Seimas po pateikimo pritarė abiem Vardų ir pavardžių rašymo projektams

Nepaisydama visuomeninių organizacijų, Lietuvos kūrybinių sąjungų, mokslininkų kreipimusi, nekreipdama dėmesio į daugiau kaip 50 tūksta...



Nepaisydama visuomeninių organizacijų, Lietuvos kūrybinių sąjungų, mokslininkų kreipimusi, nekreipdama dėmesio į daugiau kaip 50 tūkstančių piliečių parašų surinkusią peticiją, neatsižvelgdama net į Konstitucinio teismo išvadas bei Lietuvos prezidentės nuomonę valdančiosios koalicijos politinė taryba spaudžiama LLRA ir Lenkijos politikų iš visų jėgų toliau stumia Lietuvai ydingus įstatymo projektus. Šias įstatymais siekiama, kad Lietuvoje būtų įteisinta vardų ir pavardžių rašyba oficialiuose dokumentuose nelietuviškais rašmenimis. Tokiu būdu vietoje įrašo valstybine kalba kai kurių Lietuvos piliečių dokumentuose būtų įrašai lenkų ir kitų kalbų rašmenimis. Taip pat norima įteisinti lenkakalbių gausiau gyvenamose srityse oficialius užrašus lenkų kalba ir įtvirtinti lenkų kalbos statusą šiose teritorijose.

8.30 val. prieš prasidedant Seimo posėdžiui piketą prie Seimo surengė „Vilnijos“ draugijos, Sausio 13 brolijos ir Lietuvos Laisvės kovotojų sąjungos atstovai.

Piketo dalyviai reikalavo atmesti LSDP atstovų įregistruotą Vardų ir pavardžių bei antikonstitucinį LLRA parengtą Tautinių mažumų įstatymo projektus, atmesti Civilinio kodekso bei Švietimo įstatymo pataisas, iškraipančias Lietuvos vietovardžius, gatvių pavadinimus ir de facto įvedančius regionines lenkų ir rusų kalbas.  Seimo narius ragino palaikyti ne LLRA bet Valentino Stundžio su kitais Seimo nariais parengtus ir Konstitucijos nepažeidžiančius Vardų ir pavardžių rašymo bei Tautinių bendrijų įstatymų projektus. Prasidėjus Seimo posėdžiui piketo dalyviai nuėjo į Seimą stebėti posėdžio.

Prasidėjus rytiniam Seimo posėdžiui TS-LKD frakcijos pirmininkas Andrius Kubilius frakcijos vardu paprašė išimti iš darbotvarkės Tautinių mažumų bei Vardų ir pavardžių rašymo įstatymo projektus. Tačiau Seimo nariai balsavimu šį pasiūlymą atmetė ir klausimai darbotvarkėje liko.

I.Šiaulienės pristatytą ir kartu su G.Kirkilu įregistruotą įstatymo projektą XIIP-1653, kuriuo numatoma įteisinti vardų ir pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose ne valstybine kalba, Seimas balsuodamas po pateikimo palaikė rezultatais 57 už, 32 prieš ir 12 susilaikius. 

Vėliau buvo svarstomas V.Stundžio ir kitų parlamentarų parengtas alternatyvus Vardų ir pavardžių rašymo įstatymo projektas (XIIP-1675), kuriuo siūloma įteisinti vadinamąjį latvišką asmenvardžių rašybos variantą, įrašą nevalstybine kalba leidžiant paso papildomų įrašų puslapyje. Seimas po pateikimo pritarė ir jam, už balsavus 49, prieš 8 ir susilaikius 24 Seimo nariams. 

Taip pat Seimas priėmė protokolinį nutarimą kreiptis išvados į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) dėl abiejų šių įstatymų projektų suderinamumo su iš konstitucinio lietuvių kaip valstybinės kalbos statuso kylančiais reikalavimais.

Abu projektai toliau bus svarstomi komitetuose Seimo rudens sesijos metu. Pagrindiniu išvadas rengiančiu komitetu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Po pietų pertraukos Seimas pagal darbotvarkę turėjo toliau svarstyti LLRA siūlomą Tautinių mažumų įstatymo projektą, tačiau po balsavimo dėl darbotvarkės šio klausimo svarstymas nukeltas į paskutinę Seimo pavasario sesijos darbo dieną liepos 17-ąją.


Susiję

Aktualijos 3614774349848274639

Rašyti komentarą

item