KT vertins Referendumo įstatymo nuostatų konstitucingumą

Kaip skelbiama Konstitucinio Teismo (KT) pranešime spaudai, birželio 18 d., trečiadienį, KT imsis bylos dėl kai kurių Referendumo įst...



Kaip skelbiama Konstitucinio Teismo (KT) pranešime spaudai, birželio 18 d., trečiadienį, KT imsis bylos dėl kai kurių Referendumo įstatymo nuostatų konstitucingumo.

Į KT kreipėsi Seimas su klausimu, ar galima rengti referendumus, kuriais siūlomos galbūt Konstitucijai prieštaraujančios nuostatos.

Kaip pranešė KT, bus vertinamas Referendumo įstatymo 14 straipsnis tiek, kiek juo Seimui, gavusiam ekspertų grupės išvadą, kad piliečių reikalavime paskelbti referendumą teikiamas sprendimo tekstas gali neatitikti Konstitucijos, nesuteikiama teisė spręsti dėl tokio referendumo skelbimo.

Tuo pačiu KT imasi ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymo ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Referendumo įstatymas tiek, kiek jame nenustatyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimai vertinti piliečių siūlomo referendumu priimti įstatymo projekto atitiktį Konstitucijai.

Seimas dėl Referendumo įstatymo į KT kreipėsi, kai buvo surinkti būtini 300 tūkst. parašų surengti referendumui, kuriuo siūloma uždrausti parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims.

Pagal dabartinį Referendumo įstatymą, Seimas, gavęs VRK išvadą, kad pateikti dokumentai atitinka įstatymą, sesijos metu artimiausiame Seimo posėdyje svarsto referendumo paskelbimo datos klausimą. Jeigu Seimo sudaryta ekspertų grupė padaro išvadą, kad piliečių reikalavime paskelbti referendumą teikiamas sprendimo tekstas gali neatitikti Konstitucijos, parlamentas šią išvadą turi paskelbti visuomenei, tačiau ji negali būti pagrindas neskelbti referendumo.

LVAT į Konstitucinį Teismą kreipėsi pradėjusi nagrinėti tautininkų skundą dėl VRK sprendimo, kuriuo komisija atsisakė registruoti iniciatyvinę grupę referendumui dėl lito išsaugojimo, argumentuodama galima prieštara Konstitucijai.

Kaip teigia vadinamojo Žemės referendumo priešininkai, stodama į Europos Sąjungą Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams. Pereinamasis laikotarpis, kai buvo draudžiama pardavinėti žemę užsieniečiams, baigėsi šių metų gegužės 1-ąją.

Referendumo iniciatyvinė grupė surinko per 320 tūkst. Lietuvos piliečių parašų už tai, kad būtų surengtas referendumas, kuriame, be kita ko, būtų balsuojama ir už tai, kad toks draudimas būtų įrašytas į Konstituciją.
Ilgai atidėliojęs ir vilkinęs Seimas referendumą paskelbė birželio 29 dieną.

Šaltinis: www.lrkt.lt

Susiję

Aktualijos 1156394049161256964

Rašyti komentarą

2 komentarai

Šarūnas rašė...

