Anglijos kaimo mokyklai nesuteiktas aukščiausias įvertinimas - ji „per daug angliška“

Anglijos kaimo vietovės mokyklai nesuteiktas aukščiausias įvertinimas, nes ji „per daug angliška“ ir nepakankamai įvairi. Aukštus pasie...

Anglijos kaimo vietovės mokyklai nesuteiktas aukščiausias įvertinimas, nes ji „per daug angliška“ ir nepakankamai įvairi.

Aukštus pasiekimus demonstruojanti pradinė mokykla negavo aukščiausio įvertinimo iš Ofsted (Švietimo standartizavimo tarnyba Anglijoje), nes buvo įvertinta kaip „per daug angliška“.

Inspektorius paskelbė, jog kaimo vietovės pradinės mokyklos mokiniams trūksta „tiesioginės moderniosios britų visuomenės, kurią sudaro įvairialypiai žmonės, patirties.”

Tačiau reikia pažymėti, kad apie 97% miestelio, kuriam priklauso mokykla, populiacijos yra baltieji.

Ofsted nesutiko įvertinti mokyklos kaip „puikios” ir davė įvertinimą „gera”.

Nurodyta priežastis buvo ta, kad mokyklai nepavyko užtikrinti, kad mokiniai suprastų „kultūrinius skirtumus modernioje britų visuomenėje” ir patirtų „tiesioginę sąveiką su kolegomis iš skirtingos aplinkos”.

Tėvai su sprendimu nesutinka ir yra nepatenkinti, kad Middle Rasen pradinė mokykla Market Rasen miestelyje nubausta dėl veiksnių, kurie yra už mokyklos kontrolės ribų. Mokykla buvo tiesiog pavadinta „per daug angliška”.

Ši situacija yra vienas iš paskutinių nesutarimų dėl naujų „britiškų vertybių” diegimo mokyklose taisyklių, kurios buvo akcentuotos Trojos arklio skandalo metu. Skandalas kilo dėl slapto musulmonų ekstremistų bandymo infiltruoti musulmoniškas vertybes Birmingemo mokyklose.

Iš mokyklų reikalaujama „aktyviai diegti” britiškas vertybes, tokias kaip demokratija, tolerancija, abipusė pagarba, individo laisvė ir įstatymo viršenybė.

Tačiau šios taisyklės – ir jų įgalinimas per Ofsted tarnybą – sulaukia kritikos iš kai kurių mokyklų ir tikėjimo bendruomenių.

Krikščioniška mokykla Reading mieste teigia, kad buvo įspėta dėl galimo uždarymo, nes ji nepasikvietė imamų ir kitų religijų lyderių vesti pamokų.

Kitas atvejis – Romos katalikų mokyklai rytų Anglijoje sumažintas įvertinimas, nes joje nebuvo pakankamai mokoma apie ekstremizmo ir radikalizmo pavojus, nors vėliau šis kaltinimas buvo panaikintas.

Middle Rasen pradinė mokykla Market Rasen mieste, kurioje mokosi 104 mokiniai, buvo tikrinama praėjusį mėnesį.

Ofsted gyrė mokyklą dėl aukštų mokymo ir lyderystės standartų bei išauklėto ir entuziastingo mokinių elgesio. Tačiau inspektorius raportavo: „Didžioji mokinių dauguma yra baltieji britai. Labai maža dalis yra kitų etninių grupių atstovų. Šiuo metu nė vienam mokiniui anglų kalba nėra papildoma kalba šalia gimtosios”.

Jis teigė, kad mokykla turėtų “praplėsti mokinių supratimą apie kultūrinius skirtumus modernioje britų visuomenėje, sukurdama galimybes tiesiogiai patirti sąveiką su kolegomis iš skirtingų aplinkų”.

Lapkričio 18 d. tėvai užginčijo Ofsted sprendimą.

29 m. dviejų vaikų mama Kirsty Egen teigia: „Aš manau, kad tai apgailėtina. Mokykla nuostabi. Kodėl mokykla turėtų skirti laiką bandydama išmokyti vaikus, kaip integruotis su žmonėmis, kurių ten net nėra? Atrodo labai kerštinga tiesiog numažinti įvertinimą dėl kažko, ko mokyklai neįmanoma pakeisti”.

35 m. Jodie Miller, kurios šešiametė dukra Dylann lanko mokyklą, pridėjo: „Mes esame maža kaimo bendruomenė, čia tiesiog nėra daug vaikų iš skirtingų aplinkų”.

Dešimtmečio mokinio mama Julia Weeks (47 m.) sako: „Nuvertinti mokyklą dėl kažko, ko neįmanoma pakeisti, yra beprotybė. Jei aplink būtų daugiau žmonių iš skirtingų etninių mažumų, tada galbūt būtų galima skirti tokią nuobaudą. Tačiau čia tokių žmonių tiesiog nėra”.

Vieno vaiko tėvas, 33 m. Benjamin Bannan, pridėjo: „Taip bjauriai šokiruoja, kad britų mokykla gali būti nubausta dėl to, kad yra per daug britiška. Tai visiška nesąmonė. Mes priimtume žmones iš skirting kultūrų išskėstomis rankomis – esu tuo tikras. Bet čia tiesiog nėra etninių mažumų”.

