Leisti pinigus galima ir be tikslo

Kitų metų valstybės biudžeto pateikimas Seime praėjo labai ramiai. Valdantieji gyrėsi, kokį didelį dėmesį skirs krašto gynybai, ūkiui skat...


Kitų metų valstybės biudžeto pateikimas Seime praėjo labai ramiai. Valdantieji gyrėsi, kokį didelį dėmesį skirs krašto gynybai, ūkiui skatinti, socialiniam teisingumui vykdyti. Opozicijos atstovai kabinėjosi tik prie smulkmenų. Tačiau neaišku, tyčia ar netyčia, niekas tarsi nepastebėjo labai svarbių, netgi skandalingų dalykų. Tai Valstybės investicijų programa ir sąrašas tęstinių investicinių projektų, kuriems siūloma kitais metais neskirti finansavimo.

Viešai kažkodėl nešnekama apie tai, kad politikai, kalbantys apie būtinybę naikinti PVM lengvatas, nes biudžete trūksta pinigų, ir vėl numato, jog kitąmet Seimui bus skirta 700 tūkst. litų nesibaigiančiai rūmų, šįkart pirmųjų, rekonstrukcijai, 50 tūkst. litų - skaitmeninės televizijos įrangai įsigyti, vėl bus rekonstruojamos įkalinimo įstaigos, atnaujinamas ministerijų turtas ir t.t.

Beje, Valstybės saugumo departamento pastato statybai sostinės Pilaitės rajone 2015-aisiais išleisime dar 14 mln. litų. Tam jau išleista daugiau nei 300 mln. litų, o numatoma likutinė projekto vertė 2015 m. pradžioje - 142 mln. litų. Kitaip tariant, tiek mums pastato statybos dar kainuos iki 2020-ųjų. Tad „namukas“ iškils „vos“ už beveik pusę milijardo litų. Brangoka? Tačiau net Seimo nariai negali gauti informacijos apie lėšų pagrįstumą, nes tai yra valstybės paslaptis. O kur paslaptis, ten ir galimybė kam nors gerokai pasipelnyti. O štai kai kurių mokyklų, globos namų, senelių namų rekonstrukcijos stabdomos. Lyg ten gyvenantys ar besimokantys žmonės užsitarnavo mažesnio dėmesio nei Seimo nariai, saugumiečiai ar nuteistieji.

Tačiau labiausiai šokiruoja ministerijų argumentai, kodėl reikia stabdyti kai kurių projektų finansavimą. Pavyzdžiui, Kultūros ministerija siūlo kitąmet nė cento nebeskirti Saulės mūšio įamžinimui memorialiniu kompleksu. Kodėl? Ogi todėl, kad „abejojama, ar tikrai tas objektas bus ateityje lankomas, ar nebus papildoma našta ir išlaidos biudžetui prižiūrint objektą ir pan., neišspręstos susisiekimo su objektu problemos (vietos reikšmės kelias prastos kokybės)“.

Sakyčiau, skandalinga citata iš Kultūros ministerijos rašto. Kodėl skandalinga? Nes memorialiniam kompleksui pastatyti iki šių metų jau išleista daugiau nei 2 mln. litų - kone pusė iš numatytos išleisti 4,8 mln. litų sumos. Ir tik dabar sugalvota, kad galbūt jo statyti neverta. Kur mūsų gudruoliai projekto stūmėjai buvo anksčiau, prieš pradedant leisti mokesčių mokėtojų pinigus? Argi tai nėra pinigų švaistymas, už kurį turėtų būti atsakoma pagal įstatymus? Kai toks požiūris, nėra keista, kad kultūrai neužtenka pinigų, o ministras siūlo teatrus paversti viešosiomis įstaigomis, kurios pačios turėtų užsidirbti pinigus ne kurdamos tikrąjį meną, o užsiimdamos pigia komercine pseudokultūra.

Taip, daug kas pasakytų: argi tai pinigai, kai švaistomos šimteriopai didesnės sumos? Ne tik Kultūros ministerija ir Joniškio politikai pirmiau kerpa, paskui matuoja. Kitaip tariant, pirmiau pradeda leisti pinigus ir tik paskui pagalvoja, kad jie be reikalo išleisti. Juk Nacionalinio stadiono griaučiams vien per pastarąjį „statybų“ etapą“ išleista apie 100 mln. litų. Nors naudos jokios, o pinigų nebėra, už grotų niekas nesėdo.

Susiję

Aktualijos 2843199894437052262

Rašyti komentarą

item