Dainius Petravičius paklausė dėl referendumo, bet tai aktualu visiems, todėl tikiuosi leisite pakomentuoti čia:
Valstybę sukūrusi ir gynusi tauta turi visišką teisę disponuoti savo šalies žeme, kuri persisunkusi šios šalies žmonių - jos gynėjų krauju darant būtent tai - neleidžiant šios šalies užimti svetimiesiems.
Daug kas gali pasakyti - yra skirtumas ar svetimšaliai okupuos ar nupirks žemę. Žinoma yra. Antruoju atveju nebus pralieta kraujo. Tačiau rezultatas - panašus. Užsieniečiams nupirkus žemę jie gali įgauti vis daugiau politinio svorio šalyje, tapti Lietuvos piliečiais, balsuoti ir t.t. net ir netapę piliečiais užsieniečiai žemės savininkai keis mūsų šalies veidą. Jau dabar pro brolių lietuvių vilas sunku prieiti prie gražiųjų mūsų ežerų. Užsieniečiams supirkus tas žemes apskritai tapsime panašūs į Vakarus kur viskas privatu ir nėra kur užsikurti laisvai laužą gamtoje.
Tačiau ne tai svarbiausia. Per didelė užsieniečių gausa šalyje keičia jos veidą, kultūrą. Lietuva jau ir taip vis labiau praranda savo kultūrą, užsieniečiams perkant žemę, o lietuviams toliau emigruojant šis procesas gali įgauti katastrofišką mastą. Būtent dėl to tauta turi visišką teisę - net pareigą - neparduoti užsieniečiams savo žemės. Taip buvo daroma dar tada kai Lietuvos politinė santvarka buvo katalikiška ir katalikų religija dar buvo valstybinė - kaip ir turi būti - LDK laikais. Politinė tauta - aristokratija - Lietuvos bajorai draudė užsieniečiams įsigyti žemės LDK teritorijoje ir užimti joje pareigybes - net ir Lenkijos Karūnos su kuria LDK buvo unijoje piliečiams. Beje tai ko gero labai padėjo Lietuvai kultūriškai nesulenkėti.
Tačiau svarbiausia - ir tai ypač aktualu šiais laikais. Dabar įsijungia papildomas veiksnys. Leidimas įsigyti žemės užsieniečiams ir per tai stiprėjanti jų įtaka šalyje gresia ... katalikų tikėjimo išsaugojimui - taip, taip. LDK laikais tai grėsi vien tik kitos šalies KULTŪROS įsigalėjimu - tada dauguma Vakarų šalių dar buvo katalikiškos savo santvarka ir mentalitetu. Dabar būtent vakariečiai, kurie turi daugiausiai pinigų ir pasiilgę natūralios gamtos plūstelėtų pirkti mūsų žemę - būtent jie labiausiai praradę katalikų tikėjimą ir nesilaiko jo principų, nors privalo - tai jų protėvių krauju gintas tikėjimas.
Jau dabar, kai užsieniečiai dar negali įsigyti žemės, tikroji žmonijos religija (G.K. Čestertono duotas vardas) - katalikų religija mūsų akyse nyksta iš lietuvių sielų. žmonės nebetiki tikėjimo tiesomis, jų nepažįsta, nepraktikuoja, nesimeldžia, nepriima sakramentų, nežino žmonijos ir Lietuvos katalikiškos istorijos, plinta kosmopolitizmas, masiškai plinta sugyvenimas be santuokos, mums neteisėta politine prievarta peršami iškrypimus propaguojantys paradai (kurių metu vien policijai eikvojami pinigai, kuriuos reikėtų skirti daugiavaikėms šeimoms paremti), darželiuose vaikai mokomi apie susituokusius du princus, prezidentė važiuoja būtent į užsienį Švediją "ant kilimėlio" teisintis bei atsiprašinėti, kad mūsų seimas uždraudė homoseksualaus gyvenimo būdo propagavimą nepilnamečiams ir t.t.
Jei leisime žemę parduoti užsieniečiams per sakykime 10 metų tai gali kirsti dar stipresnį smūgį katalikų tikėjimui šalyje - galime visai nepažinti savo šalies. Būtent dėl to - labiausiai dėl to - privalome pasakyti "NE" šiam žemės pardavimui. Mus teis mūsų palikuonys - ir Dievas. Nepamirškime to.

Šarūnas rašė...

