Įteisinus dvikalbystę lenkiški ir rusiški pavadinimai atsirastų beveik tūkstantyje Lietuvos vietovių

Kultūros minsiterijos parengtas Tautinių mažumų įstatymo projektas lenkiškus ir rusiškus pavadinimus leistų beveik tūkstantyje Lietuvos...



Kultūros minsiterijos parengtas Tautinių mažumų įstatymo projektas lenkiškus ir rusiškus pavadinimus leistų beveik tūkstantyje Lietuvos vietovių, skelbiama aiškinamajame rašte dėl šio teisės akto projekto. Jame dvikalbių užrašų galimybė numatyta visose gyvenvietėse, kuriose tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei ketvirtadalį gyventojų.

Tai reiškia, kad lenkiški ar rusiški užrašai atsirastų Elektrėnų, Šalčininkų, Švenčionių, Trakų, Vilniaus, Varėnos, Visagino ir Zarasų rajonuose. Iš viso dvikalbiai būtų 942 Lietuvos vietovių pavadinimai, o lenkiškai ir rusiškai galėtų būti užrašyti 3674 mūsų šalies gatvių pavadinimai.

Šis Tautinių mažumų įstatymų projektas ne tik įteisintų dvikalbystę, bet ir pareikalautų valstybės biudžeto lėšų. Iš viso dvigubiems gyvenamųjų vietovių, gatvių, valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų bei topografinių ženklų pavadinimams reikėtų daugiau nei 5,2 mln. litų.

Kelių vietovių pavadinimai ne lietuvių kalba būtų rašomi priėmus kitus LLRA atstovų pateiktus Tautinių mažumų įstatymo projektus, neaišku, nes juose aiškiai neapibrėžiama, koks tautinių mažumų gyventojų skaičius leistų dvikalbius gatvių ir vietovių pavadinimus. LLRA nario Leornardo Talmonto vadovaujamo Žmogaus teisių komiteto ir LLRA frakcijos pirmininkės Ritos Tamašunienės pateiktuose Tautinių mažumų įstatymų projektuose teigiama, kad dvikalbiai užrašai galėtų atsirasti tuose teritoriniuose vienetuose, "kuriuose kompaktiškai gyvena kuri nors tautinė mažuma". Kokią dalį gyventojų tai reiškia, neaišku.

Pateikiame ištrauką iš aiškinamojo rašto dėl Tautinių mažumų įstatymo projekto, kurį rengė Kultūros ministerija:

Kiek biudžeto lėšų pareikalaus ar leis sutaupyti įstatymo įgyvendinimas (pateikiami įvertinimai artimiausiems metams ir tolesnei ateičiai).

Papildomų savivaldybių biudžeto lėšų reikėtų dvigubiems gyvenamųjų vietovių, gatvių, valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų bei topografinių ženklų pavadinimams. Papildomas poreikis (apytiksliai):

Elektrėnų sav.: 7 vietovės – 22400 Lt, 17 gatvių – 10200 Lt,
Šalčininkų r. sav.: 254 vietovės – 812800 Lt, 613 gatvių – 367800 Lt,
Švenčionių r. sav.: 46 vietovės – 147200 Lt, 164 gatvės – 98400 Lt,
Trakų r. sav.: 93 vietovės – 297600 Lt, 443 gatvės – 265800 Lt,
Vilniaus r. sav.: 500 vietovių – 1600000 Lt, 2343 gatvės – 1405800Lt,
Varėnos r. sav.: 11 vietovių – 35200 Lt, 17 gatvių – 10200 Lt,
Visagino m. sav.: 1 vietovė – 19200 Lt, 17 gatvių – 10200 Lt,
Zarasų r. sav.: 30 vietovių – 96000 Lt, 60 gatvių – 36000 Lt.


Susiję

Politika 125307609508137730

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Palaukit palaukit. O ar toki svarbu zingsni zengiant neturetu nuspresti Tauta referendumu? Kas jie per vienetai, kad gali keisti Konstitucija? Kai kurios Valstybes sprende toki klausima per referendumus. Saviveikla kaip savam kieme.

