Europos Parlamentas sieks didinti „euroskeptiškos“ spaudos kontrolę

Prieš ateinančius rinkimus augant priešiškumui Europos Sąjungai (ES), Europos Parlamentas (EP) ruošiasi išleisti maždaug 2,4 mln. eurų ...



Prieš ateinančius rinkimus augant priešiškumui Europos Sąjungai (ES), Europos Parlamentas (EP) ruošiasi išleisti maždaug 2,4 mln. eurų spaudos kontrolei ir euroskeptiškų diskusijų paieškai internete.

The Daily Telegraph skelbia susipažinę su konfidencialius išlaidų pasiūlymais ir vidaus dokumentais, kuriuose planuojama precedento neturinti propaganda prieš ir per 2014-ųjų metų birželį vyksiančius rinkimus.

Naujos strategijos esmė - „viešosios nuomonės kontrolės įrankiai", skirti „dar ankstyvoje stadijoje identifikuoti, ar politiniai debatai tarp socialinių tinklų dalyvių ir interneto dienoraščių turi galimybę pritraukti žiniasklaidos ir piliečių dėmesį"
.
Išlaidas „kiekybinei žiniasklaidos analizei“ numatoma didinti maždaug 2 mln. eurų. Nors didžioji pinigų dalis bus skiriama iš jau egzistuojančių fondų, šiam tikslui dar teks surinkti beveik milijoną eurų nepaisant vis girdimų ES raginimų taupyti.

„Ypatingas dėmesys turi būti kreipiamas į Europos šalis, kuriose auga euroskepticizmas“, - teigiama konfidencialiame dokumente.

„EP komunikacijos specialistai privalo turėti galimybę tikrinti viešus pokalbius ir nuomones, siekiant suprasti šiuo metu aktualias temas, taip pat sugebėti greitai, kryptingai ir tinkamai reaguoti prisijungiant ir stengiantis paveikti pokalbį, pavyzdžiui, pateikiant faktus ir skaičius ir taip paneigiant mitus.“

Mokymai Parlamento pareigūnams prasidės jau šį mėnesį.

Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos lyderis Paulas Nutallas sukritikavo pasiūlymus, teigdamas, kad jie pažeidžia Europos Sąjungos viešųjų paslaugų neutralumą ir paverčia pareigūnus komentatorių persekiotojais, nuolat sekančiais internetą ir siekiančiais sustabdyti nenorimas ir provokatyvias politines įžvalgas socialinių tinklų diskusijose.

„Daugiau nei milijono svarų išlaidos tam, kad viešojo sektoriaus darbuotojai savo darbo valandomis taptų „Twitterio troliais“, yra beprasmiškos ir tiesiog juokingos“ – teigė Paulas Nutallas.

„Mane pritrenkė, kad ES administracija užima tokį aiškų politinį vaidmenį puolant euroskeptikus“.

Praėjusią savaitę pareigūnų aptartame konfidencialiame dokumente, regis, pripažįstamos problemos sutinkant, jog „egzistuoja ryški riba, skirianti institucinę ir politinę komunikaciją“.

EP atstovai atsisakė komentuoti šį dokumentą ir privačias diskusijas ES asamblėjos administracijoje.

Dėl šio konfidencialaus dokumento, pavadinimu „Politinės gairės institucinei informacijai ir komunikacijos kampanijai“, EP administracija sutarė pernai liepą. Dokumento tekste pabrėžiamas „ryškus kontrastas“ tarp „augančio supratimo apie pavojuje atsidūrusią gerovę, didėjantį nesaugumą ir finansinį nestabilumą“ bei ES pažadų užtikrinti „laisvę, saugumą ir socialinį teisingumą su klestinčia vidaus rinka“.

 „Esama ekonominė ir finansinė krizė kartu su dideliu nedarbu, ypač tarp jaunų žmonių, lemia išaugusį piliečių nepasitikėjimą Europos institucijomis... Akivaizdu, kad ES įvaizdis dėl to kenčia,“ – teigiama dokumente.

„Tam, kad pakeistume suvokimą, jog „Europa yra problema“, mes turime skelbti, kad atsakymas į dabartines problemas yra „daugiau Europos“, ne „mažiau Europos“.

„Be šios neginčijamos Europos integracijos sėkmės istorijos, trūksta ES ir parlamento įvaizdžio, ką rodo  nuolat nuo 1979 m. mažėjantis dalyvavimas rinkimuose.“

Šiais metais EP nariai didins išlaidas reklamai prieš artėjančius rinkimus, nors ES šalys susiduria su precedento neturinčiu taupymo periodu.

Į išlaidas patenka ir per 11 mln. eurų naujam kontraversiškai vertinamam Europos muziejui, beveik 100 mln. eurų Europos istorijos namų atidarymui 2015 metais švenčiant ES „istorinę atmintį“ ir siekiant „skatinti Europos identiteto įsisąmoninimą“.

Išlaidų planuose – pinigai „seminarams, simpoziumams ir kultūrinėms veikloms“ išaugs 85 proc. arba daugiau nei 3 mln. eurų, išlaidos „audio-vizualinei informacijai“ didės 36 proc. arba per 5 mln. eurų.

Planuojamas ir 15 proc. didesnės lėšos ES politinėms partijoms, pavyzdžiui Europos liaudies partijai, o išlaidos Parlamentariumui (itin moderniam EP lankytojų centrui) padidės 9 procentais.

Parengta pagal www.telegraph.co.uk 

Susiję

Pasaulis 3228440146543080977

Rašyti komentarą

item