Dėl Jo Ekscelencijos arkivyskupo S. Tamkevičiaus pasisakymo prieš referendumą - jo pasisakymas visiškai nenustebino, tik žinoma nuliūdino. Nors privalome gerbti vyskupus kaip teisėtą Kristaus įsteigtą hierarchiją, melstis už juos ir vykdyti jų nurodymus NEPRIEŠTARAUJANČIUS VISŲ LAIKŲ KATALIKŲ TIKĖJIMUI IR MORALEI (O PRIEŠTARAUJANTIEMS VISŲ LAIKŲ KATALIKŲ TIKĖJIMUI IR MORALEI PRIVALOME NEPAKLUSTI - TAI PAKLUSNUMO DORYBĖS ESMINĖ DALIS), tačiau turime šviesti, "neslėpti galvos smėlyje" ir žinoti, kad po Vatikano II susirinkimo didelė dalis katalikų hierarchijos deja bendradarbiauja su liberalizmo principais, net su jų pagrindiniu autoriumi - laisvąja masonerija.

Ne, tai ne paranojiškos "sąmokslo teorijos". Pagal išsilavinimą esu istorikas, bandau istoriją dėstyti ir atsakau už savo žodžius, galiu juos patvirtinti gausybe istorinių šaltinių. Liberalizmo idėjų infiltracija į Katalikų Bažnyčią - grandiozinio masonų plano dalis - tai paliudija patys popiežiai Pijus IX ir Leonas XIII, liepę publikuoti vyriausios masonų ložės "Alta Vendita" planą kaip užvaldyti Katalikų Bažnyčią (kuris deja jau įgyvendintas - nors dar yra nemaža kunigų kovojančių už katalikų Tradiciją). Popiežių prašymu publikuotas masonų plano tekstas ir išsamus straipsnis apie tai - čia:
http://www.fsspx.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=957&Itemid=40

Taigi vyskupų pasisakymai už leidimą užsieniečiams parduoti žemę yra blogas bet dar nėra pats baisiausias jų padarytas dalykas. Daug blogiau yra jų duotas leidimas ir net pagalba sunaikinant katalikiškas savo santvarka valstybes po Vatikano II susirinkimo, panaikinant jose valstybinę katalikų religiją ir įstatymais suteikiant lygias teises vienintelei teisingai religijai bei klaidingoms religijoms, sektoms ir t.t. Tai yra nusikaltimas nes dėl to milijonai sielų eina į amžiną pražūtį. Pvz. Lotynų Amerikoje po Vatikano II susirinkimo DEŠIMTYS MILIJONŲ katalikų perėjo į sektas.

Kalbėjimas apie Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai dėl žemės pardavimo yra tiesiog graudžiai juokingas. Dabar vis daugiau Lietuvos žmonių suvokia (tikiuosi), kad įstojant į Europos Sąjungą tauta buvo tiesiog nekompetetinga spręsti dėl šio įstojimo, nes jai buvo pateikiama dezinformacija. Lietuvos žmonėms tiesiog nebuvo objektyviai pasakojama (pateikiant faktus, pavyzdžius, įvertinimus), kokia nusikalstama ideologija yra liberalizmas, kad jis ne ką geresnis už komunizmą ir net kai kuo blogesnis, kad šis liberalizmas viešpatauja ES šalyse, kad įstojus į Lietuvą plūstels liberalaus amoralumo purvo banga - ir tai bus skatinama net politine prievarta - šito žmonės tiesiog nežinojo.

Taigi mūsų nesaisto tie įsipareigojimai Europos Sąjungai, kurie kenkia šalies interesams, moralės ir katalikų tikėjimo integralumui šalyje. Lietuvos žmonėms yra bent du keliai - arba dirbti kad Europos Sąjunga taptų tokia kokia turi būti (ir kokia Europa buvo daugelį šimtmečių) katalikiška savo SANTVARKA BEI ĮSTATYMAIS, arba kurti katalikišką santvarką kol kas vien savo šalyje, kaip tai kažkiek bando daryti Vengrija ir atsiriboti nuo ES trukdymų šiai veiklai, jei reikės net išstoti iš ES.

item