvirtino J. Panka.

Mitinge dalyvavo profesinių sąjungų nariai iš Elektrėnų, Vilniaus, Kauno, Ukmergės, Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų ir kitų miestų.

Vilniaus savivaldybė išdavė leidimą mitingui iki 1000 žmonių.

Susiję

Politika 6303139371544547949

Rašyti komentarą

item