Direktorė Melonie Brunton pranešė, jog mokykla šiuo metu ieško mokyklos partnerės didmiestyje, kad galėtų išpildyti Ofsted rekomendacijas. Ji sakė: „Norėtume gauti „puikų” įvertinimą, bet taip pat malonu gauti labai teigiamus komentarus. Mes visi dirbome labai sunkiai – visi – darbuotojai ir mokiniai. Manau, kad problema yra ta, kad esame kaimo mokykla ir tai visada išliks sunkumų keliančiu požymiu. Sutinku, kad galėtume daryti dar daugiau ir ieškoti mokyklos partnerės didmiestyje.”

Mokyklos direktorė taip pat pasakojo, kad mokyklos išvykos dažniausiai būna į kaimo vietoves – ūkius, zoologijos sodus. Tačiau visai neseniai mokykla vyko į Derby miestą, kuriame aplankė mečetę ir „Rolls-Royce” automobilių fabriką.

Direktorė dar pridėjo: „Mes bandome daryti tai, kas nurodoma, bet, matyt, nepakankamai. Apima toks jausmas, kad Ofsted komentarai buvo stipri reakcija į Birmingemo “Trojos arklio operaciją” ir Ofsted nori labai stipriai išryškinti britiškas vertybes.”

Charles Patrick, kuris įvertinimo metu buvo aukščiausias vietos valdininkas, pridėjo: “Visada galima atrasti, kur galima labiau pasistengti ir daugiau padaryti. Gal galima “suporuoti” mokyklas su tomis mokyklomis, kuriose mokosi kitų mažumų mokiniai ar pan. Tačiau čia juk kaimo vietovė. 80% šalies, kartu ir mes, neturime daug ne baltųjų gyventojų. Gal būtų visai kita situacija, jei mes būtume viduryje Londono, Mančesterio ar kito didmiesčio." 

Seras Edward Leigh, torių partijos atstovas iš Gainsborough, teigia: „Šis politinis korektiškumas išprotėjo. Middle Rasen pradinė mokykla yra fantastiška mokykla, atitinkanti visus standartus. O Melonie Brunton – puiki direktorė. Aš galiu laiduoti už mokyklą ir direktorę šimtu procentų. Praėjusią savaitę parašiau laišką Nicky Morgan, Švietimo sekretorei, stipriai prieštaraudamas naujoms “lygybės” taisyklėms, kurias ji įgyvendina mokyklose. Konservatoriai visada palaikė mokyklų išlaisvinimą nuo slopinančios valstybės vykdomosios ortodoksijos. Man nesuprantama, kodėl įvyko toks didžiulis posūkis priešinga linkme Nicky Morgan veikloje. Multikultūralizmas visai nereikšmingas šioje vietovėje, nes etninių mažumų skaičius čia labai žemas. O tos mažumos, kurios čia yra, puikiai integruotos vietinėse bendruomenėse – taip, kaip ir turėtų būti.”

Ofsted atstovas pakartojo, kad tai buvo ne vienintelis veiksnys, sutrukdęs mokyklą įvertinti kaip „puikią”.

Jis sakė: „Mes įvertinome šią mokyklą kaip gerą visose srityse, taip pat ir lyderystę, vadovavimą, mokymo kokybę, mokinių elgesį ir saugumą. Visos mokyklos privalo mokyti vaikus apie pamatines britų vertybes, tarp kurių yra abipusė pagarba ir tolerancija tų, kurie išpažįsta kitą tikėjimą ir įsitikinimus. Tokiu būdu jie pasiruoš ateičiai, nepriklausomai nuo to, kur ji juos nuves”.

Demografiniai Market Rasen miestelio duomenys pagal paskutinį surašymą 

Pasak Nacionalinio statistikos departamento, paskutinis surašymas 2011 m. rodo, kad Market Rasen gyvena 5417 žmonės, kurie daugiausia yra baltieji britai. 5165 iš jų gimė Jungtinėje karalystėje. 90 žmonių gimė ES šalyse, 29 – Afrikoje ir 62 – Viduriniuose rytuose ir Azijoje.

Tik 30 žmonių gimė Amerikos žemynuose ir Karibų salyne, 9 žmonės – Okeanijoje.

Kategorijoje „etninė grupė” 5200 žmonių save apibūdino kaip „baltieji britai”, 23 – „baltieji airiai”. Iš viso 76 žmonės buvo baltieji, bet ne britai.

Po 16 gyventojų buvo maišytų baltosios ir juodosios rasės bei baltosios ir azijinės rasės.
17 žmonių buvo indai, 19 – kinai. 22 žmonės – juodaodžiai iš Afrikos, Karibų ar Okeanijos.
5246 žmonės anglų kalbą įvardijo kaip gimtąją.

Tik 24 žmonės kalbėjo kita europiečių kalba kaip savo gimtąja – tai rumunų, lietuvių, graikų, švedų ir danų. Kiti 27 žmonės savo gimtąją kalbą įvardino Rytų Azijos kalbas.

Parengta pagal www.dailymail.co.uk

Susiję

Pasaulis 5656083705323818044

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Atsakymą į klausimą, kodėl nuskriausta britų mokykla, galima atrasti "siono išminčių protokoluose", publikuotuose prieš daugiau nei šimtą metų, talmūdo įstatymuose "šulchan aruch".

item