Lietuvos kultūros atstovai vis garsiau prabyla dėl Rusijos veiksmų

Poziciją dėl Rusijos agresijos Ukrainoje vis garsiau reiškia Lietuvos kultūros atstovai. Vakar režisieriaus Jono Vaitkaus vadovaujamas ...



Poziciją dėl Rusijos agresijos Ukrainoje vis garsiau reiškia Lietuvos kultūros atstovai. Vakar režisieriaus Jono Vaitkaus vadovaujamas Lietuvos rusų dramos teatras paskelbė nevyksiantis gastrolių į Rusiją, šiandien Krymo okupaciją ir aneksiją pasmerkė literatūros vertėjai.

„Pasaulis kartoja neišmoktą praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio Europos pamoką. Naujasis agresorius tyčiojasi iš likusio pasaulio, šventai įtikėjęs vienintele tiesa – kieno galia, to ir valia!“, - sakoma Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos visuotinio susirinkimo kreipimesi. Jame vertėjai taip pat ragina „nepasiduoti Kremliaus skleidžiamai agresyviai propagandai ir kiršinančiai tautas dezinformacijai, nelikti abejingiems brutaliam tarptautinės teisės pažeidimui, keliančiam grėsmę visos Europos saugumui ir grūmojančiam trečiojo pasaulinio karo vizija“.

Pasak literatūros vertėjų, diplomatiškai mandagi Vakarų valstybių bei tarptautinių organizacijų reakcija agresoriaus suprantama tik kaip jų silpnumo išraiška ir iš esmės agresorių teskatina nepaisyti jokių ribų, kursto cinišką jo nebaudžiamumo nuostatą.

Vakar į šį pavasarį rengiamą teatrų festivalį Sankt Peterburge gastrolių atsisakė vykti režisieriaus J. Vaitkaus vadovaujamas Lietuvos rusų dramos teatras. Taip pasielgti teatro kolektyvas nusprendė, išvydęs festivalio, kuriame ketino dalyvauti, organizatoriaus Sergejaus Šubo pavardę Rusijos kultūros ministerijos išplatintame kultūros veikėjų, palaikančių valdžios sprendimus dėl veiksmų Ukrainoje, sąraše.  

„Didžioji rusų kultūra, kuriai atstovauja rusų dramos teatrai užsienyje, taip pat ir Lietuvos rusų dramos teatras, dėl dabartinių politinių įvykių nebus mažiau gerbiama ar mažiau vertinama mūsų šalyse nei iki šiol. Tačiau tegul ši situacija Rusijoje tampa pamoka, kad mėginimas politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis yra nepriimtinas ir nesuderinamas nei su kultūros politika, nei su politikos kultūra“, - atvirame laiške S. Šubui teigia režisierius J. Vaitkus.

„Reiškiame Jums savo pagarbą, užuojautą ir viltį, kad ir Jūsų šalyje ateis laikas, kai privilegijuotųjų valdžia nevers Jūsų rinktis tarp lojalumo valdžiai ir elementarių civilizuoto žmogiško bendrabūvio principų“, - rašoma laiške. 

Lietuvos rusų dramos teatras balandžio mėnesį buvo kviečiamas dalyvauti tarptautiniame teatrų festivalyje „Susitikimai Rusijoje“, kurį organizuoja S.Šubo vadovaujamas teatras-festivalis „Baltijskij dom“. Lietuvos rusų dramos teatras festivalyje turėjo vaidinti spektaklį „Eugenijus Oneginas“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė ukrainietis Grigorijus Gladijus, šiuo metu gyvenantis Kanadoje.

Apie tai, kad nevyksta į tarptautinį lėlių teatrų festivalį Rusijoje „Maskvietiškos atostogos" oficialiai pranešė  ir "Stalo teatras", kuris turėjo vaidinti Auksiniu scenos kryžiumi įvertintą spektaklį "Gandro dovana".

Savo poziciją dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje kovo pradžioje taip pat yra išreiškusi Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba. Jos paskelbtame kreipimesi apgailestaujama dėl tos dalies intelektualų, ypač rašytojų, kurie visą tiesą apie Ukrainos suverenumo dramą pakeičia jos dalimi ar net sąmoningu melu. „Reiškiame pagarbą, solidarumą ir paramą tiems Rusijos rašytojams ir intelektualams, kurie viešai, nepaisydami gresiančių represijų ir persekiojimo, pasmerkė karo propagandą, įvardijo, kad bandymai sukiršinti ukrainiečių ir rusų tautas yra nusikaltimas ir beprotybė“, - sako rašytojai.

Susiję

Politika 868071767455160

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Na tai viskas gerai, lietuviai nevyks gastrolių atvyks anglai ar prancūzai kokie - kyla klausimas ar aktoriams nuo to geriau? Ar verta tai daryti kai ES galingiesiems nusišnypšt ant Ukrainos? Gal geriau naudos savo šaliai reikia žiūrėti daugiau, ir nemąstyti pasenusiomis kategorijomis. Vyksta naujos kartos karas, o mes ant balto žirgo prieš tanką jojam, kyla natūralus klausimas ar mes idiotai ar kaip?

Anonimiškas rašė...

Proamerikietiškos jėgos - reikia stabdyti Putiną, nes bus kaip su Hitleriu, kurio laiku nesustabdė civilizuotas pasaulis. Rusai - reikia stabdyti fašistus ir antisemitus Kijeve, nes bus kaip su Hitleriu, kurio laiku nesustabdė civilizuotas pasaulis. Būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu. Kategorijos iš tikrųjų pasenusios. Pasaulis keičiasi. Nežabota kapitalo valdžia stumia žmoniją į bedugnę.

Anonimiškas rašė...

Galima ir patylėti, kol koks naujasis rusų rašytojas a la Ivanas Turgenevas nepasiūlys pasirašyti kolegoms dar vieno atsišaukimo, kviečiančio sunaikinti daugiau lietuvių. Jam, matote, buvo "sobačku Mumu žalko", tačiau tokia jautri gyvuliukams širdis nesutrukdė raginti 1863m. Muravjovą pakarti daugiau lietuvių Lukiškių aikštėje.

Anonimiškas rašė...

Dar viena kalbanti dešra

item