Kas devintoje Jungtinės Karalystės mokykloje anglų kalba nebėra gimtoji

Nauji duomenys parodė, kad kas devintoje mokykloje Jungtinėje Karalystėje (JK) anglų kalba nebėra gimtoji. Iš 1 755 pradinių ir vidurin...



Nauji duomenys parodė, kad kas devintoje mokykloje Jungtinėje Karalystėje (JK) anglų kalba nebėra gimtoji. Iš 1 755 pradinių ir vidurinių mokyklų daugiau kaip dviejuose šimtuose 90 proc. vaikų gimtoji kalba – ne anglų. Šiose mokyklose gimtosiomis kalbomis vaikams tapo 14 kitų kalbų, pranešė „The Daily Telegraph“.

Per pastaruosius penkerius metus anglų kalba antrąja Jungtinėje Karalystėje tapo penktadaliu daugiau mokinių – tai sudaro daugiau kaip 1,1 mln. vaikų. Manoma, kad 2022 m. šis skaičius padidės iki 8 mln.

Daugelis mokyklų, kuriose anglų kalba mokiniams nebėra gimtoji, įsikūrusios Londone, tačiau ši tendencija plinta visoje JK. Tarp 14 minėtų kalbų – paharių, urdu, bengalų, pandžabų, somalių, lenkų, hindi, gudžaratų, tamilų, portugalų, arabų, ispanų ir puštunų.

Mokyklos samdosi šių kalbų vertėjus, kad šie vaikams padėtų įveikti kalbos barjerą, nes kai kurie jų nemoka rašyti.

Vakarų Midlandso Sandvelo Šv. Širdies pradinėje mokykloje beveik 99 proc. vaikų gimtoji kalba – ne anglų.

Nuo 2014 m. sausio 1 d. JK premjero Davido Camerono vadovaujama vyriausybė, susirūpinusi imigrantų antplūdžiu į šalį, sugriežtino atvykėlių iš Bulgarijos ir Rumunijos darbo teises.

Europos Komisijos viceprezidentė Viviane Reding paragino britus nevartoti politinės retorikos, susijusios su „užsieniečių invazija“, nes „Jungtinės Karalystės bendrasis vidaus produktas dėl atvykėlių išaugo 3–4 proc.“.
Pasak V. Reding, daugelio britų baimė dėl imigrantų, kurie neva atims iš jų darbus, tėra mitas.

Šaltinis: www.ekspertai.eu

Susiję

Pasaulis 8972641022032966256

Rašyti komentarą

item