Anonimiškas rašė...

Prisiimdami dvikalbystę, mes išduotume ir mūsų braliukus latvius. Ten kitakalbių dar daugiau.

Frodo Baggins rašė...

Na jei spresti referendumu, tai turetu daryti minetu gyvenvieciu gyventojai: ar jie nori dvikalbiu uzrasu ar ne... Nemanau kad kokios Silutes ar Skuodo gyventojai turetu nurodineti kokia kalba turi buti uzrasai Salcininkuose ar Visagine.

Pikc rašė...

Nes, pagal tamystą, Šalčininkai ir Visaginas jau nebepriklauso Lietuvos Respublikai? ;)

Anonimiškas rašė...

Viešpatie su visais viešpačiukais.... Kiek iš tų 942 pavadinimų yra TRADICINIAI pavadinimai lenkų ir rusų kalbomis??? Leisti dvigubinti užrašus galima tik tuo atveju, jeigu yra TRADICINIŲ pavadinimų tos tautinės mažumos kalba, o ne keisti visus iš eilės, nes tai būtų absurdas ir nebūtų niekaip susiję su tautinės mažumos kultūros puoselėjimu. Priešingai - tradiciniai pavadinimai lietuvių kalba yra tautos, kuri yra dauguma, kultūros dalis. Tad jokios mažumos neturi teisės to iš mūsų atiminėti. Ir šiaip juokinga rusų mažumai suteikti kokį nors statusą. Visi žinom, kaip jie čia atsirado. Juk jie sovietų atvežti kolonizatoriai ir yra tiesioginė SSRS okupacijos pasekmė. Jau net angliškoje Vikipedijoje parašyta, kad Visagine rusai sudaro daugumą (yra ir kitų rusakalbių) tik dėl to, kad sovietmečiu dirbti ten statomoje atominėje elektrinėje atvažiavo daug specialistų iš įvairių SSRS respublikų. Kokie ten TRADICINIAI pavadinimai rusų kalba??? Ir dėl lenkiškų pavadinimų. Na, galima pripažinti kai kuriuos ir dėl šventos ramybės reikėtų. Nu bet tik ne visus esančius. Tai jau akivaizdus kėsinimasis į lietuvių kalbą. Ir vietinių gyventojų kultūros tai niekaip nepakels. Kam jiems tie polonizuoti lietuvių kilmės pavadinimai? Kokia jų vertė???

O dėl gatvių pavadinimų. Na, visokie lenkų politikieriai vis ragina mus nuvažiuoti į Punską. Reikėtų ten dar ir visus namus nufotografuoti. Ten nėra jokių gatvių užrašų lietuvių kalba, tik medinės drožinėtos lentelės, pastatytos ant stulpelių. Tą patį reikėtų padaryti ir Lietuvoje. Tegul sau lenkai savo kiemuose pasistato tokias lenteles ant stulpelių, jeigu jiems reikia. Aš labai tikiuosi, kad lentelės lenkų kalba netaps privalomos visiems savivaldybės gyventojams. Tai būtų absurdas ir akivaizdi POLONIZACIJA. Šiose vietovėse gyvena daug žmonių, kurie neturi nieko bendro su lenkų kalba, kodėl jie turėtų naudoti tokius užrašus? Tautinės mažumos kalba yra privatus reikalas, o ne valstybinės svarbos dalykas, todėl ji neturėtų būti brukama visiems. Todėl ir reikėtų naudoti medines lenteles ant stulpelių. Pagal idėją, kas norėtų, galėtų demonstruoti savo tautinį tapatumą ir tuo pat metu nebūtų braunamasi į svetimus kiemus prievarta brukant kažkieno kito tautinį tapatumą.

Apskritai, norint pakeisti Konstituciją dėl valstybinės kalbos statuso, PRIVALOMA surengti referendumą.

item