Romualdas Ozolas. Geopolitika ar korupcija?

Kai išgirdau, kad pradedama Žydrūno Ilgausko išpilietinimo procedūra, nustebau – nejaugi? Nejau Lietuva pabandys grįžti prie konstitucinių...


Kai išgirdau, kad pradedama Žydrūno Ilgausko išpilietinimo procedūra, nustebau – nejaugi? Nejau Lietuva pabandys grįžti prie konstitucinių principų?


Žinoma, kad visi, taip pat ir Žydrūnas Ilgauskas, žino, jog priimdamas kitos šalies pilietybę tu netenki Lietuvos pilietybės.

Kitą dieną sužinojau: ne, nebandys. Prezidentūra skubiai pateikė pataisas, kurias priėmus dvigubą – JAV ir Lietuvos – pilietybę turintis krepšininkas galės nesirūpinti dėl vizos, jeigu kada sugalvos aplankyti gimtinę.

Čia galima būtų ir baigti, nes juk viskas žinoma: žinoma, kad visi, taip pat ir Ž.Ilgauskas, žino, jog priimdamas kitos šalies pilietybę tu netenki Lietuvos pilietybės, nes Lietuvos Konstitucija dvigubos neleidžia, ir tavo atsisakymą lieka tik įforminti. Niekas tau jos neatima, atsisakai pats. Visi žino, kad teisindamasis kažko nesupratęs tu meluoji, nes nesi infantilas ar kaip nors kitaip iš prigimties nelaimingas. Visi žino, kad jokių ypatingų nuopelnų Lietuvai tu neturi, tu nesi niekada rimtai prisidėjęs prie Lietuvos nacionalinės komandos pergalių, ir tie Lietuvos sporto tarnautojai, kurie rūpinasi tavo įgeidžiu turėti patogesnį tranzitą, taip pat meluoja. Jeigu kam ir nežinoma, tai bent suprantama, kad lygiateisiškumo principas, kuriuo tave bando paremti Prezidentūra, tėra triukas: gaunantis Lietuvos pilietybę užsienietis, kurio šalies konstitucija tokios teisės nedraudžia, ir užsienio pilietybę gaunantis lietuvis, kai mūsų Konstitucija tokią teisę draudžia, nėra ir negali būti lygiateisiai, jei Konstitucija mums ką nors reiškia. Visi tas aplinkybes žino, visi supranta, bet nepaiso. Taip buvo daroma praeity, taip bus daroma ir ateity, tad savo nuostabą galėjau ir nutylėti. Kaip beveik visi viską nutylim. Nes jau įprasta, taip iki kaulų smegenų įsėdę, kad apie teisingumą geriau nekalbėti, kai teisėtumo nepaisoma nuo apačios iki viršaus ir nuo viršaus iki apačios.

Tik šįkart vienas naujas mažas to mūsų teisinio nihilizmo bruoželis: Lietuvos pilietybę reikėtų atimti iš JAV piliečiu tapusiojo. Čia reikalas tampa nebe visai aiškus – geopolitika čia ar tiesiog aukščiausio lygio politinė korupcija. Bet tai, kaip yra sakoma, jau ne žemai, o aukštai, ne mūsų, su Lietuvos Respublikos Konstitucija gyvenančiųjų, reikalas.


Susiję

Romualdas Ozolas 8098898685293355982

Rašyti komentarą

item