„Business Insider“: metas pripažinti, jog Bažnyčia visuomet buvo teisi dėl kontracepcijos

„Dėl keistų kepurių ar aukso bažnyčiose kritikuoti Bažnyčią kaip atsilikusią labai lengva, dar lengviau – dėl jos pozicijos kontracepci...



„Dėl keistų kepurių ar aukso bažnyčiose kritikuoti Bažnyčią kaip atsilikusią labai lengva, dar lengviau – dėl jos pozicijos kontracepcijos klausimu. Daugybė žmonių svarsto, kodėl Katalikų Bažnyčia tiesiog neatsisako šio reikalavimo. Jų teigimu, dauguma katalikų nekreipia į tai dėmesio, o visi kiti mano, jog tai atgyvena bei kursto nesantaiką“, – šitaip populiaraus verslo ir technologijų naujienų portalo „Business Insider“ darbuotojai Pascalis-Emmanuelis Gobry ir Michaelis Dougherty pradeda polemiką su redaktoriumi Henry Blodgetu, išspausdinusiu tekstą „Brangi Katalikų Bažnyčia, metas mesti absurdišką nusistatymą prieš kontracepciją“.

Autoriai atkreipia dėmesį, jog Bažnyčia yra didžiausia bei seniausia organizacija pasaulyje, dalyvavusi visų didžiausių žmonijos imperijų laidotuvėse – nuo Romos iki Sovietų. Jos įstaigos įsikūrusios visame pasaulyje, prisiliečiant prie kiekvienos žmogiškos veiklos srities. Bažnyčia davė pasauliui vienus garsiausių mąstytojų, tokius kaip šv. Augustinas ar René Girard'as. „Kai ką nors daro, dažniausiai tam turi tam svarbią priežastį. Kiekvienas turi teisę su tuo nesutikti, tačiau Bažnyčia tikrai nėra kelių senų baltaodžių išprotėjusių diedų, užstrigusių viduramžiuose, susirinkimas“, – rašoma straipsnyje. Taigi verta įsigilinti, kodėl prieštaraujama kontracepcijai.

Pagal Bažnyčios mokymą, meilė, santuoka, seksas bei dauginimasis sudaro visumą. To ji moko jau du tūkstančius metų, tačiau šiandien šis klausimas ypač aštrus. Kontracepcijos draudimas buvo įtvirtintas 1968 metų popiežiaus Pauliaus VI enciklikoje „Humanae Vitae“. Dokumente perspėjama dėl keturių plačiai naudojamos kontracepcijos rezultatų:

- moralinių standartų nuosmukio;
- išaugusios neištikimybės šeimose;
- moterų redukavimo į sekso objektus, skirtus pasitenkinti vyrams;
- valdžios kišimosi į gimstamumo kontrolę.

Būtent tai ir vyksta pastaruosius keturiasdešimt metų, teigia „Business Insider“ autoriai, cituojantys ekonomistą George'ą Akerloffą, prieš dešimtmetį teigusį, jog seksualinė revoliucija vaiko gimimą pavertė kūnišku motinos pasirinkimu, o santuoką bei vaikų auginimą – socialiniu tėvo pasirinkimu. Tėvams, užuot buvus atsakingiems už vaiką, kurį pradeda, bei pildžius visuomenės bei teisinių normų lūkesčius, šiandien atrodo savaime suprantama, jog nė vienas iš tėvų neturi būtinos atsakomybės.

Manome, jog sumokėti teismo priskirtus alimentus vaiko auginimui yra pareigos įvykdymas – „tėvystės“ standartai dramatiškai kritę. 1960 metais neištekėjusioms moterims tekdavo 5,3 proc. visų gimimų, 2010-aisiais šis skaičius siekė jau 40,8 proc. Gyvenimas kartu nesusituokus per pastaruosius dešimtmečius JAV metų išaugo dešimteriopai. Pornografijos populiarumas internete kelia klausimų apie moterų sudaiktinimą. Užtenka pažvelgti į Kiniją ar JAV, kad pamatytumei valdžios kišimąsi į kontracepcijos prieinamumą. „Ar visa tai vien dėl tabletės? Žinoma, ne. Bet manyti, jog lengvai įsigyjamos kontracepcijos idėja nesukėlė permainų visuomenėje ar kad visos permainos tik į gera, yra daug kvailiau nei tai, ko moko Bažnyčia“, – rašoma straipsnyje.

Tekste aptariamas ir dar vienas aspektas. Redaktoriaus, su kuriuo polemizuoja autoriai, nuomone, katalikai neturėtų būti vaisingi ir daugintis. Pasak jo, gimstamumas pasaulyje didėja ir be jų. Tačiau Jungtinių Tautų duomenimis, gimstamumo augimas artimiausiais dešimtmečiais mažės ir išsilygins ties 9 milijardais 2050-aisiais bei laikysis iki 2300-ųjų. Svarbu atkreipti dėmesį, jog kontracepciją bei abortus skatinančios JT nėra „būkite vaisingi ir dauginkitės“ šalininkų stovykloje. Nepaisant to, jog daugybę kartu įrodyta, jog Maltuso teorija apie nekontroliuojamo žmonijos augimo sukeliamą skurdą bei badą dėl išteklių trūkumo yra neteisinga, ji vis būdavo taikoma, sukeliant nereikalingų kentėjimų žmonėms. Pavyzdžiui, Kinija rieda į demografinę krizę dėl neprotingos vieno vaiko politikos.

Pasak autorių, žmonijos pažanga yra patys žmonės, juk jie sukūrė viską, kas gerina gyvenimo sąlygas – nuo demokratijos iki interneto ar penicilino. Vaistų nuo vėžio atradėjas gali būti kurios nors šeimos ketvirtas vaikas, kurio jie nusprendė nesilaukti. „Gerai, kad žmonės vaisingi bei dauginasi ir, nepaisant to, ką asmeniškai galvojame apie Bažnyčios poziciją kontracepcijos atžvilgiu, panašu, jog jos mokymas pranašingas“, – apibendrinama portale „Business Insider“ publikuotame straipsnyje.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Religija 8073449245558358225

Rašyti komentarą

item