Žadama, kad JAV kariai Lietuvoje bus jau šią savaitę

JAV priėmus sprendimą siųsti karius į Baltijos šalis karinėms pratyboms, prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad į Lietuvą JAV sausum...



JAV priėmus sprendimą siųsti karius į Baltijos šalis karinėms pratyboms, prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad į Lietuvą JAV sausumos pajėgų kariai gali atvykti jau šią savaitę. Čia, pasak valstybės vadovės, jie kartu su vietos kariais dalyvaus mokymuose, „kaip ginti Lietuvos teritoriją, jeigu iškiltų reali grėsmė“.

„Mūsų prašymu į Lietuvą, kaip ir į kitas Baltijos šalis, ir į Lenkiją, įvertinus realias dabartinės situacijos grėsmes mūsų regionui, papildomos saugumo priemonės. Tai bus ir papildomos oro, jūrų ir pėstininkų pajėgos. Artimiausiomis dienomis, greičiausiai jau šią savaitę, Lietuvoje bus papildomas JAV sausumos pajėgų būrys, bus vykdomos pratybos kartu su Lietuvos kariuomene, ir vyks mokymas ginti Lietuvos teritoriją, jei iškiltų reali grėsmė“, – trečiadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė nedetalizavo, kiek karių atvyks į Lietuvą, tačiau pažadėjo, kad jų sutikimas bus atviras žiniasklaidai.

JAV, siekdamos palaikyti savo sąjungininkes NATO nares po Rusijos praėjusį mėnesį įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, antradienį paskelbė apie sprendimą siųsti karius į Baltijos šalis karinėms pratyboms. Pratybos vyks keturiose Rytų Europos šalyse, pradedant Lenkija. Vėliau jos bus perkeliamos į Lietuvą, Latviją bei Estiją.

JAV armijos kuopa iš 173-iosios desanto brigados, kurios bazė yra Vičencoje, Italijoje, pratybas pradės trečiadienį Lenkijoje.

Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį, balandžio 24 dieną, vyksta į Prahą, kur dalyvaus aukšto lygio susitikime, skirtame Rytų partnerystės programos penkmečiui paminėti. Šio susitikimo metu ES ir Rytų partnerystės šalių vadovai aptars, kaip užtikrinti tolesnį Rytų partnerystės programos tęstinumą ir efektyvumą, atsižvelgiant į naujai iškylančius iššūkius regiono saugumui ir stabilumui.

Susitikime dalyvaus 9 ES ir Rytų partnerystės šalių Prezidentai – Lietuvos, Čekijos, Lenkijos, Slovakijos, Austrijos, Moldovos, Gruzijos, Armėnijos ir Azerbaidžano. Taip pat dalyvaus Švedijos Ministro Pirmininko pavaduotojas, laikinasis Ukrainos užsienio reikalų ministras ir Europos Komisijos narys Stefanas Fiule.

Susiję

Politika 5537924258590341670

Rašyti komentarą

item