LLRA atstovas teismo sprendimo vykdymą vadina vagyste

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Leonardas Talmontas kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus, policiją, prokuratūrą, prašydamas...



Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Leonardas Talmontas kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus, policiją, prokuratūrą, prašydamas užkirsti kelią teisingumui. Parlamentaras pasiskundė, kad Šalčininkų rajono Jašiūnų miestelyje nuo kelių pastatų dingo lentelės su lenkiškais gatvių pavadinimais. Policija paprašyta pradėti tyrimą, nes seimūnas įžvelgė nuosavybės pažeidimą. Tačiau ką čia tirti, kai, pasirodo, vietos savivaldybė pradėjo vykdyti teismo įpareigojimą nukabinti visas lenkiškas lenteles?

Kelia isteriją

„Iš kelių pastatų Jašiūnuose, kurių savininkai yra lenkų tautybės piliečiai, buvo nuplėštos lentelės su gatvių pavadinimais. Taip yra pažeista privati žemės valda ir nuosavybė, kuri turi būti valstybės saugoma, kaip tai numato mūsų šalies Konstitucija ir įstatymai. Pareiškimas šiuo klausimu jau pateiktas Šalčininkų policijai.

Į šį faktą noriu atkreipti Lietuvos Seimo, kaip pagrindinio mūsų šalies teisėkūros organo, visų politikų ir visuomenės dėmesį, kuo atsiliepia visuomenės informavimo priemonėse politikų, visuomenės veikėjų ir organizacijų kurstomos nesantaikos tautinių mažumų atžvilgiu. Kreipiuosi į šalies prezidentą, premjerą, Generalinę prokuratūrą, policijos vadovybę užkirsti kelią panašiems išpuoliams, dėl kurių mūsų piliečių privati nuosavybė nėra saugi“, - tokį isterišką pranešimą išplatino Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas L.Talmontas.

Pamiršo priesaiką

Tačiau, pasirodo, seimūnas apsijuokė. Niekas į jokią nuosavybę nesikėsino. Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys paaiškino, jog paprasčiausiai savivaldybė galų gale pradėjo vykdyti teismo įpareigojimą nukabinti visas lenkiškas lenteles, nes jos prieštarauja įstatymams.

Beje, Vilniaus apygardos teismas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui šių metų sausio pradžioje skyrė 43 tūkst. litų baudą - po 100 litų už kiekvieną pradelstą dieną. Solidi suma susidarė, nes įpareigojimą lenteles nukabinti per mėnesį jis išgirdo dar 2008 m. rugsėjį, tačiau teismui nė nemanė paklusti. Dabar teismo sprendimas pradėtas vykdyti, tačiau L.Talmontas, nors yra davęs priesaiką gerbti įstatymus, pyksta, kad lenkiškos lentelės nuiminėjamos.

„Šalčininkų rajone paprasčiausiai pradėtas vykdyti teismo sprendimas. Buvau ten nuvykęs vasario 6-ąją ir pamačiau, kad kelios lenkiškos lentelės jau buvo nukabintos. Tačiau dauguma dar buvo likusios. Savivaldybės administracijos direktorius privalo pasirūpinti, kad kas nors iš savivaldybės darbuotojų užsiimtų nukabinimu. Geriausia tai daryti per seniūnus. Nežinau, kodėl Seimo narys kreipėsi į policiją dėl tokio dalyko. Juk Šalčininkų rajone kiekvieną dieną įvyksta vagystės ir kiti nusikaltimai. Tikrai dėl kiekvieno Seimo narys į policiją nesikreipia. Manau, kad šiuo atveju jis politikuoja“, - dėstė A.Skaistys.

Teisingumo vykdymas - savavaliavimas

Vyriausybės atstovas, kuris turi teisininko išsilavinimą, paaiškino, kad policija tyrimą pradėti galėtų tik tuo atveju, jei lenteles nukabino ne savivaldybės ar seniūnijos darbuotojai, ne patys namų gyventojai, o pašaliniai žmonės. Pasak A.Skaisčio, tai jau būtų traktuojama kaip savavaldžiavimas.

„Tai kas, kad teismas pripažino lenteles neteisėtomis? Tai turi būti valdžios, šiuo atveju savivaldybės, o ne pašalinių žmonių ir net ne policijos rūpestis. Dar ir antstolis gali paprašyti teismo leidimo pačiam nukabinti lenteles, jei mato, kad sprendimas nevykdomas, o išlaidas tada turėtų padengti savivaldybė. Daugiau niekas negali nukabinti: tik savivaldybės administracijos direktorius bei jo įpareigoti žmonės ir antstolis. Tokie yra įstatymai“, - aiškino A.Skaistys.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Politika 6065810611582496103

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

hm, Talmont(as) - skamba ne itin lenkiškai...

item