Popiežiai Jonas XXIII ir Jonas Paulius II paskelbti šventaisiais

Atvelykio, Gailestingumo sekmadienio rytą popiežius Pranciškus aukodamas Mišias šv. Petro aikštėje paskelbė šventaisiais popiežius Joną...



Atvelykio, Gailestingumo sekmadienio rytą popiežius Pranciškus aukodamas Mišias šv. Petro aikštėje paskelbė šventaisiais popiežius Joną XXIII ir Joną Paulių II. Kartu su Šventuoju Tėvu koncelebravo popiežius emeritas Benediktas XVI, pusantro šimto kardinolų ir septyni šimtai vyskupų, tarp jų kard. Audrys Juozas Bačkis ir visų Lietuvos vyskupijų ganytojai. Dalyvavo aštuoni šimtai tūkstančių žmonių. Dviejų popiežių kanonizacijos Mišiose taip pat dalyvavo daugiau kaip šimtas oficialių valstybinių delegacijų - tarp jų 24 aukščiausiojo lygio delegacijos, vadovaujamos valstybės vadovų, karalių ir prezidentų. Lietuvai atstovavo Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Mišios prasidėjo kanonizacijos formule – iškilmingu oficialiu dviejų palaimintųjų įrašymo į visos Bažnyčios liturginį kalendorių aktu.

Popiežius Pranciškus paskelbė ir nustatė, kad palaimintieji Jonas XXIII ir Jonas Paulius II yra šventieji, jų vardus įrašė į šventųjų sąrašą ir nurodė, kad visoje Bažnyčioje jie būtų pamaldžiai pagerbiami su visais šventaisiais. Šventųjų skelbimo aktas įvyko Atvelykio sekmadienio Mišių pradžioje. 

Skelbimo šventaisiais formulę popiežius Pranciškus perskaitė lotyniškai, po to kai kardinolas Angelo Amato, Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas, tris kartus į jį kreipėsi prašydamas Bažnyčios vardu skelbti šventaisiais palaimintuosius popiežius Joną XXIII ir Joną Paulių II. Prefektas kreipėsi į popiežių lydimas dviejų palaimintųjų popiežių bylų postulatorių.

Į Prefekto išsakytą pirmąjį prašymą įrašyti dviejų popiežių vardus į šventųjų sąrašą, Popiežius atsiliepė melsdamas Visagalį Dievą Tėvą, kad per Jėzų Kristų, užtariant Mergelei Marijai ir visiems šventiesiems, savo malone palaikytų tai, ką žada atlikti ir malda kreipėsi į Viešpatį prašydamas, kad kanonizacija būtų Jam priimtina ir naudinga Bažnyčiai.

Po Šventojo Tėvo atsakymo sekė tylos minutė.

Tylos pertrauką nutraukė antras Prefekto prašymas, kad Popiežius įrašytų dviejų palaimintųjų vardus į šventųjų sąrašą; Popiežius atsiliepė melsdamas, kad Šventoji Dvasia apšviestų protus, o Kristus Viešpats neleistų Bažnyčiai tokiame svarbiame reikale suklysti.

Tuomet buvo sugiedotas himnas Šventajai Dvasiai „Veni, Creator“ 

Prefektas dar trečią kartą kreipėsi į Šventąjį Tėvą su tuo pačiu prašymu, šį kartą išreikšdamas pasitikėjimą Viešpaties pažadu atsiųsti Bažnyčiai savo Tiesos Dvasią, kuri leidžia visose epochose išlaikyti Bažnyčios Mokymą apsaugotą nuo klaidų.

Po šio prašymo Popiežius perskaitė kanonizacijos formulę, skelbiančią popiežius Joną XXIII ir Joną Paulių II šventaisiais.


Susiję

Religija 6919729937209150259
item