Į Vilnių sugrįžta Kariuomenės ir visuomenės šventė

Gegužės 17 d. svarbiausia Lietuvos kariuomenės šventė – Kariuomenės ir visuomenės diena – po trejų metų pertraukos sugrįžta į sostinę. ...



Gegužės 17 d. svarbiausia Lietuvos kariuomenės šventė – Kariuomenės ir visuomenės diena – po trejų metų pertraukos sugrįžta į sostinę. Šiemet ji vyks Vilniuje prie Baltojo tilto.

Šventėje susirinkę svečiai galės stebėti net dvi karines operacijas ir susipažinti su į šventę atvykstančiais NATO sąjungininkais – Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, vykdančiais NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse bei JAV kariais iš 173-osios oro desanto brigados.

Vidurdienį šventės pradžią paskelbs praskrendantys Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai, prie kurių taip pat prisijungs pro Vilnių specialiai šventės proga praskrendantys Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvai. Po NATO sąjungininkų skrydžio iš istorinės patrankos bus paleistas šūvis. Atidarymo ceremonijoje taip pat pasirodys Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, parengę visiškai naują, dar niekur nerodytą ir specialiai Kariuomenės ir visuomenės šventei parengtą parodomąją programa su stilizuotomis salvėmis.

Šventėje veiks karinis miestelis

Kariuomenės ir visuomenės šventės lankytojai galės susipažinti su visomis Lietuvos kariuomenės pajėgomis, įsikūrusiomis kariniame palapinių miestelyje. Karines jūrų pajėgas šįkart atstovaus Povandeninių veiksmų komandos kariai, pristatysiantys  išminavimo jūroje operacijas, naudojamą įrangą ir karinių  laivų amunicija. Karinių oro pajėgų palapinėje įsikūrę NATO sąjungininkai šventės lankytojams papasakos apie savo profesiją, leis pasimatuoti lakūnų šalmą, apžiūrėti aprangą ir kitą įrangą. Taip pat galėsite susipažinti su gelbėjimo ir gelbėjimosi įranga, iš arčiau apžiūrėti Oro gynybos bataliono pristatytą raketų „Stinger“ paleidimo sistemą ir oro gynybos kompleksą.

Nuo pistoleto iki artilerijos pabūklo, nuo visureigio HMMWV iki šarvuočio M113 – visą pėstininkų ginkluotę ir kovos techniką pristatys dideles pajėgas į šventę atgabensiantys Sausumos pajėgų kariai. Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas įrengs operacijų vadavietę, kurioje apsilankę žmonės galės pamatyti iš kur yra vadovaujama mūšiams.

Įvairiose palapinėse lankytojų lauks ir daug įvairių pramogų. Veiks Krašto apsaugos savanorių pajėgų dienos stovykla, kurioje bet kuris norintis galės trumpam tapti kariu savanoriu ir išmėginti užduotis, kurias kariai nuolat tobulina tarnybos metu. Rikiuotės pratybos, šaudymo pozicijos, pirmosios medicinos pagalbos pamokos, informacijos perdavimas ryšių priemonėmis ir galimybė susipažinti su visa žygio amunicija. Gedimino štabo batalionas surengs XIV a. riterių šarvų ekspoziciją ir leis juos pasimatuoti. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos palapinėje dalyviai galės išmėginti akies taiklumą tire ir įveikti greta įrengtą inscenizuotą minų lauką.

Prie Baltojo tilto savo palapinę bus įrengusios ir Specialiųjų operacijų pajėgos. Kariai supažindins su jų turima ginkluote, pajėgų naudojamomis transporto priemonėmis ir specialiąja įranga, naudojama vykdant įvairias paskirtas užduotis, pradedant nuo narų, baigiant parašiutininkų ar kalnuotoje vietovėje veikiančių padalinių. Dalyviai turės galimybę sužinoti, kaip jaučiasi snaiperio ar kitą poziciją užėmęs šaulys.

Pirmąkart šventėje – gausus NATO sąjungininkų būrys

Šventės lankytojai taip pat galės susitikti su ant žemės esančiais Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, kurie apsistos Karinių oro pajėgų palapinėje. Sausumos pajėgų palapinėse bus įsikūrę ir JAV 173-osios oro desanto brigados kariai, kurie papasakos apie savo tarnybą ir pristatys ginkluotę.

Lankytojai išvys dvi karines operacijas

Šventės akcentas – dvi karinės operacijos. Viena jų – šiuolaikinės kariuomenės, o kita – partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti 70 metų sukakčiai nuo pagrindinių partizaninių kovų pradžios.

Partizaninės kovos su Vidaus reikalų liaudies komisariatu (NKVD) inscenizacijoje, kurią atliks karo istorijos klubo „Grenadierius“ nariai, žiūrovai galės stebėti į nelaisvę patekusių partizanų išvadavimo operaciją. Scena bus naudojama iš Lietuvos miškuose 1944-1953 m. vykusio partizaninio karo epizodų.

Šventę vainikuos šiuolaikinė jungtinė kariuomenės pajėgų operacija, kurioje žiūrovai galės išvysti, kaip gausios sausumos pajėgos kartu su NATO sąjungininkais kovos su priešo pajėgoms. Kovos lauke griaudės minosvaidžiai, skambės kulkosvaidžiai ir automatiniai ginklai. Sužeistiesiems pagalbą teiks karo medicinos medikai, o Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono kariai nukenksmins priešo paliktas minas. Operacijos metu oro paramą suteiks Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų naikintuvai, kuruos iškvies Oro atakos kontrolierius iš Artilerijos bataliono.

Šventės vietoje palapinių miestelis šventės lankytojams atsidarys jau 10 val., todėl visi norintys iš anksto susipažinti su kariais ir padaliniais, kuriuose jie tarnauja, galės atvykti dar prieš šventės atidarymą.

Gegužės 18 d. Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos minėjimo renginiai iš Vilniaus persikels į Minaičius (Radviliškio r.), kur bus pagerbti Lietuvos laisvės kovotojai.

KARIUOMENĖS IR VISUOMENĖS ŠVENTĖS PROGRAMA

12 val. – Oficialus renginio atidarymas
*NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančių naikintuvų pasveikinimo skrydis
* Istorinės patrankos šūvis
* Lietuvos kariuomenės ordinariato kanclerio palaiminimo žodis
* Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos stilizuotos salvės
* Lietuvos kariuomenės orkestro muzikinė programa

12.30-14.30 val. – Lietuvos kariuomenės padalinių ginkluotės, technikos, ekipuotės ir logistikos ekspozicijos, tarptautinių misijų stovyklos lankymas (kvietimas įveikti ne vieną žaidybinę kliūtį ar karinę užduotį kartu su būsimaisiais kariais).

14.30 val. – Inscenizuota Lietuvos Nepriklausomybės kovotojų operacija

15.30 val. – Jungtinė kariuomenės pajėgų parodomoji karinė operacija

16.30 val. – Lietuvos kariuomenės Savanorių pajėgų bigbendo koncertas

Kitose Lietuvos vietose vyksiančių Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginių programą rasite čia.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Įvykiai 7165505998367311984

Rašyti komentarą

item