Šalčininkuose - europarlamentarų diskusijos kaip Lenkijai prispausti Lietuvą

„Žinau, kad po 20 metų nuo Draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo traktato tarp Lietuvos ir Lenkijos Respublikų pasiraš...



„Žinau, kad po 20 metų nuo Draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo traktato tarp Lietuvos ir Lenkijos Respublikų pasirašymo ir 10 metų narystės Europos Sąjungoje galima prarasti kantrybę. Tačiau noriu jūsų prašyti būti kantriais, nes Lietuvos lenkų tautinės mažumos klausimai turi pagaliau pajudėti iš mirties taško",- į susirinkusius Šalčininkų rajono savivaldybėje kreipėsi Europos Parlamento narys Jarosław Kalinowski.

Vasario 21 dienos vakarą, vos atvykęs į Lietuvą, Šalčininkuose su vizitu apsilankė europarlamentaras, Lenkijos valstiečių partijos (PSL) – Lenkijos valdančiosios koalicijos partijos - vyriausiosios tarybos pirmininkas Jarosław Kalinowski.

Kalinowski Šalčininkuose susitiko su Lietuvos lenkų tautinės mažumos atstovais, taip pat su Boleslavu Daškevič, kuriam Vilniaus apygardos teismas skyrė didžiulę – 43 tūkstančius litų siekiančią - baudą už dvikalbių gatvių pavadinimų lentelių nenuėmimą Šalčininkų rajone. Susitikime taip pat dalyvavo europarlamentaras, LLRA lyderis Valdemar Tomaševski, Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič ir LLRA frakcijos Seime nariai.

„Tikiu, kad europarlamentaro Kalinowskio atvykimas į Lietuvą, Jūsų europietiškos politikos ir valdymo patirtis taps dar viena paskata sprendžiant tautinių mažumų problemas Lietuvoje. Žodžiai praranda savo vertę, turime būti atsargus, kad jie netaptų visiškai tušti. Tikime, kad artimiausiu metu mūsų ryžtas ir išmintis, kaip ir Lietuvos bei Lenkijos politikų išmintis, leis pagaliau mums liautis šnekėti apie problemas", – kreipėsi į Kalinowskį Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič.

Apie Lenkijos politikų pozicijos suformavimo būtinybę Lietuvos lenkų atžvilgiu kalbėjo Lietuvos Respublikos Seimo narys Leonard Talmont, kuris pažymėjo, kad iki šiol nėra nei Lenkijos Respublikos Seimo, nei Senato oficialių pareiškimų.

„Būtini veiksmai. Lenkija tam turi visus būtinus įrankius", – pažymėjo L.Talmont.

Paramos svarbą iš Lenkijos Respublikos pusės akcentavo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič, kuri pažymėjo, kad po Lietuvos ir Lenkijos įstojimo į Europos Sąjungą, Lenkijos parama Lietuvos lenkų tautinei mažumai ženklai sumažėjo, tuo tarpų lenkiškoms mokykloms Lietuvoje labai svarbios yra vaikų ir paauglių vasaros stovyklos, edukacinės išvykos, mokytojų mokymai, studijų vietų Lenkijos švietimo įstaigose užtikrinimas lenkiškų mokyklų absolventams.

„Lenkijos parama lenkų tautinei mažumai negali būti sumažinta. Jeigu taip yra, situacija privalo pasikeisti. Noriu jums padėkoti už jūsų poziciją ir jūsų autentiškumą. Būtent čia, Vilniaus krašte, iš jūsų privalome mokytis patriotiškumo, už tai norėčiau jums nuoširdžiai padėkoti. Esu optimistas ir matydamas premjero ir užsienio reikalų ministro pasikeitusį požiūrį į Lietuvos lenkų problemas, tikiu, kad situacija keisis. Tereikia kantrybės", – sakė Europos Parlamento narys J. Kalinowski.

Parengė Irena Kolosovska

Šaltinis: www.salcininkai.lt

Susiję

Politika 6322579511377776595

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Įdomu, kad po mūsų mazgočių tylos, kai Seime ir Solečnikuose lankėsi Pl seimo nariai, dabar informacija skelbiama viešai, įžūliai ir be jokio baiminimosi sulaukti bent kokios reakcijos.

Anonimiškas rašė...

Kelia galvas tuteišai. Jiems reikia polonizuotis. Nors vaikai mokosi mokyklose lenkiškai, bet namuose kalba tuteišų kalba. Kam reikalinga polonizacijos propaganda, juolab kad ji yra prievartinė.

Anonimiškas rašė...

čia mums bus už kosovą

Anonimiškas rašė...

Straipsnyje minima pavardė Talmont vaizdžiai rodo, kokie ten "lenkai" bruzda...

Anonimiškas rašė...

Aš irgi manau, kad reikia pagaliau RIMTAI atkreipti dėmesį į lenkų mokinių tobulinimo procesus. Tam būtina visus dalykus dėstyti lietuvių kalba.

Anonimiškas rašė...

viena zodziu lenkiskas fasizmas klesti ka nori ta daro reikia 60 procentu kad kitatauciau mokyklose butu lietuviu kalba as jauciu kokia yra propaganda varoma kai mokytojai beveik simta proc. yra lenkai ar rusai

Anonimiškas rašė...

Jei tokias diskusijas būtų surengę rusai, tai jau Lietuvos žiniasklaida ir politikai staugtų. Lenkija surengė - niekas net nepirstelėjo.

Anonimiškas rašė...

„labai svarbios yra vaikų ir paauglių vasaros stovyklos, edukacinės išvykos, mokytojų mokymai“ - Jeigu švietimo ministerijai dar rūpi augančių Lietuvos piliečių ugdymas, tai reikėtų užtikrinti, kad Vilniaus ir Šalčininkų vaikų stovyklos ir išvykos vyktų Lietuvoje, kad bendrautų su Lietuvos bendraamžiais lietuviais, nes dabar akivaizdžiai vyksta vaikų integraciją į Lenkiją, o mums dundukams tai vis tiek?...

item