Etninės kultūros globos taryba siūlo asmenvardžių rašybą spręsti Latvijos pavyzdžiu

Apie balandžio 15 d. Seime numatomus svarstyti Lietuvos Respublikos vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektus savo nuom...



Apie balandžio 15 d. Seime numatomus svarstyti Lietuvos Respublikos vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektus savo nuomonę išsakė ir Seimo bei Vyriausybės patariamoji institucija – Etninės kultūros globos taryba (EKGT).

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkei, Seimo nariams ir Valsybinei lietuvių kalbos komisijai  adresuotame rašte EKGT nurodo nepritarianti Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektams (Nr. XIIP-1653 ir Nr. XIIP-1654 ir kt.) „kurie paremti koncepcija Lietuvos Respublikos piliečių vardus ir pavardes oficialiuose dokumentuose rašyti nevalstybine kalba įrašų valstybine kalba sąskaita.

EKGT  siūlo Seimui „vadovautis Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektais, kurie siūlo Lietuvos Respublikos piliečių vardus ir pavardes oficialiuose dokumentuose rašyti valstybinės kalbos rašmenimis pagal tarimą, o piliečio paso kitų įrašų skyriuje šios asmenvardžius esant pageidavimui užrašyti ir kitos kalbos grafine forma“. Pasak EKGT specialistų būtent tokia vardų ir pavardžių rašymo koncepcija buvo įgyvendinta Latvijoje susilaukė teigiamo įvertinimo įvairios tarptautinės organizacijos. „Šis kitataučių asmenvardžių oficialaus užrašymo būdas visiškai atitinka Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos 11 straipsnio 1 dalį, leidžia suteikti vienodas galimybes visiems Lietuvos piliečiams kitataučiams ar kitataučių sutuoktiniams, neišskiriant vien tas tautas, kurios naudoja lotynišką abėcėlę“, – teigia EKGT.

Primename, kad  LLRA partneriai valdančioje koalicijoje socialdemokratai Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas balandžio 1-ąją Seime įregistravo Lietuvos Respublikos vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą XIIP-1653, kuriame siūlo Lietuvos piliečio pase vietoje pavardės įrašo valstybine kalba leisti rašyti ir kitomis kalbomis lotyniško pagrindo rašmenimis, jeigu to pageidauja Lietuvos pilietis, ir jeigu jo pavardė šiais rašmenimis įrašyta dokumento šaltinyje…

Balandžio 11 d. visų, išskyrus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), Seimo frakcijų atstovai, siekdami kompromiso ir išeities iš politinės aklavietės, užregistravo alternatyvų Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą (XIIP-1675), kuriuo siūloma įteisinti nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje. Pagrindiniame paso puslapyje ir toliau būtų galima rašyti tik valstybine kalba.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Politika 8832768957647263733

Rašyti komentarą

item