Škotija apsisprendė likti

Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Kameronas (David Cameron) penktadienį pasveikino Škotiją, sužinojęs referendumo dėl nepriklaus...



Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Kameronas (David Cameron) penktadienį pasveikino Škotiją, sužinojęs referendumo dėl nepriklausomybės rezultatus, kurie rodo nepriklausomybės priešininkų pergalę, skelbia "RIA Novosti".

"Dabar debatai aprimo (...), - sakė D. Kameronas. - Laikas susitelkti ir judėti į priekį. Dabar mes turime progą pakeisti britų valdymo būdą ir padaryti jį geresnį".

Suskaičiavus galutinius Škotijos referendumo dėl nepriklausomybės rezultatus, skelbiama, kad škotai balsavo prieš atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos, informuoja BBC.

Remiantis visų 32 rinkimų apylinkių balsavimo rezultatais, "ne " nepriklausomybei ištarė 2 mln. 1 tūkst. 926 rinkėjai, o 1 mln. 617 tūkst. 989 pasakė "taip". 

Už kampaniją "Geriau kartu" balsavo 55 proc. rinkėjų, o už nepriklausomos Škotijos valstybės sukūrimą - 45 proc. "Taip" ir "ne" stovyklų galutinių rezultatų skirtumas yra maždaug 3 proc. didesnis už prognozuotą galutinėse viešosios nuomonės apklausose.

Penktadienį britų premjeras pažadėjo kitame naujos sudėties parlamente suteikti platesnius įgaliojimus Škotijai, Velsui ir Šiaurės Airijai.

"Mes suteikėme įgaliojimų valdant šiai vyriausybei. Tą patį padarysime ir kitame parlamente", - pažymėjo D. Kameronas. - Škotijos gyventojai turės daugiau galių sprendžiant vidaus klausimus, taip pat Anglijos, Velso ir Šiaurės Airijos žmonės turi teisę į daugiau lemiantį savo žodį. Šių rinkėjų teisės privalo būti gerbiamos, apsaugotos ir sustiprintos".

D. Kameronas taip pat pranešė, kad "(lordas Kelvinas) Robertas Smitas (Robert Smith) sutiko prižiūrėti procesą, kad šie įsipareigojimai suteikti daugiau įgaliojimų mokesčių, biudžeto išlaidų ir socialinio aprūpinimo sistemos srityse būtų įgyvendinami. Dėl to buvo susitarta lapkritį, o sausį sudarytas įstatymo projektas".

Referendumas ketvirtadienį pasiekė dvejų metų trukusios kampanijos už nepriklausomos valstybę sukūrimą kulminaciją. Dabar numatyti pokalbiai dėl didesnių įgaliojimų perdavimo Škotijai.

Netrukus po referendumo rezultatų paskelbimo Škotijos pirmasis ministras pirmininkas Aleksas Salmondas (Alex Salmond) pripažino pralaimėjimą ir paragino Londoną, reikalaujantį nacionalinės vienybės, įgyvendinti pažadą ir suteikti škotams didesnių galių. Premjeras pažymėjo, kad referendumas ir rinkėjų aktyvumas yra "demokratinio proceso pergalė". A. Salmondas pažadėjo laikytis savo žodžio ir gerbti balsavimo rezultatus bei dirbti dėl Škotijos ir Jungtinės Karalystės gerovės.

A. Salmondas, informavęs, jog netrukus referendumo rezultatus aptars su britų premjeru Deividu Kameronu (David Cameron), akcentavo pirmą kartą balsavime dalyvavusių rinkėjų, įskaitant 16-mečius ir 17-mečius, vaidmenį istoriniame referendume.

"Šioje kampanijoje dėl referendumo mes palietėme bendruomenės dalį, kuri niekada neturėjo reikalų su politika. Ši bendruomenės dalis paveikė politiką, mus ir politinį procesą. Nemanau, kad mes kada nors vėl grįšime prie įprastos politikos", - pabrėžė A. Salmondas.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Pasaulis 8452966488031850816

Rašyti komentarą

item