VRK svarstys ar leisti suvaržyti G.Songailos laisvę

Šiandien, gegužės 14 d. 17 val. Vyriausioji rinkimų komisja (VRK) svarstys ar leisti suvaržyti Tautininkų partijos kandidato į Europos ...



Šiandien, gegužės 14 d. 17 val. Vyriausioji rinkimų komisja (VRK) svarstys ar leisti suvaržyti Tautininkų partijos kandidato į Europos parlamentą Gintaro Songailos laisvę.

Gegužės 7 d. Vilniuje prasidėjo teismo procesas prieš G. Songailą, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narį, kandidatą į Europos Parlamento narius. Vyriausiasis policijos komisariatas balandžio 16 d. G.Songailai surašė administracinės teisės pažeidimo protokolą už Laisvės ugnies akcijos prie Seimo organizavimą, pažeidžiant LR Susirinkimų įstatymo reikalavimus. Šiandien, praėjus savaitei šis klausimas perduotas svarstyti į VRK.

Jei teismas pripažintų, kad susirinkimo organizatoriai pažeidė įstatymo reikalavimus, pagal ATPK 188 (7) straipsnį maksimali bausmė, kuri gali būti pritaikyta G. Songailai – bauda iki 2000 litų arba areštas iki 30 parų.

Teismas atsižvelgė į aplinkybę, kad G. Songaila yra kandidatas į Europos Parlamentą ir turi neliečiamybę, todėl sustabdė tolesnį bylos nagrinėjimą ir kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją kad ši suteiktų leidimą suvaržyti G.Songailos laisvę.

Policijos pareigūnų nuomone, po paskutinių Susirinkimų įstatymo pakeitimų jokie politinio pobūdžio susirinkimai po 22 val. nebeleidžiami, o Laisvės ugnies akcija prie Seimo vyko nepertraukiamai kiekvieną parą tarp kovo 11 ir kovo 25 dienos. Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai ir Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai (Algirdas Endriukaitis, Romualdas Ozolas bei Gintaras Songaila) įstatymo nustatyta tvarka informavo Vilniaus savivaldybę dėl Laisvės ugnies akcijos prie Seimo, siekiančios, kad Tautos atstovybė vykdytų savo konstitucinę pareigą ir paskelbtų referendumo datą po to, kai Lietuvos Respublikos piliečiai surinko referendumo iniciatyvai reikalingą parašų skaičių, viršijantį 300000. Kaip žinia, Seimas paskelbė referendumo datą – birželio 29.

Pagal Susirinkimų įstatymo 6 straipsnį, jei politiniame susirinkime dalyvauja iki 15 asmenų, tai susirinkimo laiko ir vietos derinti su savivaldybe nereikia, užtenka informuoti. Didesniam šios akcijos dalyvių skaičiui savivaldybė suderino laiką – kiekvieną dieną tarp 8.00 ir 22.00 val.  Už tvarką šios pilietinės akcijos metu buvo atsakingas G. Songaila. Jo teigimu, po 22 val. akcijos dalyvių skaičius niekada neviršydavo 15. Policija neturėjo jokių pretenzijų dėl viešosios tvarkos pažeidimų akcijos metu – bet iš viso ginčija piliečių teisę piketuoti po 22 val. Tokios pat nuomonės laikosi savivaldybės pareigūnai.

Pasak G.Songailos šis ginčas yra principinis – jeigu policijos požiūris laimės, tai po 22 val. net ir pavienis Lietuvos Respublikos pilietis negalės iškelti jokio plakato, nerizikuodamas būti suimtas, kadangi Susirinkimų įstatymo 4 straipsnis numato tokį pat apribojimą ir „vieno žmogaus akcijai“.

Susiję

Aktualijos 6314279233986093956

Rašyti komentarą

item