Algirdas Patackas. Laiškas Seimo nariams

Gerbiami kolegos, Šį ketvirtadienį, birželio 19 dieną, popietinėje Seimo darbotvarkėje bus svarstomas LR Baudžiamojo kodekso  170 st...


Gerbiami kolegos,

Šį ketvirtadienį, birželio 19 dieną, popietinėje Seimo darbotvarkėje bus svarstomas LR Baudžiamojo kodekso  170 str. (XII-687) papildymo įstatymas, kurį siūlo 50  Seimo narių iš įvairių frakcijų. 170 straipsnyje kalbama apie tai, kad draudžiama kurstyti prievartą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Siūloma papildyti šį straipsnį taip: „Seksualinio elgesio ar seksualinės praktikos, įsitikinimų ar pažiūrų kritika arba aptarimas, arba įtikinėjimas pakeisti tokį elgesį, praktiką įsitikinimus ar pažiūras savaime nelaikoma tyčiojimusi, niekinimu, neapykantos skatinimu, diskriminavimu ar skatinimu diskriminuoti“. Kitais žodžiais, jei žmogus normaliai, be aštrių epitetų, diskutuoja su „netradicinės seksualinės orientacijos“ atstovu, tai neturėtų būti laikoma nusižengimu. Tuo tarpu yra daugybė atvejų, ypač Vakarų šalyse, kai bet koks prieštaravimas oponento skleidžiamiems įsitikinimams buvo baudžiamas kaip nusikaltimas. Panašios tendencijos pradeda rastis ir Lietuvoje.

Neapsikentę tokia praktika, Didžiosios Britanijos lordų rūmai 2009 m. priėmė BK pataisą, kurią, išvertę į lietuvių kalbą, siūlome priimti ir mes. Pataisą pasiūlė lordas Watington‘as, ji laimėjo žymia 44 balsų persvara. Kad ši ydinga praktika – bausti už pažiūrų skleidimą – tebesitęsia ir dabar, rodo LRS Teisės departamento išvadoje aprašytas atvejis, kai 2012 02 09 byloje Vejdeland prieš Švediją buvo pateisinti nacionaliniai teismai, nusprendę bausti asmenis už teiginius, kuriuose buvo išreikštas neigiamas požiūris į homoseksualų skleidžiamas pažiūras – kitais žodžiais, buvo užčiaupta burna kitaip manantiems.

Tad ar esame labiau „homofobiški“ už senos parlamentinės demokratijos šalį – Didžiąją Britaniją? Ar leisimės, kad laisvoje šalyje, taip sunkiai atgavusioje nepriklausomybę, vėl bus nurodinėjama, kaip reikia gyventi ir mąstyti, ir bus baudžiama už kitokią nuomonę?

Algirdas Vaclovas Patackas

Susiję

Politika 2600420193328596949
item