Seime vyks antrieji Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektų klausymai

Lapkričio 27 d. 9 val. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ( I rūmai, 455 salė) tęs Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymų p...


Lapkričio 27 d. 9 val. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ( I rūmai, 455 salė) tęs Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymų projektų (XIIP-1653 ir XIIP-1675) klausymus. Juose gali dalyvauti visi kam rūpi lietuvių kalbos likimas ir kas turi minčių dėl minėto įstatymo (dėl leidimų į Seimą kreiptis el. paštu [email protected] ).

Prieš tai, lapkričio 19 d., vykusių klausymų dalyviai beveik visi, išskyrus pačią projekto XIIP-1653 (kuriuo numatoma įteisinti vardų ir pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose ir ne valstybine kalba įrašo valstybine kalba sąskaita)  teikėją Ireną Šiaulienę


ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) veikėją Jaroslavą Narkevičių, nepritarė rašymui kitais rašmenimis pagrindiniame Lietuvos piliečio paso puslapyje.

Tiesa, I. Šiaulienės ir J. Narkevičiaus nuomonę bandė palaikyti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkės pavaduotoja Juratė Palionytė kelis kartus pabrėžusi, kad „lietuvių kalbai nieko neatsitiks“, jei, esą, valstybiniuose dokumentuose bus leistos „w“ ir kitos nelietuviškos lotyniškos raidės.

Tvirtai ir argumentuotai valstybinę kalbą gynė kalbininkai: prof. dr. Laima Kalėdienė, hab. dr. Kazimieras Garšva ir O. Aleksandravičienė.  Iš pasirašiusių alternatyvų projektą, už lietuvių kalbą kovėsi Seimo nariai: Valentinas Stundys, Algirdas Patackas, Rytas Kupčinskas ir Rasa Baškienė.

Klausymuose aptariami du alternatyvūs Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektai: Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės iniciatyva Seimui pateiktas valstybiniam lietuvių kalbos statusui prieštaraujantis Vardų ir pavardžių įstatymo projektas XIIP-1653, kuriuo numatoma įteisinti vardų ir pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose ne valstybine kalba įrašo valstybine kalba sąskaita; Valentino Stundžio ir kitų parengtas alternatyvus Vardų ir pavardžių rašymo įstatymo projektas (XIIP-1675), kuris siūlo tą leisti tik papildomame paso lape.

Priminsime, kad abiems projektams Seimas yra pritaręs po pateikimo šių metų liepos 15 d.

Lapkričio 26 d., trečiadienį, 9.50 val. Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose bei  Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos konstitucinio įstatymo projektus  svarstys taip pat ir Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

Įtampa dėl asmenvardžių rašybos Lietuvos Respublikos oficialiuose dokumentuose jau daug metų kelia Lenkijos politikai ir LLRA nacionalistai reikalaujantys, kad lenkakalbių Lietuvos piliečių pasuose vardai ir pavardės būtų įrašyti ne valstybine lietuvių kalba o lenkiškai.


Susiję

Įvykiai 7942442995262265785

Rašyti komentarą

item