Mitinge Seimo narių reikalauta nelaužyti priesaikos antikonstituciniais projektais

Gegužės 6 d. Vilniuje, prie Seimo įvyko „Vilnijos“ draugijos, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos ir Lietuvos Sąjūdžio surengtas mitingas ...


Gegužės 6 d. Vilniuje, prie Seimo įvyko „Vilnijos“ draugijos, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos ir Lietuvos Sąjūdžio surengtas mitingas už valstybinę kalbą.

Mitingo dalyviai pasisakė prieš socialdemokratų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijų Seime įregistruotus įstatymo projektus, kuriais numatoma oficialiuose Lietuvos dokumentuose vietoje įrašų valstybine kalba leisti įrašus kitomis kalbomis. Taip pat buvo protestuojama prieš ketinimus leisti vietovardžius bei gatvių pavadinimus Vilniaus krašte rašyti lenkų kalba.

Vardų ir pavardžių rašymo oficialiuose Lietuvos Respublikos dokumentuose ne valstybine kalba įstatymo projekto iniciatorių G. Kirkilo ir I. Šiaulienės pavardes mitingo dalyviai prikalė prie improvizuoto gėdos stulpo.

Mitingo dalyviai priėmė Seimui ir Vyriausybei adresuotą pareiškimą. Šiuo pareiškimu Lietuvos valdžiai primenama, kad vienintelė valstybinė kalba lietuvoje yra lietuvių kalba ir, kad Konstitucinis teismas yra ne kartą išaiškinęs, jog Lietuvos piliečių asmenvardžių ar vietovardžių rašymas ne lietuvių kalba prieštarautų Konstitucijai, o „Valdemaro Tomaševskio partijos atstovų reikalavimai įteisinti nelietuvišką vardų, pavardžių, gatvių ir gyvenviečių pavadinimų rašybą yra antikonstituciniai ir nuolatos grindžiami melagingais argumentais apie tariamai Lietuvoje pažeidžiamas mažumų teises“.

Mitingo dalyviai pabrėžė, kad antikonstitucinius reikalavimus siūlantys įteisinti socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės įregistruoti įstatymų projektai  privalo būti atmesti kiekvieno priesaikos valstybei besilaikančio Lietuvos politiko.

Seimo narių G.Kirkilo ir I.Šiaulienės vardai „prikalti“ prie gėdos stulpo | R.Garuolio nuotr.r
Seimo narių G.Kirkilo ir I.Šiaulienės vardai „prikalti“ prie gėdos stulpo | R.Garuolio nuotr.
„Lietuva negali daryti teisiškai nepagrįstų nuolaidų to reikalaujantiems politikams, nes tuo išduotų savo valstybę ir imperinės Rusijos nuolatos dėl tautinių mažumų padėties spaudžiamas Latviją ir Estiją. Atsakingi ir valstybei bei kalbai ištikimi Lietuvos piliečiai negali Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose palaikyti kandidatų, kurie nėra atvirai išreiškę nedviprasmiškos paramos valstybinės lietuvių kalbos statusui ir neįsipareigoja priešintis LLRA keliamoms bei socialdemokratų įgyvendinamoms dvikalbystės pretenzijoms“, – rašoma mitingo dalyvių Seimui ir Vyriausybei adresuotame pareiškime.

Mitingo dalyviai pareikalavo:

– Atmesti LSDP atstovų įregistruotą Vardų ir pavardžių įstatymo projektą,
– Atmesti antikonstitucinius LLRA parengtus Tautinių mažumų įstatymo projektus, Civilinio kodekso bei Švietimo įstatymo pataisas, iškraipančius Lietuvos vietovardžius, gatvių pavadinimus ir de facto įvedančius regionines lenkų ir rusų kalbas;
– Balsavime palaikyti V. Stundžio su kitais Seimo nariais parengtus ir Konstitucijos nepažeidžiančius Vardų ir pavardžių rašymo, Tautinių bendrijų įstatymų projektus.
– Pašalinti iš valdančiosios koalicijos atvirai antivalstybinių pažiūrų, Konstitucijos, įstatymų nesilaikančią, Rusijos vykdomą okupaciją Kryme teisinančią ir Lietuvą melagingais pareiškimai Europoje šmeižiančią Lietuvos lenkų rinkimų akciją.
– Nutraukti G. Kirkilo įgaliojimus derėtis su Lenkija, kadangi jis nežino kalbų kontaktų sąvokų, reiškinių ir net dvišalės Lietuvos ir Lenkijos sutarties reikalavimų;
– Nedelsiant prie Seimo patvirtinti Regioninių ir etninių reikalų komisiją, kuri perimtų ir derybų su kaimyninėmis valstybėmis reikalus.

Mitingas įgaliojo šios protesto akcijos organizatorius atstovauti mitingo reikalavimus tol, kol jie bus iki galo įgyvendinti ir paskelbė, kad balsuosiantys už prieškonstitucinius projektus Seimo nariai bus laikomi sulaužiusiais Seimo nario priesaiką.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Politika 8485603402963199592

Rašyti komentarą

item