Dauguma amerikiečių B.Obamą laiko tautą supriešinusia nesėkme

Naujos ABC atliktos apklausos rezultatai siunčia prastą žinią Barackui Obamai ir demokratams. 52 procentai apklaustų amerikiečių B. ...





Naujos ABC atliktos apklausos rezultatai siunčia prastą žinią Barackui Obamai ir demokratams. 52 procentai apklaustų amerikiečių B. Obamą laiko nevykusiu prezidentu (failed president), 55 procentai laiko jį tautą skaldančiu (devisive) ir tik 38 procentai – vienijančiu lyderiu. Tai blogesni rezultatai nei Džordžo Bušo jaunesniojo antrosios kadencijos viduryje, kai jį vienijančiu prezidentu laikė 43 proc. respondentų. Apibendrintai vertinant, 43 proc. laiko B. Obamą stipriu lyderiu, o 55 proc. nesutinka su tokiu vertinimu. 

Imigracijos klausimais, rinkėjai linksta prieš nelegalių imigrantų amnestavimą: prieš metus tokį Obamos siūlomą žingsnį palaikė 51 proc., o nepritarė 43 proc. rinkėjų, tuo tarpų dabar situacija apsivertė ir 50 proc. nepritaria nelegalų amnestijai, kai 46 proc. ją palaiko. Dar aiškesnis skirtumas matyti klausiant apie potencialų balsavimą: 27 proc. balsuotų už amnestiją palaikantį kandidatą, 36 proc. tai būtų nuo tokio kandidato atgrasantis veiksnys. 

Vertinant, kaip B. Obamai sekasi spręsti imigracijos klausimus, 31 proc. respondentų palaikė dabartinės administracijos politiką, o 59 proc. jai nepritarė. Bendras B. Obamos darbo vertinimas krito iki 42 proc. vertinančių teigiamai ir 51 proc. vertinančių neigiamai. Dar prieš tris mėnesius palaikančiųjų buvo 4 procentais daugiau. 

Konkrečiais politiniais klausimais B. Obamos darbo vertinimai taip pat negerėja. Ekonomikos srityje jo politikai nepritaria 54, o palaiko 42 procentai, užsienio politikos ir sveikatos apsaugos reformos (ObamaCare) vertinimuose šis santykis yra atitinkamai 56 ir 38 procentai prezidento nenaudai. 

Pastaruoju metu ypač išryškėjo nepritarimas Obamos elgesiui sprendžiant „Islamo valstybės“ klausimą. Jei dar birželio mėnesį islamistų valstybės bombardavimą oro antskrydžių metu palaikė vos 45 proc. gyventojų, tai dabar tokia parama išaugusi iki 71 procento. 65 proc. respondentų pritaria, jog antskrydžius reikėtų išplėsti Sirijos teritorijoje, o 58 proc. pritaria, jog reikėtų teikti pagalbą apginkluojant prieš ISIS kovojančias kurdų pajėgas. 52 proc. mano, kad ISIS klausimu Obamos politika buvo pernelyg atsargi, ir vos 35 proc. palaiko jo pasirinktus veiksmus. 

Aktualu, jog vos 43 proc. apklaustų amerikiečių mano, jog Obama buvo pernelyg atsargus spręsdamas su Rusijos ir Ukrainos kariniu konfliktu susijusius klausimus. 

Mažiau nei po dviejų mėnesių vyksiančiuose JAV Kongreso rinkimuose 2 procentais daugiau apklaustųjų žada balsuoti už demokratus, tačiau šį skaičių reikia vertinti atsargiai, nes demokratai beveik visada laimi apklausose, tačiau rečiau realiuose rinkimuose. Prieš ženklią respublikonų pergalę Kongreso rinkimuose 2010 metais apklausos taip pat rodė demokratų persvarą net 5 procentais. Šia prasme respublikonų situacija šiuo metu yra dar geresnė. 

Pirmą kartą per beveik dešimtmetį į klausimą, kuri partija geriau tvarkytųsi su šalies problemomis per artimiausius 4 metus, vienu procentu daugiau respondentų nurodė respublikonų partiją (40 ir 39 proc.). Ypač ryškūs pokyčiai vertinant partijų galimybes spręsti imigracijos klausimus: jei prieš 5 mėnesius daugiau rinkėjų prioritetą šiuo klausimu teikė demokratams (40 ir 34 proc.), tai rugsėjo mėnesio apklausoje jau respublikonai laimi šioje srityje – 43 ir 39 proc. 


Susiję

Pasaulis 5924515905087710298

Rašyti komentarą

item